Donald Trumps tullar riktas mot EU och övriga länder på grund av USA:s underskott i landets utrikeshandel, men en närmare analys visar att dessa åtgärder är baserade på en förlegad och ensidig bild av ekonomins funktionssätt och handelsflöden som resulterar en lose-lose-strategi för hela världsekonomin.
Text: Hedi Bel Habib, fristående debattör, filosofie doktor, forskare med lång erfarenhet av analysarbete inom statsförvaltning, varav 15 år på regeringskansliet
Trumps tullar är enögda åtgärder
Trumps tullar är utformade med utgångspunkt i en analys som endast fokuserar på handelsflöden med varor. Handelsflöden mellan länder består dock av både varor och tjänster. Eurostat-data visar att EU år 2023 hade ett överskott på 157 miljarder euro när det gäller handeln med varor med USA. Enligt Eurostat-data hade dock EU ett underskott på 109 miljarder euro när det gäller handel med tjänster år 2023.
Bilden nedan visar tydligt att EU har ett handelsöverskott när det gällde varor, medan USA har ett överskott när det gällde tjänster. Sammantaget hade EU år 2023 ett överskott på 48 miljarder euro, men detta motsvarade endast 3 procent av det totala handelsflödet på 1600 miljarder euro.

USA stor vinnare när EU utvecklas mot en allt större tjänsteekonomi
Tjänsters ekonomiska betydelse har ökat inom ekonomin generellt. Tjänster står idag totalt för tre fjärdedelar av EU:s BNP, representerar två tredjedelar av sysselsättningen och skapar 9 av 10 nya jobb i EU.
Studier har visat att tjänster spelar en central roll för produktivitet, konkurrenskraft och inkluderande tillväxt i den moderna ekonomin. De kan även ha en påverkan på tillverkningsindustrin eftersom den ofta använder tjänster som input i produktionsprocesser och i många fall säljer produkter tillsammans med tjänster.
Tittar vi på EU:s handelsbalans inom tjänstesektorn kan vi konstatera att EU har störst handelsunderskott med USA inom denna sektor. År 2022 gick detta underskott till nära 100 miljarder Euro.

Kontraproduktiva tullar kan beröva USA sina växande handelsöverskott inom EU och resten av världen
Trumps tullåtgärder inom varuhandel bortser från att tjänstesektorn idag utgör bulten i den amerikanska ekonomin. År 2021 motsvarade tjänstesektorn 77% USA:s totala BNP.

För år 2023 motsvarade USA:s tjänsteexport 1026,6 miljarder dollar och amerikansk import av tjänster var 748,2 miljarder dollar. USA har idag ett betydande överskott på tjänstehandeln med Kanada, Kina, Europa och de flesta andra stora ekonomier.
Dessa tjänster domineras särskilt av amerikanska företag i världsklass som Microsoft Corp., Google, Meta Platforms Inc., Amazon.com Inc., Tesla Inc., stora banker, försäkringsbolag, universitet, vårdgivare, filmstudior och förlag. Dessa tjänster kan ta många former.
Tesla tjänar till exempel pengar på att licensiera sina immateriella rättigheter, medan utbildning av en internationell student anses vara en export av en tjänst.
Att mot denna bakgrund skapa tullbarriärer i den allt mer krympande tillverkningsdelen av ekonomin med ensidigt fokus på varuhandel riskerar att i onödan elda på inflationen globalt och samtidig förstöra USA:s allt växande handelsöverskott inom tjänsteexport till EU och resten av världen. Därför kan Trumps tullar ses som en lose-lose-strategi för hela världsekonomin.

Relaterat
- NewsVoice: Håller Trump på att utlösa ett finansiellt världskrig?
- White House: Fact Sheet: President Donald J. Trump Declares National Emergency to Increase our Competitive Edge, Protect our Sovereignty, and Strengthen our National and Economic Security