En läkare får ägna sig åt healing. Det beslutade Socialstyrelsen efter 17 månaders utredning, rapporterar SR Kalmar. Bakgrunden var att en läkare i Vimmerby anmäldes då han utövade healing i sin verksamhet. Då lämnade han sitt läkarjobb eftersom han riskerade att bli av med legitimationen. Men Socialstyrelsen har nu gett honom rätt. Läkaren understryker att han följer EU:s regler och att de flesta europeiska länders sjukvård praktiserar healing.
Källa: SvD [Vimmerby TT]
På Karolinska pågick forskning i flera år – som utan minsta tvekan visade att healing fungerar. KI:s ledning blev då fullkomligt skräckslagen – och såg omedelbart till att forskningen avslutade, och att allt bevismaterial undanröjdes! Men eftersom de flesta människor inte spontant tror på ”healing”, så kommer detta sannolikt inte att medföra ansvar för någon. Så vi får fortsätta att tro, att healing bara är vidskepelse utan vetenskaplig grund. Läs om detta här:
http://www.svaradoktorn.se/427029039/5691923/posting/panik-p%C3%A5-karolinska-n%C3%A4r-healing-visar-sig-fungera
Hur kan Socialstyrelsen kräva att en skolläkare ska vara skolläkare 24 tim inkluderat 7 dagar i veckan, antar jag? Betyder det att anställda vid Socialstyrelsen är handläggare även på fritiden och under semestern också?
Han blev anmäld för han annonserade om healing och medialitet och därmed hade en sidoverksamhet inom healing, inte för att han skulle använt healing inom sitt läkaryrke. Socialstyrelsen fann att han kunde fortsätta med sin sidoverksamhet då ingen patient kommit till skada och för att han inte har praktiserat healing inom sjukvården. Det är fortfarande förbjudet med healing inom sjukvården.
Detta är en stor framgång för det finns några fall där läkare har blivit fråntagna sin legitimation när de har praktiserat healing på sin fritid, även fast detta har varit utanför sjukvårdens institutioner. Detta därför att Socialstyrelsen har menat att är man läkare så är man det 24 timmar om dygnet och därmed ska följa läkaretiken om endast använda det som följer ”vetenskap och beprövad erfarenhet inom sjukvården”.
Tack för kommentaren Bo.
Det finns en intressant och dessvärre vanlig missuppfattning i dessa frågor när det gäller reglerna. Sos och juridiska instanser prövar inte olika behandlingsmetoders eventuella effekter. Fällan SoS gick i i ett mål om en läkare som förskrev homeopatiska medel, var att de hävdade att han riskerade patienternas hälsa genom detta, men med det påtog de sig bördan att i vart enskilt fall visa att patienten tillfogats skada – och hur skulle SoS kunna visa att overksamma behandlingar faktiskt var farliga. Nu har de tydligen lärt läxan!