Av 6,3 miljarder ton plast som har genererats från 2015 har endast 9% återvunnits. Åtta miljoner ton plast beräknas hamna i oceaner varje år. Nyligen upptäckta svampar och bakterier kan vara en lösning på plastkrisen, säger forskare.
Text och foto: Sanja R. Juric | Bild: Strand med plastskräp i Thailand, 2019.
En studie publicerad i Science Advances i december 2018, avslöjade att all plast som någonsin har tillverkats uppgår till 8,3 miljarder ton. Från och med 2015 hade cirka 6,3 miljarder ton genererats. Av dessa hade endast 9 % återvunnits, 12 % förbränns och resten ackumulerats på sopdeponier eller i miljön.
Katastrofala konsekvenser av all plast i världen, har fått alltfler länder att leta efter olika sätt att lösa problemet. Skatt på plast, förbud och fler miljövänliga alternativ har börjat dyka upp på marknaden. Även om det finns önskan att återvinna plast så krävs det effektiva avfallshanteringssystem, vilka saknas i många länder.
Under en av kurserna på Yale University, ges studerande möjlighet att åka till Amazonas regnskog för att samla svampar. 2008 upptäckte en av studenterna en…