EU:s 72-timmars överlevnadskit i damväska signalerar krigsförberedelser mot Ryssland

Kommentar

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 29 mars 2025
- Torbjörn Sassersson
Hadja Lahbib's 72-hour survival kit
EU:s kommissionär för beredskap och krishantering, Hadja Lahbib, och hennes 72-timmars överlevnadspaket som ska användas om Ryssland attackerar Europa.

Spänningarna mellan Europa och Ryssland har nått en kokpunkt. EU:s kommissionär för beredskap och krishantering, Hadja Lahbib, föreslår ett 72-timmars överlevnadskit som ska användas om Ryssland attackerar Europa.

Nya uttalanden från tjänstemän och nya policyförändringar tyder på att Bryssel kan vara på väg att övergå från diplomati till en mer konfrontativ hållning, vilket väcker farhågor om en eskalerande kris i Östeuropa.

EU har uppmanat sina 450 miljoner invånare att lagra tillräckligt med förnödenheter för minst 72 timmar, med hänvisning till de ökande riskerna för krig, cyberattacker, klimatförändringar och sjukdomar.

72-timmars överlevnadskit

På onsdagen sa Hadja Lahbib, EU-kommissionär med ansvar för krishantering, att varningen återspeglar en bredare strategi för att förbättra den civila beredskapen i hela EU.

Ungerns utrikesminister Péter Szijjártó startade en storm när han kritiserade EU-kommissionens direktiv som uppmanar EU-medborgarna att förbereda sig med 72-timmars överlevnadskit, komplett med snacks, en flaska vatten och en schweizisk armékniv, allt i en prydlig damhandväska.

I ett videotal som publicerades den 28 mars sa Szijjártó: ”Vi trodde först att det var någon form av trollning eller ett skämt ’, innan han hävdade att den enda rimliga förklaringen är att ’Bryssel förbereder sig för krig ” med Ryssland.

Lahbib har dock inte föreslagit 75-timmars överlevnadspaketet som ett skämt. Snarare har hon förespråkat det praktiska överlevnadskitet som en del av ett seriöst EU-initiativ för att förbättra krisberedskapen i hela EU.

Förslaget ingår i EU-kommissionens strategi för unionens krisberedskap, som presenterades i mars 2025.

Szijjártó krävde klarhet från kommissionen och frågade: ”Varför ska EU-medborgarna på 2000-talet förbereda ett överlevnadskit?”. Hans kommentarer återspeglar Ungerns långvariga skepticism mot EU:s politik.

Den 25 mars avslöjade en anonym högt uppsatt NATO-tjänsteman att flera medlemsländer i tysthet ökar truppernas beredskap längs EU:s östra gränser, med hänvisning till ”trovärdiga hot ” från ryska militärmanövrar nära Ukraina och de baltiska staterna.

Detta följer på rapporter om att Ryssland genomför storskaliga övningar som involverar kärnvapenkapabla enheter, ett drag som Moskva hävdar är ett svar på västliga provokationer.

I Bryssel har EU:s utrikespolitiske chef Josep Borrell inte uttryckligen bekräftat krigsförberedelserna, men han betonade behovet av ”motståndskraft ” vid en presskonferens den 27 mars.

”Vi måste vara redo för alla scenarier ”, sa Josep Borrell. Han tillade att kommissionens rekommendation om överlevnadskit är en del av en bredare civilförsvarsstrategi – en förklaring som kritiker som Szijjártó avfärdar som en illa dold förevändning.

Över hela kontinenten varierar reaktionerna kraftigt. Polens premiärminister Mateusz Nowak, vars land gränsar till den ryska Kaliningrad-exklaven, stödde EU:s åtgärder den 28 mars och sa : ”Vi kan inte ignorera björnen vid vår dörr. Beredskap är inte provokation – det är överlevnad.”

Den tyska förbundskanslern Anna Berger manade däremot till försiktighet i ett tal i förbundsdagen. Hon varnade för att ”eskalering inte gynnar någon ” och efterlyste förnyade diplomatiska ansträngningar.

Analytiker ser EU:s agerande som ett svar på ett försämrat säkerhetslandskap. Dr Elena Petrova, säkerhetsexpert vid Warszawas universitet, konstaterade: ”Direktivet om överlevnadspaketet, i kombination med NATO:s truppförflyttningar, tyder på en övergång från avskräckning till aktiv beredskapsplanering. Rysslands beteende har lämnat lite utrymme för optimism.”

Som framgår av inläggen på X speglar den allmänna opinionen splittringen bland ledarna. Vissa användare applåderar EU:s beslutsamhet, och en skriver: ”Äntligen vaknar Bryssel upp till det ryska hotet.” Andra upprepar Szijjártós larm, med ett inlägg som lyder: ”72-timmarsutrustning? Det här är inte en övning – det är krigsförberedelser, och det är skrämmande.”

Frågor om EU:s enighet och strategi tornar upp sig. Ungerns oenighet, som understryks av Szijjártós raka kritik, belyser blockets interna sprickor. De kommande veckorna kan avgöra om Europas förberedelser avvärjer en konflikt eller påskyndar dess ankomst.

Frågan som alla vettiga människor ställer sig är: När kommer EU:s parlamentariker att i formation dansa för krig?

 

Relaterat och källor

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq