Kost påverkar hjärnan enligt näringsexperten Dag Viljen Poleszynski. Han berättar i en intervju för TV Hälsa att han stödjer dr Karl Reichelts teori om att läckande tarm kan störa hjärnfunktionen.
Text: Randi Solstad | Video: Arnt-Olav Enger, artikeln har tidigare publicerats i TV Hälsa | Översättning: Sanja R. Juric | Bild ovan: Dag Viljen Poleszynski
“En hypotes är att i fel diet bildas vissa peptidkedjor i tarmen som är främmande för oss och eftersom många har en läcka i tarmen kommer dessa att komma in i blodomloppet, upp i hjärnan och störa hjärnfunktionen”, säger Poleszynski och tillägger att detta kan vara relaterat till till exempel autism och schizofreni, men också bidra till att försämra MS och en utbud av andra autoimmuna förhållanden.
Poleszynski fortsätter med att säga att man kan reagera på mat utan att ha klassiska allergisymtom. Reaktionerna kan komma i form av luft i magen, trötthet, högre hjärtfrekvens och en känsla av generellt obehag.
“Anledningen är att mycket av maten vi äter idag är okänd för oss. Vi åt inte spannmål och drack inte mjölk för mer än 10,000 år sedan och vi fick inte socker. Detta är ny mat i ett evolutionärt perspektiv”.
“Vår kropp är anpassad till en miljö som inte innehåller bekämpningsmedel, kemikalier och raffinerade livsmedel. Då vi var jägare och samlare åt vi maten färsk som den var av naturen, och vi hade förmodligen en annorlunda och mer balanserad tarmflora.”
“Kemiskt jordbruk kan också skyllas. För 60 – 70 år sedan var all mat ekologisk. När de producerade mjölk på sommaren på berget i bergen, fungerade de naturligt. Korna betade naturligt och mjölkprodukterna surades naturligt. Ingen söt mjölk konsumeras, men vassle och naturligt surade produkter användes som surmjölk.
Detta var en viktig källa till naturliga bakterier. Efter att pastöriseringen av mjölken började ser vi att mjölken ruttnar på grund av att den invaderas av andra bakterier, och den naturliga bakteriebasen som finns i naturligt obearbetad mjölk tas bort”, säger Dag Viljen Poleszynski.
“Det råder ingen tvekan om att diet påverkar hjärnan.”
Text: Randi Solstad | Video: Arnt-Olav Enger
Relaterat
- Läs mer om kost på TV-Hälsa