Regeringen vill förbjuda oregistrerade kontantkort för mobiler

NewsVoice är en oberoende nättidning med nyheter, analyser, reportage, krönikor och debatter som startade 2011. Stöd vårt arbete genom att annonsera, donera eller sponsra.
publicerad 10 februari 2022
- NewsVoice redaktionen
Hälsorisker med mobiltelefoner. Crestock.com
Morgan Johansson, 15 sep 2021. Foto: SVT Play
Morgan Johansson, 15 sep 2021. Foto: SVT Play

Det är mycket vanligt att oregist­rerade och anonyma kontant­kort till mobil­telefoner används i samband med brotts­lig verksamhet. Det gör att polis och åklagare går miste om viktig och ibland avgörande infor­mation. I morgon beslutar därför regeringen om förslag som innebär ett förbud mot oregist­rerade kontantkort.

Tillgång till information om elektro­nisk kommu­nikation är ofta avgö­rande för att allvarlig brotts­lighet ska kunna utredas och lagföras. De brotts­bekäm­pande myndig­heterna har ett påtagligt behov av att kunna knyta en misstänkt person till ett visst telefon­nummer, inte minst för att kunna använda hemliga tvångs­medel.

För att uppgifterna ska finnas tillgängliga för brotts­bekäm­pande myndig­heter föreslår regeringen en registre­rings­skyldig­het för vissa förbetalda tjänster som kan nås via till exempel kontantkort.

”Oregistrerade kontant­kort till mobil­telefoner används ofta av krimi­nella för att försvåra polisens arbete. Nu sätter vi stopp för det och ger därigenom polisen bättre verktyg att bekämpa brott”, säger justitie- och inrikes­minister Morgan Johansson.

Förslaget omfattar sådana kontant­kort som kan användas för samtal, sms och surf. Innan tjänsten börjar användas ska den som tillhanda­håller tjänsten registrera abon­nentens namn, adress och person­nummer. Det ska också göras en identitets­kontroll. Regist­rerings­skyldig­heten föreslås börja gälla den 1 augusti 2022. Kontant­kort som är i bruk vid ikraft­trädandet ska som huvud­regel registreras senast den 1 februari 2023.

I lagråds­remissen föreslås också ändrade regler om utlämnande av uppgifter om elektro­nisk kommu­nikation till brotts­bekäm­pande myndigheter. Förslagen innebär ett tydligare krav på format, ett utvidgat skynd­sam­hets­krav och en utvidgad reglering om ersättning.

Text (pressmeddelande): Sofie Rudh, pressekreterare hos justitie- och inrikesminister Morgan Johansson och pressamordnare på Justitiedepartementet

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq