REPLIK. ”Sanningen är helt enkelt att vi inte vet”. Så sammanfattar den amerikanska miljöekonomen Koko Warner hur påstådd global uppvärmning kan påverka hur människor bor och lever. Det framkom när Svenska Dagbladets klimatreporter Peter Alestig intervjuade Warner den 22 december.
Text: Tege Tornvall, nätverket Klimatsans
Peter Alestig lät han Koko Warner och andra framföra flera starkt överdrivna påståenden:
- Hundratals miljoner människor världen runt kan tvingas fly från sina hem för att undslippa följderna av påstått varmare klimat.
- Under kommande 50 år kan områden med 1-3 miljarder invånare bli omöjliga att bo i beroende på extrem värme, torka, översvämningar och stigande havsnivå.
- Fram till 2050 kan mellan 50 miljoner och en miljard människor komma att fly från för varmt klimat.
- Världen skulle år 2050 ha 200 miljoner klimatflyktningar, spådde Oxford-ekologen Norman Meyers för tjugo år sedan.
Alestig kallar Warner en av ”världens främsta klimatforskare”, men hon forskar inte på klimatet. Som ekonom undersöker Warner hur påstådd global uppvärmning kan påverka samhällen och levnadsvillkor.
Det gör Koko Warner i datormodeller med antagande om farligt värmande effekt av mer koldioxid i atmosfären, men modellerna stämmer inte med verkligheten.
- Jorden har flera gånger tidigare varit flera grader varmare och haft flera gånger högre CO2-halter och rikare växt- och djurliv än nu.
- Långa istiders kalla hav har tagit upp nästan all koldioxid som i Jordens ungdom dominerade atmosfären.
- Värmeperioders varma hav gasar i stället ut koldioxid till atmosfären.
- Mer värme och koldioxid sedan Lilla Istiden har gynnat växtlighet och grödor.
- Världens skördar har ökat mer än fem gånger sedan 1930.
- Fler har fått det bättre och att färre lider nöd och svält.
Kanske delvis medveten om detta gör Warner också flera förbehåll i intervjun. Hon säger att människor flyr dels från krig och nöd, dels från naturkatastrofer och extremt väder och dels för att få bättre livsvillkor.
Koko Warner medger att det är svårt att knyta naturkatastrofer till långvariga klimatförändringar. Hon säger också att människor som flyr från naturkatastrofer oftast vill flytta hem igen. Det gör sådana kopplingar mycket osäkra i kombination med andra faktorer.
Ej övertygande klimatprat
Koko Warner säger också att många flyttar från landsbygd till städer, men hon säger inget om alla som flyttar från kallare till varmare klimat över hela världen. De lider inte nöd men kan verkligen kallas klimatflyktingar. Inget av det hon säger har ännu hänt utan bygger på osäkra antaganden. Allt sammanfattar hon till slut med att ”sanningen är helt enkelt att vi inte vet”.
Klimatreportern Peter Alestig med fotograf och assistent flög alltså till Tyskland för att få veta ”att vi inte vet”. Det blev en tunn soppa på den lilla spiken.
Text: Tege Tornvall, nätverket Klimatsans