Amerikansk journalist i Öst: Prags protest med 70.000 demonstranter visar vad som väntar Europa

publicerad 7 september 2022
- Gästskribent
Protesterna mot regeringen i Prag, 6 sep 2022. Foto: TVP World
Protesterna mot regeringen i Prag, 6 sep 2022. Foto: TVP World
Protesterna mot regeringen i Prag, 6 sep 2022. Foto: TVP World

GEOPOLITIK & ANALYS. Omkring 70.000 människor samlades på Vaclavplatsen i Prag i lördags för att kräva att deras regering avgår eftersom man anser att regeringen misslyckats med att lösa den pågående energikrisen. Demonstranterna var också uttryckligen emot de två främsta västerländska institutionerna som den tidigare östliga nationen är en del av, nämligen EU och NATO.

Text: Bradley Blankenship (#BradBlank), amerikansk journalist, krönikör och politisk kommentator | Källa: ”Winter is coming: Prague’s 70,000-strong protest shows what’s in store for Europe (Russia Today) | Översättning: NewsVoice

Om du frågar premiärminister Petr Fiala från Civic Democratic Party (ODS) vad problemet är, skulle han helt enkelt säga att dessa tiotusentals människor bara är omedvetna pro-ryska underhuggare. För att citera honom ordagrant sa han att: ”protesten på Vaclavplatsen utropades av krafter som är pro-ryska, som är nära extrema positioner och är emot Tjeckiens intressen”. Han upprepade sin ståndpunkt på måndagen efter kritik och kallade arrangörerna av denna protest för en ”rysk femte kolumn”.

Vissa kommentatorer har till och med gått ett steg längre och antyder att demonstranterna bokstavligen vill återansluta sig till Warszawapakten och återvända till kommunisttiden.

Efter att ha bott i Tjeckien en tid kan jag säga att hela denna vinkling är absurd. I stort sett vill tjecker vara västerländska. De vill att deras land ska vara ett öppet och fritt samhälle, i motsats till den virtuella fängelsehåla som var den tjeckoslovakiska socialistiska republiken.

På grund av hur historien utformas i landet, kan även de mest liberala tjeckerna inte låta bli att känna en antydan av förbittring mot Ryssland och till och med ryssarna. Det är, enligt min mening, helt designat så eftersom den västerländska vändningen av landet har korrelerat nästan direkt med en anti-rysk känsla. Ju mer det tjeckiska politiska etablissemanget omfamnar västvärlden, desto mer piskas det tjeckiska folket till att hata Ryssland.

Med tanke på detta tycker jag att det är mycket osannolikt att så många människor tog sig tid under dagen för att samlas till stöd för den ryska staten. Tvärtom, det som faktiskt drog 70.000 människor ut på gatan i lördags har att göra med att levnadskostnaderna stiger enormt, reallönerna sjunker och regeringen insisterar på en utrikespolitisk linje som förvärrar problemet. Det hela är helt logiskt och kräver ingen konspirationsteori.

Faktum är att tjeckiska fackliga ledare kallade till en demonstration den 8 oktober på samma plats som lördagens protest om exakt samma frågor. Tror premiärministern verkligen att ryssarna har infiltrerat den tjeckiska arbetarrörelsen? Med tanke på den rådande fiendskapen mot Ryssland och ryssarna i det tjeckiska samhället, verkar detta utomordentligt osannolikt.

Återigen har vi bara slutsatsen – hur bisarr det än kan låta för den politiska eliten – att den oro som människor tog upp speglar exakt hur de känner. Livet blir oöverkomligt och tjecker vill inte leva ett liv i fattigdom och osäkerhet för att stödja den ukrainska regeringen. Det är en fråga om ren självbevarelsedrift och säger ingenting om påstådda ”värderingar” och ideal.

Det som hände i Prag är bara en glimt av vad som väntar för västländerna om de fortsätter på samma väg – och du kan vara säker på det. Det finns redan tecken på social oro över hela kontinenten på grund av de stigande levnadskostnaderna, särskilt energipriserna, och vi har inte ens kommit fram till slutet av sommaren än [i Prag].

Frågan är hur det kommer att se ut när de kalla månaderna sätter in och uppvärmningen blir för dyr? Hur många människor måste gå ut på gatorna innan sådana som premiärminister Fiala erkänner att det finns ett problem och inte bara fäster social oro på en rysk konspiration?

Vi har redan sett i vilken grad människor inte kommer att offra sina egenintressen, eller ens helt enkelt sin bekvämlighet, för en uppfattning om det ”större goda” under covid-19-pandemin. Coronaviruset avslöjade att ett sådana ideal är helt värdelöst för att samla västerländska befolkningar. Människor är för individualistiska och envisa.

Med detta i åtanke, tror någon verkligen att EU-medborgare är villiga att hamna i fattigdom på grund av Vladimir Zelensky och hans regering? Väldigt osannolikt. Europa står inför en mycket svår och kall årstid i år om den nuvarande utrikespolitiska linjen fortsätter.

Först Prag, nästa Paris, London, Berlin, Madrid och så vidare.

Text: Bradley Blankenship

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq