EU inför sanktionsregim mot EU-medier som anses stödja rysk påstådd hybridverksamhet

Debatt

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad Idag 20:16
- NewsVoice redaktion
Torbjörn Sassersson, selfie, 13 juli, 2023.
Torbjörn Sassersson

EU har idag beslutat att införa en ny sanktionsregim som svar på Rysslands påstådda destabiliserande hybridverksamheter, underförstått bla ryska engelskpråkiga medier, som riktar sig mot EU, dess medlemsstater och internationella partners som tex USA.

Sanktionerna är en del av EU:s fortsatta arbete för att stärka motståndskraften mot hybridhot och Sverige har spelat en aktiv roll i att driva fram detta beslut, skriver Regeringen i ett pressmeddelande i dag.

”Detta är ett konkret steg för att bemöta rysk hybridverksamhet. Sanktionsregimen riktar sig mot de som är ansvariga, stöttar eller drar nytta av Rysslands aktiviteter både inom EU och globalt”, säger Sveriges utrikesminister Maria Malmer Stenergard.

Beslutet kommer som en följd av att ”ryskt hybridagerande” påstås ha intensifierats och blivit ett allt större hot mot EU och NATO:s intressen inom EU.

Pressmeddelandet gör gällande, citat:

”De nya restriktiva åtgärderna riktar sig mot fysiska eller juridiska personer, enheter eller organ som är ansvariga för att genomföra eller stödja handlingar eller politik från ryska regeringens sida som undergräver eller hotar

• unionens grundläggande värden och dess säkerhet, oberoende och integritet
• medlemsstaters, internationella organisationers eller tredjeländers stabilitet, säkerhet eller oberoende
• medlemsstaternas och tredjeländers suveränitet.

De restriktiva åtgärderna är riktade och omfattar frysningar av tillgångar och förbud mot att tillgängliggöra medel samt reseförbud för individer in i eller genom Europeiska unionens territorium.”

Källa: EU inför ny sanktionsregim mot rysk hybridverksamhet (Regeringen)

Sanktionerna uppges vara en del av EU:s bredare strategi för att upptäcka och motverka så kallade hybridhot som sabotage, desinformation, skadliga cyberattacker och manipulation av migranter. EU sägs kontinuerligt utveckla verktyg för att stärka sin motståndskraft och skydda sina grundläggande värden mot uppfattade externa hot.

NewsVoice söker ansvariga myndigheter med frågor om NewsVoice.se och ansvarig utgivare kan drabbas av dessa sanktioner som tex reseförbud? Kan verksamhetens bankkonton frysas? Kan medarbetarnas och redaktörens privata bankkonton frysas?

NewsVoice bedriver regelbunden omvärldsbevakning av flera världsdelar och regioner bla Ryssland, Kina, Sydamerika och Mellanöstern och vi publicerar då de perspektiv som finns utanför EU. Frågan är om dessa publiceringar kan uppfattas som hot mot EU och på något paradoxalt sätt även då hota yttrandefriheten, pressfriheten och demokratin i EU.


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq