I ett krigstal på Carnegie Europe uppmanade NATO:s generalsekreterare Mark Rutte till en betydande ökning av försvarsutgifterna. Putin säger i ett separat uttalande riktat till USA att ”de pressar oss till den röda linjen … vi börjar reagera, och då skrämmer de sin befolkning”.
Ruttes tal kommer vid en tidpunkt då de geopolitiska spänningarna med Ryssland eskalerar, vilket framgår av de senaste kommentarerna från Rysslands president Vladimir Putin, skriver RT.
Rutte betonade i sitt NATO-tal hur brådskande det är att införa en krigsmentalitet och han framhöll behovet av att ”turboladda försvarsproduktionen” för att stärka hotet mot/från Ryssland.
”Vi är inte redo för det som kommer om fyra till fem år”, sa Rutte och uppmanade till en ökning av försvarsutgifterna från nuvarande 2% av BNP till nivåer som rådde under kalla kriget, då de låg på över 3% av BNP.
Denna uppmaning till ökad militär beredskap sammanfaller med Putins kommentarer där han anklagade Väst för att försöka ”försvaga Ryssland” genom stöd till Ukraina, med sikte på ett ”strategiskt nederlag” för Moskva.
Putin varnade för att den kontinuerliga beväpningen och finansieringen av Ukraina från västländerna, särskilt USA, driver Ryssland mot en punkt där vedergällning blir oundviklig. Han nämnde utplaceringen av amerikanska trupper i Europa och den potentiella placeringen av medeldistansrobotar som betydande provokationer, och hänvisade till USA:s utträde ur INF-avtalet 2018.
Den ryske presidenten kritiserade USA för att skapa rädsla hos sin befolkning som en taktik för att rättfärdiga militära upptrappningar, i likhet med de metoder som användes under det kalla kriget. Han uttryckte också oro över NATO:s utökade militära närvaro, inte bara i Europa utan även i Asien och Stillahavsområdet, och tolkade detta som försök att införa västerländska regler globalt genom hybridkrig.
I sitt tal tog Rutte också upp det bredare säkerhetslandskapet, inklusive påstådda hot från Kina, Iran och Nordkorea, men hans primära fokus låg på det omedelbara hot mot Europa som han menar Ryssland är helt ansvarigt för.
Han betonade vikten av NATO:s kollektiva militärmakt för att stärka det transatlantiska samarbetet och att förbereda sig för okonventionella hot på nya områden.
Relaterat: Ny bok: Vad alla behöver veta om krigsorganisationen NATO
Spänningen mellan NATO:s strävan efter förstärkt militär förmåga och Rysslands varningar om vedergällning ger en komplex bild av den nuvarande globala säkerhetsdynamiken.
Att till exempel samtala med Ryssland verkar vara helt uteslutet. Istället tycks krigsförberedelser och hybridkriget mot Ryssland via Ukraina vara ett självändamål (red anm).
Ruttes uppmaning till handling ses av många som ett försök att avskräcka från aggression genom en styrkedemonstration.
Ekonomen Martin Armstrong har ställt prognosen att det kommer att hetta till rejält, kanske på ett slutgiltigt och avgörande sätt åren 2025-2026, något som tycks speglas i Mark Ruttes krigstal (översatt till svenska) där NATO ställt in krigssiktet på åren 2028-2029.
Armstrong skrev den 27:e november:
”Bidenadministrationen har genomgått en kupp, och nu, med bara några veckor kvar, försöker NECON:s desperat att starta tredje världskriget och rättfärdiga att NATO åberopar artikel 5 för att tvinga Trump att skicka trupper för att bekämpa Ryssland – deras livslånga dröm. NATO försöker provocera Ryssland senast i maj 2025, och då skulle vi få se ett storkrig ända in i 2026.”
Storbritanniens premiärminister Keir Starmer ska besöka brittiska trupper som tjänstgör vid Rysslands gräns efter att ha sagt att Ukraina kommer att kräva mer finansiering och kapacitet, skriver The Independent.
Starmer:
”Det finns en ständigt ökande efterfrågan på mer kapacitet” och ”det är förståeligt, och Ukraina behöver all den kapacitet som landet kan få, så jag tror att vi alla har bidragit med mer kapacitet till Ukraina i form av utrustning.”