ELKRISEN. Jan Blomgren som är professor i tillämpad kärnfysik berättar hur det svenska elsystemet fungerar i ett samtal med Mikael Willgert på SwebbTV. Det svenska elnätet är mycket skakigt.
Sammanställning: NewsVoice | Källa: SwebbTV | Bild: Jan Blomgren. Pressfoto: Timbro
Jan Blomgren säger att de stigande elpriserna bottnar i en långvarig försämring av elsystemet som det tar många år att rätta till. Sverige hade tidigare kanske världens bästa elsystem med en balans mellan olika anläggningar för elproduktion som kompletterade varandra.
”Med den stora mängden vindkraft krävs kompletterande kraftkällor i Sverige eller utomlands. 5% andel vindkraft hade kanske inte varit ett problem men när det blir 10-15% då blir det problematiskt. Att vi periodvis får negativa priser är ett bevis på att marknaden inte fungerar.” – SwebbTV
Några punkter från intervjun:
- Vattenfall var tidigare en myndighet som drev hela kraftnätet. Sedan kom avreglering och privatisering.
- Elproduktionen hänger samman med elnätet. Avskaffandet av kärnkraftverken gör att de långa kraftledningarna inte kan leverera mer än 50-70% av kapaciteten vilket ger ett dubbelt problem: minskad produktion och minskad leverans från norr.
- Elpriserna i Sverige påverkas av elbristen i England och Tyskland. Om överföringskapaciteten ökar kommer priset i Sverige helt styras av utlandets behov.
- Jan Blomgren har privat ett rörligt elpris. Han menar att det nästan är omöjligt som privatperson att påverka förbrukningen. Det är på valdagen som kostnaden bestäms.
- Den stora mängden vindkraft leder till att gaskraftverk måste byggas. Ett alternativ är att bygga kärnkraft, men det kan ta tio år innan ett verk byggs beroende på den långa godkännandeprocessen.
- Det finns ingen svensk myndighet eller bolag som ansvarar för att det svenska elnätet fungerar. Svenska Kraftnät ansvarar inte för den ytterligare elproduktion som krävs i nätets ”tryckpunkter”.
- Ansvaret ligger hos Regeringen som inte har tagit tag i problemen utan förvärrat dem genom en blind tro på vindkraft.
- På kort sikt krävs nya gaskraftverk för att klara vindkraften. De tidigare gaskraftverken i Sverige är dock sålda.
- Gaspriserna har ökat med minst 250% senaste året.
- Energiministern säger att elproblemen ska lösas genom kraftledningar från Norrland, men det kan ta minst 10 år att bygga. Sydvästlänken tog 27 år att bygga.
- En möjlig lösning är att bygga om kraftvärmeanläggningarna i kommunerna.
- Forsmark 2 måste stängas om ett beslut om slutförvar drar ut på tiden.
- Ringhals 1 och Oskarshamn 2 var i bra skick och delvis nyrenoverade före nedläggning. De hade kunnat användas i ytterligare 20 år.
- Jan Blomgren tror att det bästa är att bygga nya kärnkraftverk som ställs på de gamla kärnkraftverkens plats (alternativet är att starta upp de nedlagda).
- Om inte elförsörjningsproblemen löses kan inte industrin expandera. Mängder av jobb förloras.
- Dessutom tillkommer att alla vattenverk i Sverige ska genomgå miljöprövning. Det kan ta 20 år. Det kan handla om mer än 2% av vattenkraften som försvinner.
- Vid akut elbrist måste olika elområden stängas av i tur och ordning. Det har aldrig testats och ingen vet om Sverige klarar det.
Hur ska nedstängningen prioriteras? Om konsumenter prioriteras stängs industrier av först. Då får vi brist på varor (red anm).
Samtalet tar även upp svensk kärnkraftskompetens.
Sammanställning: NewsVoice | Källa: SwebbTV