Att förbjuda solarium är inte rätt väg att gå för att minska hudcancer, säger den internationellt kända vitamin D-experten, Johan Moan. Även om det kan minska risken för hudcancer, kan priset vara en ökad förekomst av många andra sjukdomar, inklusive andra typer av cancer.
Text: Lars Ranes, artikeln har tidigare publicerats i TV Hälsa | Översättning: Madeleine Lidman
Precis som vi är beroende av luft och vatten, är vi också beroende av solen. ”Våra förfäder formades bokstavligen av solen på afrikanska savannen för flera miljoner år sedan”, säger professor Moan. Han är cancerforskare på Radiumhospitalet och Universitetet i Oslo.
Med anledning av den årliga kosthållningskonferensen för förlaget Lille Måne och föreningen Kostreform i Oslo förra helgen, gav han en spännande presentation om D-vitaminets grundläggande betydelse för hälsan.
På samma sätt som växterna är beroende av solen för att producera energi och kolhydrater, behöver våra kroppar solens UV-strålar för att producera D-vitamin. På våra nordliga breddgrader har evolutionen gjort sitt bästa för att anpassa oss till mindre sol genom att göra vår hud ljus.
Det ökar absorptionen av UV-strålar och därmed D-vitaminproduktion. Det hjälper dock inte när solen står lågt på himlen under stora delar av året och somrarna är molniga och trista.
Listan över sjukdomar som D-vitamin skyddar mot utvidgas från år till år, eftersom det hela tiden kommer nya studier.
En bra nivå av D-vitamin minskar risken för allvarliga folksjukdomar som hjärt-kärlsjukdom, ett brett spektrum av olika cancerformer, Alzheimers sjukdom, metaboliskt syndrom och det påverkar vår psykiska hälsa.
Även om vi kan kompensera med tillskott för brist på D-vitamin från solen, betonar Moan att solen ger oss mer än bara D-vitamin. Kroppen överför solens strålar ner till den minsta cellen i kroppen och påverkar våra gener att visa sig från sin bästa sida.
Fortsätt sola i solarium två gånger i veckan vintertid
Moans råd är att sola måttligt på upp till tio minuter solarium två gånger i veckan, utan att bli bränd under vintermånaderna, för att upprätthålla en bra nivå av D-vitamin. Solarium ger mycket D-vitamin samt även andra molekyler som också är viktiga för hälsan.
Han anser att vi bör se till att vi har blodvärden av D-vitamin som ligger på över 80 nmol/liter.
För att höja nivån av D-vitamin i kroppen kan det också vara till hjälp att ta kosttillskott. Det är svårt att få från maten, även från rika källor som fet fisk. En del stekt/kokt/rökt fet fisk, som lax, öring, sill, brisling eller makrill, innehåller från 6–10 mikrogram D-vitamin.
Som komplement kan du ta från 50–100 mikrogram dagligen (2000-4000 IE), beroende på var du ligger på mätskalan. D-vitamindroppar eller kapslar med D-vitamin löst i olja fungerar också bra. Se en översikt över värden och tolkning i ett separat avsnitt.
Se även: Hur du kan lysa upp den sista perioden av det mörka vinterhalvåret
Om värden för D-vitamin-status
D-vitaminhalten i blodet kan mätas med prover som tas fastande på ett sjukhus eller hos läkaren. Blodets innehåll av previtamin D (calcidiol) är det mest pålitliga målet. Värdena anges i nmol/l. Vad betyder värdena och vad är relevanta referensvärden?
- 50 – 150 (nmol/l): normalintervall för 95% av befolkningen mindre än 50: den norska hälsomyndigheten anser att det är otillfredsställande med mindre än 75: anses vara bristfällig av flera internationella experter
- 100 – 150: anses vara optimalt av flera internationella experter
- 125 – 175: normalområdet för badvakter och andra som dagligen får mycket sol på kroppen.
Text: Lars Ranes