GRANSKNING. Nästan dagligen publicerar Aftonbladet artiklar om att Sverige befinner sig i ett slags utdraget krigstillstånd mot Covid-19. I en exempelartikel skriver tidningen att intensivvården är kraftig överbelastad av covidpatienter. Denna typ av artiklar sänder ut chockvågor, men en enkel granskning visar att Aftonbladet snarare publicerar click-baits för att driva trafik till sin sajt, sälja lösnummer och inte minst för att upprätthålla corona-narrativet, vilket råkar gynna läkemedelsindustrin.
Text: Torbjörn Sassersson, uppdaterad kl 14:18
Ett exempel på kraftiga överdrifter finns i en artikel från i söndags rubricerad ”Hårt tryck på infektionskliniken i Umeå: knappt plats för andra än covid”. Samma artikel lyftes upp på Aftonbladets framsida på webben med rubriken ”Larmet: Covid-sjuka tar upp alla vårdplatser – personalen går på knäna”. Artikeln om Norrlands universitetssjukhus innehåller en video med en ”utbränd” sjuksköterska (Ida) som representerar en vårdanställd.
Vi ifrågasätter inte Idas arbetssituation, men istället omständigheterna och det skrämmande budskapet i Aftonbladets artikel. I nästan hela textmassan beskriver August Håkansson på Aftonbladet Idas skyddsutrustning och hennes subjektiva utsatthet. Läsaren drivs in i en emotionell upplevelse av Idas situation.
Artikeln innehåller däremot mycket lite hårda fakta, och det lilla som presenteras ger anledning till misstankar om överdrifter:
”Avdelningen har plats för 14 patienter och här vårdas även personer som inte har covid-19. Men på senare tid har de inneliggande nästan uteslutande varit covid-patienter. När Aftonbladet är på besök är 13 av platserna fyllda. 12 av dem har covid-19.”
Hur rimmar detta underlag med det som enkelt kan vaskas fram om Norrlands universitetssjukhus (NUS) i Umeå?
Norrlands universitetssjukhus är det största i Norrland och bland de största i landet. NUS bedriver kvalificerad sjukvård, forskning och undervisning. Akutmottagningen tar emot patienter i helikoptrar från hela regionen, patienter som har allvarliga skador och sjukdomar som snabbt behöver intensivvård.
Sjukhuset är ett regionsjukhus för Norra sjukvårdsregionen som omfattar landstingen i Västernorrlands, Jämtlands, Västerbottens och Norrbottens län. I regionen bor cirka 900.000 människor (2015) spridda över halva Sveriges yta.
Problemet: Mycket liten infektionsavdelning med svag personalstyrka
Enligt August Håkansson på Aftonbladet finns för dessa 900.000 invånare endast 14 vårdplatser på infektionsavdelningen och av dessa har vid Aftonbladets besök endast 12 patienter med Covid-19 och ytterligare en person har en annan infektion. En säng är ledig. Avdelningen är alltså inte ens fullbelagd!
Trots att Norrlands universitetssjukhus (NUS) har ett upptagningsområde som täcker halva Sveriges yta, med en population på cirka 900.000 människor har alltså NUS endast 14 platser på infektionsavdelningen. Det förefaller vara en mycket liten avdelning för så många personer i regionen. Enligt Ida på avdelningen är dessutom personalen underbemannad och det saknas resurser (något som hela Sveriges sjukvård lider av).
”Förra veckan hade jag två dagar när jag fick äta på tio minuter båda dagarna.”
Självklart går Ida på knäna om avdelningen har personalbrist även om det endast handlade om 14 intensivvårdspatienter varav 12 med covid. Enligt artikeln i Aftonbladet verkade det finnas 2-3 sköterskor på avdelningen, alla i 20-årsåldern.
12 st covidpatienter av 900,000 invånare innebär att endast drygt 1 patient per 100,000 personer finns inlagda på intensivvården i regionen.
Äldreomsorgsenhet i Stockholm saknar helt covidfall sedan flera veckor
NewsVoice har talat med en anonym källa som sitter på administrationen på en vårdenhet med 500 vårdmottagare för äldreomsorg inom Stockholms kommun. Källan uppger att de inte haft ett enda fall av Covid-19 sedan flera veckor. Det finns alltså inte en enda äldre person med Covid-19 av dessa 500 personer i behov av äldreomsorg i hemmet.
Slutsatsen av denna enkla granskning är att Aftonbladet kraftigt överdriver coronasituationen och detta bekräftas av det enormt låga antal av covidsjuka i Norra sjukvårdsregionen samt att det inte finns Covid-19-sjuka alls när NewsVoice gör ett stickprov på en äldreomsorgsenhet i Stockholm.
Dessa uppgifter bör leda till en seriös debatt om huruvida coronarestriktionerna är mycket överdrivna i Sverige, ett land som inte har beslutat om lockdown. I andra länder sker hårdare och mer utdragna samhällsstängningar som än mer krossar privatpersoners och småföretagares ekonomier.
Text: Torbjörn Sassersson