Rudy Giuliani beordras att överlåta miljontillgångar till valarbetare anklagade för valfusk 2020

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 23 oktober 2024
- NewsVoice redaktion
Rudy Giuliani Commons Sense, 30 okt 2020.
Rudy Giuliani

Rudy Giuliani, tidigare advokat till Donald Trump och en gång borgmästare i New York, har av en federal domare beordrats att avstå från sina värdefulla tillgångar, inklusive sin lyxiga takvåning i New York, för att betala ett skadeståndsbelopp på 1,5 miljarder kronor.

Denna rättsliga åtgärd härrör från Giulianis falska anklagelser mot två valarbetare i Georgia, Ruby Freeman och Shaye Moss, som han hävdade begick bedrägeri under presidentvalet 2020.

”Den advokat som kämpade hårdare än någon annan för att stoppa valfusket 2020 måste nu lämna över sin lägenhet till två kriminella patrask som ledde fusket i Atlanta”Fredric Morenius

Detaljer i domstolsbeslutet

Domare Lewis Liman vid Manhattans federala domstol utfärdade beslutet på tisdagen och gav Giuliani i uppdrag att överlämna en lista över ägodelar inom sju dagar. Takvåningen, som enligt uppgift är värd 57 miljoner kronor, tillsammans med andra personliga föremål som en vintage Mercedes-Benz, smycken, 26 klockor och olika sportmemorabilia, kommer att placeras under kontroll av en konkursförvaltare.

Detta gör att Freeman och Moss potentiellt kan sälja dessa tillgångar för att få tillbaka en del av de cirka 1,5 miljarder kronor i skadestånd som de tilldelades efter Giulianis förtal.

Kritiker menar att maktetablissemanget i New York gör det tydligt för alla i USA att inte lägga sig i valrörelsen, som till exempel att hävda valfusk eller sprida så kallad misinformation.

Påverkan på Giuliani

Domstolens beslut kommer efter att Giulianis försök att söka konkursskydd avvisades i juli på grund av vad domaren beskrev som hans ett ”icke samarbetsvilliga beteende” och brist på öppenhet. Detta avslag öppnade vägen för borgenärer, inklusive Freeman och Moss, att direkt driva process mot Giulianis tillgångar.

Ytterligare poster som avgifter från hans tjänster till Trump och det republikanska partiet 2020 och 2021, som uppgår till cirka 27 miljoner kronor, ska också överlämnas.

Förtalsstämningen följde på Giulianis ihärdiga påståenden om valfusk, befläckade hans rykte, anser medier som indirekt stödjer Demoraterna.

Både Freeman och Moss vittnade om att de fått många rasistiska, sexistiska och hotfulla meddelanden i bla sociala medier, inklusive hot om lynchning, som en direkt följd av Giulianis anklagelser.

Pågående juridiska strider

Domstolen har ännu inte avgjort om Giuliani kan behålla äganderätten till en bostadsrätt i Palm Beach, Florida, och några andra memorabiliaföremål. Det här fallet understryker de bredare konsekvenserna av att sprida påstådd felaktig information dvs misinformation.

Dessa nyheter kommer mitt i en politiskt laddad miljö, där händelser som att den tidigare presidenten Barack Obama nyligen talade vid en demonstration visar att kontroverserna kring valet 2020 fortsätter att ge eko inom amerikansk politik.

 

Källor


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq