Sverige och USA har påbörjat förhandlingar om fördjupat försvarssamarbete

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete (inkl granskningar, utlandsreportage) genom att annonsera, donera eller sponsra.
publicerad 10 januari 2023
- NewsVoice redaktionen
General Christopher Cavoli (USA), besöker Sverige, 7 juli 2021. Pressbild: Försvarsmakten av Emy Åklundh.

REGERINGEN. Sverige och USA har påbörjat förhandlingsprocessen om ett avtal som fördjupar försvarssamarbetet mellan våra länder. Förhandlingarna rör ett så kallat Defense Cooperation Agreement (DCA), vilket kommer att utgöra ett ramverk för det fortsatta försvarssamarbetet genom att reglera de juridiska förutsättningarna för amerikanska styrkors närvaro i Sverige.

USA har ingått motsvarande avtal med flera andra samarbetsländer. Ett DCA öppnar för ett ännu närmare samarbete med USA både bilateralt och inom ramen för Nato.

Säkerhetsläget i Europa har ändrats fundamentalt med Rysslands oprovocerade aggression mot Ukraina. Det nya, försämrade säkerhetsläget innebär att Sverige behöver kunna agera snabbt på en komplex säkerhetsutveckling – enskilt och tillsammans med andra.

USA är Sveriges viktigaste säkerhets- och försvarspolitiska partner, både bilateralt och inom Nato. I maj 2016 undertecknade Sverige och USA en gemensam avsiktsförklaring om fördjupat bilateralt försvarssamarbete. 2018 ingick Sverige en trilateral avsiktsförklaring tillsammans med Finland och USA. Genom att skapa förutsättningar för en amerikansk närvaro i Sverige, bland annat i form av övningar, stärks vår säkerhet.

Förhandlingar om ett DCA är en naturlig utveckling av Sveriges och USA:s långvariga samarbete inom säkerhets- och försvarsområdet. Ett DCA möjliggör för ett mer kontinuerligt samarbete genom att reglera förutsättningarna för amerikanska styrkor att verka i ett annat land.

ArcanumSkolan 2024

Det rör sig bland annat om frågor om amerikansk militär personals rättsliga status, tillgång till baseringsområden, förhandslagring av materiel, skatter och tullar. Avtalet skapar också förutsättningar för amerikanskt militärt stöd om säkerhetsläget så kräver och är således ett avtal med stor betydelse för Sveriges säkerhet.

Att USA och Sverige inleder förhandlingar om ett DCA är en tydlig signal om fortsatt amerikanskt engagemang för säkerhet i Europa och i vårt närområde. USA har även ingått ett DCA med Norge och förhandlingar pågår med både Danmark och Finland om DCA.

Avtalet, och de författningsändringar som det bedöms föranleda, ska behandlas och godkännas av riksdagen. Avtalet kommer att kunna träda i kraft när Sverige genomfört de författningsändringar som krävs. När avtalet har ingåtts möjliggör det för våra länder att ytterligare fördjupa vårt bilaterala säkerhets- och försvarssamarbete, stärka samarbetet som allierade i Nato liksom bidra till stärkt transatlantisk säkerhet och stabilitet.

Text (pressmeddelande): Johan Hjelmstrand, pressekreterare hos försvarsminister Pål Jonson


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

  • Jaha, ja. Så den svenska Regeringen nedlåter sig till att gör inlägg på alternativmedia.

    “Rysslands oprovocerade aggression mot Ukraina”, skriver Regeringen.

    USA/NATOs provokationer mot Ryssland har pågått i över tjugo år. NATO har expanderat sanslöst österut, på flera ställen ända till Rysslands gräns, sedan 1990-talet. I dessa länder har USA byggt missilbaser, med räckvidd till långt in Ryssland, inklusive Moskva.

    USA investerade 5 miljarder dollar för att skapa den nazistiska kuppen mot Ukrainas folkvalde president Janukovytj. USA har, sedan statskuppen 2014, moderniserat och utbildat Ukrainas militär, som växte till över 600 000 man.

    Direkt efter kuppen började nazisternas förföljelse av de etniska ryssar, som bodde i landet. De provinser i Ukraina, som i stort sett enbart är bebodda av ryssar (Luhansk och Donetsk), utropade då sig till självstyrande regioner inom Ukraina. Omedelbart påbörjade kuppmakarna krigshandlingar mot dessa regioner. Dessa har nu pågått i 8 år och skördat 14 000 människoliv, huvudsakligen civila.

    I höstas sprängde USA/NATO NordStrem 1 och 2 i Östersjön, precis som den amerikanske presidenten Biden lovade att göra för ett år sedan. Gasledningarna ägs av Ryssland, men det landet tillåts inte av NATO-länderna (och Sverige) att deltaga i utredningen av sprängningarna.

    Så, Regeringen, ljug inte så uppenbart. I statsmedia och koncernmedia får Era lögner stå oemotsagda. Här på NewsVoice är det inte okunniga imbeciller, som läser.

    Jag förstår att ni skäms över att ha givit upp Sveriges nationella självbestämmande, för att låta landets territorium bli ockuperat av USA/NATO-trupp. Med billiga lögner kan Ni inte tvätta bort Ert skamlösa bedrägeri mot svenskarna.

  • Skulle förvåna mig om riksdagen stoppar detta.Inte säkert att en folkomröstning skulle göra det heller. Ändå är det stor skandal att politikerna fortsätter köra över vår medbestämmanderätt i beslut som är viktiga för landets framtid.

  • Förstår ens svenska ungdomar att de är utsedda att bli kanonmat? Och den andra frågan är om deras föräldrar begriper det? Snart är allmän värnplikt tillbaka i stor skala och de redan utbildade ska väl snart skickas till iväg till USA:s krig runt om i världen!

  • Ulf Kristersson och Magdalena Andersson är livsfarliga för SVENSKA FOLKET.
    Vem vågar förpassa dem till evig glömska?

  • Som väntat känner Europas eliter behov att skydda sig mot det egna folket.
    Men även folket ingår i den gyllene miljarden som parasiterar på majoriteten av jordens befolkning.

  • Vad har Sverige som ryssen redan inte har? Vi har inte mycket av värde för ryssen, inte ens kustremsan Bohuslän. Sveriges potentiellt största handelspartner skall bekrigas? Av söndersprutade vildhjärnor som inte ens vet vilket kön de tillhör? Är detta ett resultat av matematikundervisningen i Sverige?
    Krig är en ren utgift för folket, medan justa affärer är inkomst, kan den bli enklare?
    Om Sverige sitter still i båten, tar ryssen oss med en gäspning.
    Krig för bankirerna, affärer för folket!

  • Kanonmat, mums mums!

    Är man lite konspiratoriskt lagd, då är ju det här fullt logiskt.

    Men vore man lite PKistisk och åt SVT till frukost kunde man ju fundera lite. USA försvarsbudget utgör ungefär 47 % av världens totala militära utgifter. För 2022 låg försvarsbudgeten på 768 miljarder dollar. Med dagens växelkurs runt 8000 miljarder Svenska kronor.

    När den storväxte lite efterblivne mobbaren som fått gå om två årskurser vänder sig till den lille nörden i hörnet och frågar om dennes hamster kan skydda honom så är kanske något lite lurt?

  • Det är en hel del stridisar som nu vädrar morgonluft. Nu vill de att hela civilsamhället ska delta eftersom det är bättre att ha något att göra än att bara sitta hemma och uthärda kriget. Så nu glider vi lite obemärkt över från convidpsykos till krigspsykos.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *