Socialtjänstens påhittade anklagelser förstörde livet för vårdpersonal och blind omsorgstagare i Alingsås

Analys och debatt

publicerad 4 december 2024
Alingsås kommuns rådhus
Alingsås kommuns rådhus.

När anklagelser uppstår är det självklart att de ska granskas, men vad händer när anklagelserna får stå oemotsagda och människors liv och välbefinnande sätts på spel? Gina var tidigare under året anställd inom hemtjänsten i Alingsås kommun, och hennes liv vändes upp och ner efter det att hon beskylldes med ogrundade anklagelser som ingen på kommunen bemödade sig om att utred.

Det var dock inte bara Gina som utsattes för arbetsgivarens vrede, utan även en blind omsorgstagare särbehandlades.

Gina jobbade inom hemtjänsten i tio år och utan några som helst problem. Under alla dessa år byggde hon upp goda relationer med de äldre, som hon vårdade, särskilt med Bo, en 82-årig blind man som hade förlorat sin fru efter ett långt äktenskap. Efter sin hustrus död föll Bo in i en djup depression, men med Ginas och en av hennes kollegors stöd fann han åter livsgnistan.

En av Ginas arbetskamrater, som observerade Ginas och Bos vänskapsrelation, började att sprida illasinnade rykten om att Gina skulle ha utnyttjat Bo för personlig vinnings skull. Gina påstods ha umgåtts privat med Bo och även för att ha tagit emot pengar från honom – uppgifter som nådde socialtjänstens ledning – men ingen brydde sig om att granska sanningshalten i de påstådda anklagelserna. I stället stängdes Gina av från sitt arbete, och så småningom blev hon uppsagd.

Under en svår tid hade Bo, som alltså är blind och helt beroende av hjälp, försökt att hjälpa Gina. Den hjälpen hade godkänts av enhetschefen Pia Pettersson, men när anklagelserna riktades mot Gina, så vägrade Pia Pettersson att tillstå att hon tidigare hade givit Gina och Bo sitt godkännande. Bo hade ersatt Gina för de utlägg som hon hade haft för honom under 1 1/2 år – något som en visselblåsande hemtjänstpersonal felaktigt tolkade som missbruk av förtroende.

Trots att Gina presenterade kvitton och i detalj kunde förklara situationen, så vägrade ledningen att lyssna på vare sig henne eller på omsorgstagaren Bo. I samband med dessa händelser påstod socialtjänstledningen att Bo skulle ha givit Gina pengar och varor. Bo fick aldrig något gehör när han ville lägga fram de bevis som styrkte hans och Ginas uppgifter.

I händelse av ett möte hotade hemtjänstchefen Lotta Stridh att kasta ut Bo, om det var så att han skulle dyka upp som Ginas stöd och vittne mot de uppdiktade anklagelser som hade riktats mot henne. Bo upplevde att Lotta Stridhs beteende var direkt kränkande, och han har mått mycket dåligt av socialtjänstens bemötande.

Vid ett fackligt möte vägrade Fackförbundet Kommunal att närvara och friskrev sig från allt ansvar, eftersom Bo deltog vid det mötet. Vidare tvingades Bo att skriva under att han godkände Kommunals beslut i Ginas ärende. Bo – som alltså är en blind omsorgstagare – skulle alltså, utan att kunna läsa, skriva under för Ginas del. Inte nog med detta – vid det första mötet blev Bo dessutom utslängd.

En av de mest absurda anklagelser som riktades mot Gina var att hon skulle ha tagit emot skrotdelar från en moped – delar som var värda noll kronor – som Bos barnbarn ville bli av med. Även detta användes emot Gina i ett försök att få henne att framstå som oprofessionell och oärlig. Sanningen var den att Bos dotter hade en son, som i sin tur hade gett mopeddelarna till Ginas son.

Gina anklagades även för att ha talat illa om socialtjänstens verksamhet, och hon bad upprepade gånger om att få reda på de anklagelser som riktades mot henne och vad det var för något som hon anklagades för att ha sagt, men hon fick aldrig några konkreta svar om det.

Socialtjänstledningen lyssnade varken på Gina eller Bo, och när Bo försökte att medverka vid möten, för att försvara Gina, så blev han hotad med att bli utslängd, och i ett fall blev han fysiskt utkörd efter bara fem minuter.

När Bo försökte att diskutera det som hade hänt och lägga fram bevis för vad som verkligen hade inträffat, så sade chefen Titti Bengtsson Davidsson på Alingsås kommun att ärendet var avslutat.

Eftersom ingen i ledningen bemödade sig om att granska några bevis, så försökte Gina att nå kommundirektören Maria Standar, för att framföra de bevis som fanns i ärendet. Ginas mejl landade i stället hos avdelningschefen Titti Davidsson, som återigen påpekade att ärendet var avslutat.

Gina tog även kontakt med förvaltningschefen Malin Wickelgren och fick höra att det inte fanns något mer att tillägga trots att Gina förklarade för henne att ärendet inte hade granskats ordentligt.

Både Gina och Bo har påverkats kraftigt av det inträffade. Det hela har känts mycket olustigt, och de båda har mått mycket dåligt. Gina har gått in i en djup depression, och Bo har mått allt sämre på grund av den bristande empati och lyhördhet som riktades mot honom och Gina, och Bo har även tvingats till en tid på sjukhus.

Allt detta inträffade på grund av hur de två bemöttes av ledningen inom Alingsås kommuns socialtjänst. Det är tydligt att det inte är någon alls på Alingsås kommun som har brytt sig om att ta reda på fakta eller ens försöka att förstå situationen utifrån Ginas och Bos perspektiv samt utifrån vad som är sant.

Socialtjänstledningen påstod även att Bos barn hade hört av sig till ledningen och klagat över Gina, men det visade sig vara en lögn.

Redan på 1960-talet var Bo studiekamrat med Ginas morbror, och Bo och Gina delar samma livsåskådning. Hemtjänstchefen Lotta Stridh på Alingsås kommun ansåg att det påståendet skulle vara en efterkonstruktion.

De som arbetar inom hemtjänsten i Alingsås kommun tillåts inte att ha några vänskapsrelationer med omsorgstagarna, och Gina beordrades att säga upp sin vänskap med Bo – en order och en kommunpolicy som strider mot både EU:s rättighetsstadga, den svenska regeringsformen (svensk grundlag) samt mot flera av de FN-konventioner som Sverige har ratificerat. I gengäld skulle Bo få utökad hemtjänst och en psykolog att prata med.

Den fråga som kvarstår är: vad är en människas liv värt? För Gina och Bo har den här upplevelsen slagit sönder deras liv. Trots att Gina har visat att anklagelserna var grundlösa, så stod ledningen inom socialtjänsten i Alingsås kommun fast vid sitt beslut, och ingen på kommunen har tagit något ansvar för den skada som har åsamkats Bo och Gina.

Det som har drabbat Gina visar hur viktigt det är att noggrant granska visselblåsares uppgifter och inte låta människors liv förstöras på grund av att det sprids obekräftade rykten och grundlösa anklagelser. Ginas aktuella berättelse är en påminnelse om att vi måste hålla fast vid sanning och rättvisa – annars riskerar vi att skada människor och förstöra deras liv och på så sätt urholka människosynen och i förlängningen förmågan att känna och visa empati. Det psykiska trycket blev oerhört hårt på Gina.

Ingen av cheferna i ledningen har bemödat sig att höra av sig till henne och höra sig för om hur hon mår efter att ha tvingats att omgående lämna sitt jobb. Gina kunde inte heller ta farväl av sina gamla vänner/arbetskamrater, eftersom socialtjänsten hade inaktiverat hennes passerkort.

Rykten sprids bland allmänheten, och med tanke på att Gina är en tämligen känd person, så har det sätt som Alingsås kommun har behandlat henne på dessutom orsakat henne stor skada i andra sammanhang.

Anklagelserna mot Gina grundar sig på hörsägen och saknar belägg. En undersökning av riktigheten eller sanningshalt i påståendena har inte genomförts, utan anklagelserna grundar sig på socialtjänstledningens personliga uppfattning, åsikter samt rena antaganden (godtycke).

Ett sådant förfarande strider mot ett flertal lagar, däribland EU:s rättighetsstadga, regeringsformen (svensk grundlag) samt förvaltningslagen. Det tillvägagångssätt som Alingsås kommun har använt sig av strider även mot de lagar som omgärdar anställning.

Socialtjänsten i Alingsås kommun har redan tidigare utmärkt sig. Alingsås kommun är en av de kommuner i Sverige som tvångsomhändertar flest barn per capita. Med tanke på hur illa både barn, vårdnadshavare, anställda och åldringar behandlas av socialtjänsten i Alingsås kommun, så kan man verkligen undra hur det står till med människosynen i den kommunen.

Alingsås kommun skriver på sin hemsida:

”Alingsås kommun ger dig samhällsservice genom livets alla skeenden, såsom vård, skola, omsorg, kultur, infrastruktur, tillsyn och samhällsutveckling.”

Alingsås kommun har även på andra områden utmärkt sig. I Sverige ligger kommunen i topp när det gäller att tvångsomhänderta barn, och det finns i Alingsås kommun mängder av LVU-fall och SOL-placeringar där socialtjänsten har hittat på ogrundade anklagelser mot vårdnadshavare för att tvångsomhänderta barn på osakliga grunder. Även i sådana fall förstörs människors liv, och både barn och vårdnadshavare traumatiseras.

 

Text: Michael Zazzio

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq