GRANSKNING. Myndigheten för Press, Radio och TV (MPRT) har ett tjänstekoncessionsavtal med Kantar Sifo (KS) under vilket de är godkända för att göra ”upplagemätningar” för dagstidningar. Detta för att MPRT skall slippa ”räkna ut” om en tidning uppfyller upplagekravet för att få mediestöd.
Text: Anders Gustafsson
Uppdraget innebär att KS främst använder räknesättet ”addition” och ”räknar ut” antalet betalande prenumeranter på ett helår. För att fullfölja hela uppdraget kan de även behöva använda räknesättet ”division” när de viktar samman till exempel halvårsprenumeranter.
Enligt MPRT är det krångligt att ”räkna ihop” antalet prenumeranter och man behöver därför specialister för detta. Kantar Sifo upplagesektion, en enhet som helt saknar auktoriserade revisorer, tar därför runt 25.000 kronor för att skriva ner den totala siffran på en blankett. Chefen Lars Björkman kallar gruppen för ”auktoriserade revisorer” när vi ringer honom på telefon, trots att de inte har en enda sådan revisor anställd.
KS har varit inblandade i flera nertystade skandaler där tidningen Tempus troligtvis blir nästa.
Kantar Sifo drar valser om sin kompetens – har inga auktoriserade revisorer alls
Per Nilsson som är medierevisor på Kantar Sifo och ansvarig för dagspress svarar på NewsVoice frågor per telefon.
Finns det någon ansvarig revisor för upplageintygen?
”Nä, men då anmäler man sig till oss och så får vi göra en kontroll på den upplaga man har. Han som utfärdar intygen heter Jörgen Klaréus”.
Är han en auktoriserad revisor?
”Nej, det är han ju inte. Vi är ju ett gäng som gör olika saker. En del jobbar som revisorer”.
Men vem har Kantar Sifo som är revisor, som skriver på?
”Ja, vi är flera stycken. Det beror på vad som skall revideras. Gäller det upplagen har vi olika revisorer som har respektive koncern eller tidning”
Auktoriserade revisorer eller lekmannarevisorer?
”Ja, alltså vi har ju ett godkännande från Myndigheten för Press, Radio och TV. Vi är godkända för att ta fram de här intygen”
Kan du ge mig ett namn på en som är auktoriserad revisor?
”Då får du prata med Jörgen Klaréus.”
Men han var ju inte revisor sa du?
”Ja, alltså. Hmm.”
Lars Björkman på Kantar Sifo: ”men vi har ingen sådan auktoriserad revisor” … ”Vi har jobbat med det sedan 1942”
Då Kantar Sifo inte verkar ha en enda auktoriserad, revisor men kallar sig revisorer ringer vi avdelningens chef Lars Björkman.
Finns det någon auktoriserad revisor hos er som kan skriva på ett upplageintyg?
”Vi fastställer upplagor och vi har våra egna medierevisorer”.
Men finns det något auktoriserad revisor?
”Nej, men vi har ingen sådan auktoriserad revisor utan vi tar fram upplagor och intyg på uppdrag av mediestödsnämnden. För alla ansökningar av mediestöd fungerar vi som en auktoriserad revisor”.
Men ni har inga auktoriserade revisorer?
”Nej, vi har revisorer för det här. Vi har ett koncessionsavtal med mediestödsnämnden”.
Kantar Sifo har alltså inte en enda auktoriserad revisor?
”Vi har jobbat med det sedan 1942. Vi har tio personer som jobbar med den typen av frågor”.
Men ingen av dem är auktoriserad revisor?
”Du behöver ingen auktoriserad revisor utan du behöver ett intyg från oss och våra revisorer. Om du skall ha andra saker till Skatteverket och dylikt får du vända dig till en annan auktoriserad revisor.”
ETC skandalen bara ett av många fall – återbetalningsskyldigt
Kantar Sifo har gjort grova misstag som kostat skattebetalarna hundratals miljoner. I fallet med ETC kunde företaget öppet fuska med nästan alla sina prenumeranter. Enligt KS intyg hade de 8510 prenumeranter, men efter en revision visade sig 4732 vara den korrekta siffran.
För ETC Umeå och ETC Jönköping var det samtidigt total katastrof och upplagorna visade sig vara runt 90 procent lägre än vad KS påstått i sina intyg.
Eftersom misstagen från MPRT och Kantar Sifo var så omfattande utredde de aldrig Dagens ETC för åren 2015 och 2016. Inte heller ETC Bergslagen, Göteborg, Stockholm, Norrköping, Sundsvall, Malmö, Uppsala och Örebro utreddes av KS, trots att de utfärdat helt felaktiga upplageintyg under flera år.
Det verkar som att MPRT och Kantar Sifo ingår i en incestuös miljö inom mediebranschen där huvuduppgifter är att skydda varandras anseende istället för att på ett rakryggat sätt utföra sitt jobb.
ETC har därför genom åren lyckats lura tills sig hundratals miljoner i olika former av mediestöd.
Tidningen Tempus kan innebära att Kantar Sifo får avveckla verksamheten
Kantar Sifo har för åren 2015-2020 utfärdat upplageintyg för tidningen Tempus, men eftersom företaget saknar godkända och auktoriserade revisorer har de helt missat att runt 60% av prenumeranterna är påhittade. En relativt enkel studie av koncernens årsredovisning visar snabbt att runt 70% av den total omsättningen är interna luftfakturor.
Även i fallet med tidningen Offensiv har KS helt misslyckats med sitt uppdrag. I det fallet har KS godkänt att tidningen säljer lika många lösnummer som Sydsvenska Dagbladet per utgåva trots att de inte har en enda säljare.
Kantar Sifo har skrivit på tusentals upplageintyg för runt 30 miljarder kronor i press och mediestöd sedan 1970-talet. Trots detta verkar ingen någonsin ha granskat verksamheten.
Text: Anders Gustafsson