Klimatet äger rum i den marknära atmosfären, där vi och Jordens markbundna liv lever, mellan moln och jordytans land och hav. Klimatet är temperatur, vindar och nederbörd i den marknära atmosfären över längre tid.
Det beror på hur mycket solvärme som når jordytans land och särskilt hav. Hinder för detta är moln och stoft i atmosfären, mörka dygn- och årstider samt minskande solvinkel mot polerna, oavsett vilka gaser atmosfären består av.
FN:s klimatmöten är politiska huggsexor om finansiering och fördelning av nu utlovade 300 miljarder US-dollar per år till fattiga länder för att få dem att byta från billig, riklig, tillgänglig och energirik energi ur marken (kol, olja och gas) till dyr, energifattig och osäker ”förnyelsebar” energi med råvarubrist (vind-, sol- och bioenergi) under påstått klimathot som förevändning.
Så har det varit och fortsätter att vara under de globala klimatmötena ordnade av FN och dess klimatpanel IPCC. Det är en kamp mellan världens välståndsländer med drygt en miljard invånare och mindre välmående eller rent fattiga länder med drygt sju miljarder invånare.
En påhittad klimatskuld
Välståndsländerna får nu betala priset för en rent påhittad klimatskuld till fattigare länder. De har själva skapat en situation för ren utpressning genom att förklara sig skyldiga till en helt naturlig klimatutveckling med mer koldioxid i atmosfären från varmare hav sedan den periodvis kalla Lilla Istidens slut för ca 150 år sedan.
Sådana temperaturväxlingar har Jorden upplevt i miljontals år utan människor eller mänsklig verksamhet. De kommer igen alldeles oavsett vad människor gör eller inte gör.
Hög tid att vi ägnar oss åt mänsklighetens försörjning med mat, energi och förnödenheter – utan att för den skull smutsa ned eller skada den natur vi lever i och är beroende av. Vi har tvärtom teknik och förmåga att värna och förbättra dessa villkor.
Relaterat
- Klimatsans.com
- NewsVoice: Kan vi lita på IPCC? – Allt fler forskare överger idén om ett koldioxidskapat klimathot
- WWF: Klimatmötet blev ett kollektivt misslyckande – världen ur kurs för 1,5-gradersmålet