Rysslands ”testar” den nya överljudsmissilen Oreshnik mot militärbas i Ukraina

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad Igår 23:07
- NewsVoice redaktion
Putin, Nov 21, 2024
Putin, 21 nov 2024

Rysslands president Vladimir Putin har förklarat att Moskva förbehåller sig rätten att slå till mot militära anläggningar i länder som förser Ukraina med vapen för attacker mot rysk mark. Detta efter att ukrainska styrkor använt västlevererade långdistansrobotar mot mål i Ryssland.

Under ett tv-sänt tal betonade Putin att Rysslands militära åtgärder var ett direkt svar på de senaste ukrainska missilattackerna i Kursk- och Bryanskregionerna, där amerikanska ATACMS- och brittiska Storm Shadow-missiler användes.

Dessa attacker beskrevs som att de tillförde ”element av global karaktär ” till konflikten, vilket tyder på ett skifte från en regional till en mer internationell skala av engagemang.

Introduktion av missilen Oreshnik

Ryssland demonstrerade sin militära kapacitet genom att genomföra vad som beskrevs som ett ”stridstest” av ett nytt ballistiskt missilsystem med medellång räckvidd, kallat ”Oreshnik”.

Missilen, som enligt uppgift kan färdas i hypersonisk hastighet, träffade ett militärindustriellt komplex i Dnipro i Ukraina. Putin förklarade att detta var ett strategiskt drag för att testa det nya systemet under stridsförhållanden, för att visa att det var framgångsrikt och för att varna för framtida användningsområden.

Varningar och konsekvenser

Putin försäkrade att framtida anfall med ”Oreshnik” skulle föregås av varningar för att möjliggöra evakuering av civila, vilket understryker ett humanitärt övervägande trots den militära avsikten.

Denna policy mildrar dock inte den skarpa varningen till nationer som stöder Ukraina militärt, eftersom Putin gjorde klart att Ryssland anser sig ha rätt att vedergälla mot alla länder vars vapen används mot ryska intressen.

Internationella reaktioner

Det internationella samfundet, främst NATO-medlemmar, är i högsta beredskap efter denna utveckling. Representanter för västvärlden har varit snabba med att reagera, där vissa ifrågasätter riktigheten i påståendena om Oreshniks kapacitet och andra uppmanar till nedtrappning.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyy fördömde missilattacken som en ”allvarlig upptrappning” och ett brott mot internationella normer. Han hävdade att Ukrainas användning av långdistansvapen är berättigad enligt internationell rätt för självförsvar och efterlyste ett kraftfullt svar från världssamfundet på den ryska aggressionen.

Experterna är oeniga om konsekvenserna av Rysslands senaste utspel. Medan vissa ser det som en direkt utmaning mot NATO:s beslutsamhet, tolkar andra det som en strategisk uppvisning av militär styrka för att avskräcka västvärlden från ytterligare intervention.

Utplaceringen av ”Oreshnik”-systemet signalerar också Rysslands pågående investeringar i avancerade vapen. President Putins tal och de efterföljande åtgärderna understryker en potentiell förändring mot mer direkta konfrontationer med länder som stöder Ukraina.

Användningen av Oreshnik-missilen understryker Rysslands tekniska framsteg och dess beredskap att använda sådana förmågor i sin militärdoktrin.

 

Källor

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq