I försök att ta kontroll över fetmaepidemin och samtidigt få bukt med landets arbetslöshet presenterade regeringen i Storbritannien under veckan ett projekt där viktminskningssprutor erbjuds arbetslösa för att bekämpa rusande sjukvårdskostnader och det drivankare fetmarelaterad arbetsoförmögenhet innebär för samhällsekonomin.
Läkemedlet som planeras att användas, tirzepatid, marknadsförs av läkemedelsföretaget Eli Lilly och är det i dag mest effektiva mot övervikt. Genomförda tester indikerar en genomsnittlig viktminskning på 21% över 36 veckor, vilket motsvarar att en person som den 1 januari vägde 100 kilo, den 1 oktober gått ned till 79 kilo.
Forskningsprojektet, som beräknas kosta motsvarande 3,8 miljarder svenska kronor, kommer att ta fem år att genomföra och startar med 250.000 deltagare för att till slut involvera 1,6 miljoner.
Som framgår av diagrammet nedan är fetma i dag en ledande utgiftspost för brittisk sjukvård, när jämförd med alkohol och tobak, vars samhällskostnader dessutom mer än väl uppvägs av de skatteintäkter dessa produkter genererar.
Debatt
Frågan är vilka normer ett projekt där injiceringar anses vara en ”lösning” på ett ”problem” som arbetslöshet skapar för en civilisation när det kommer till andra samhällsutmaningar.
Ett alternativ till fetmavaccinationer hade kunnat vara att undvika att fetma ens uppstår, genom att gå tillbaka till samma typ av matproduktion som för ett sekel sedan.
Referenser
- Telegraph: Unemployed to be given weight-loss jabs to ‘get them back to work’
- Telegraph: Widening waistbands are a burden on Britain