Medieorganisationer och forskare undersöker vad som hände på det arabiska sjukhuset al-Ahli, där myndigheterna hävdar att hundratals människor dödades. FN uppmanade även på fredagen till en oberoende internationell utredning.
Denna text är en nedkortad och sammanfattande översättning av artiklarna ”Investigations reveal discrepancies in Israel’s Gaza hospital attack claims” publicerad i Al Jazeera och ”Israel moves closer to blocking Al Jazeera” i RT. Båda artiklarna publicerades den 20:e oktober.
Under dagarna före explosionen beordrade Israel 1,1 miljoner palestinier i norra Gaza att evakuera till den södra delen av Gazaremsan inför en planerad markoffensiv. Israels militär utfärdade specifikt evakueringsvarningar till al-Ahli Arab Hospital, enligt den anglikanska kyrkan som driver sjukvårdsinrättningen.
Arabstaterna och palestinska tjänstemän i den belägrade Gazaremsan skyller explosionen vid al-Ahli Arab Hospital på en israelisk attack. Det palestinska hälsoministeriet upger att mer än 470 personer dödades i explosionen. Explosionen ägde rum vid 19-tiden lokal tid (16:00 GMT) på tisdagen.
Den israeliska armén (IDF) säger att den orsakades av en funktionsskadad raket som avfyrades av den väpnade Hamas-gruppen Palestinian Islamic Jihad. Israels allierade USA har också lagt skulden på Hamas. Amerikanska underrättelsetjänster bedömde antalet offer till mellan 100 och 300 personer.
FN:s kontor för mänskliga rättigheter hävdar att personalen försökte samla in bevis på plats, men att det tunga bombardemanget och bristen på bränsle i Gaza hindrade ansträngningarna. Samtidigt har flera nyhetsorganisationer, inklusive Al Jazeera, analyserat videofilmer från händelsen.
Vad visar fotomaterialtet?
Foton och videor visar ett starkt ljus som steg upp på himlen och blinkade två gånger innan det drastiskt ändrade riktning och exploderade. En explosion syns sedan på marken i fjärran, följt av en andra mycket större explosion närmare kameran. Fotomaterial inkluderar bilderpå cirka två dussin förstörda fordon på en parkeringsplats, omgiven av skadade byggnader.
Hittills verkar det inte finnas några avgörande bevis för att avgöra vem som låg bakom den andra explosionen, den som träffade al-Ahli-sjukhuset. Den relativt lilla krater som attacken lämnade efter sig är inte förenlig med de vapen som Israel vanligtvis avfyrar, enlig vissa källor. Uppgiften stödjer palestiniernas version.
New analyses by researchers and rights groups have suggested the blast that destroyed al-Ahli Arab Hospital in Gaza City came from an Israeli artillery shell, disputing claims that it was a misfiring Palestinian Islamic Jihad rocket pic.twitter.com/17MBIWEE95
— Middle East Eye (@MiddleEastEye) October 20, 2023
Al Jazeera uppger att israeliska uttalanden verkar ha misstolkat bevisen för att bygga en berättelse om att en av de blixtar som registrerats av flera källor var en raket som drabbats av funktionsstörningar. Kanalen uppger att den blixt som Israel tillskrev en feltändning i själva verket var förenlig med Israels Iron Dome-missilförsvarssystem som på hög höjd förstörde en missil som avfyrades från Gazaremsan.
Channel 4 uppger att det inte finns ”några bevis för att explosionerna i luften och på marken nödvändigtvis är kopplade till varandra”. Kanalen rapporterade att de såg små kratrar som var förenliga med granatkastare snarare än missiler. Omkringliggande byggnader hade endast ytliga skador och ingen strukturell kollaps.
”Detta gör en markdetonerande israelisk missilattack osannolik, men det utesluter inte en luftburen ammunition som skulle kunna orsaka stora förluster av liv men skulle ge mycket mindre strukturella skador.”
Den undersökande journalistgruppen Bellingcat identifierade vad som verkade vara kratern efter att ha analyserat filmklipp och bilder efter explosionen. I en preliminär analys meddelar gruppen att marken som omger ena sidan av kratern uppvisade en kon av ärrbildning och gropar, vilket överensstämmer med explosionen av ammunition som redan fanns på platsen.
Marc Garlasco, militär rådgivare vid PAX Protection of Civilians Team, noterade att nedslagsplatsen inte verkade överensstämma med de olika bomber som används i Joint Direct Attack Munitions (JDAMs) som används av Israel, enligt Bellingcat-rapporten.
BBC ser inkonsekvenser i den rekonstruktion av händelserna som presenterades av den israeliska arméns talesman Daniel Hagari på onsdagen.
”Talesmannen sa att den hade avfyrats från en närliggande kyrkogård – och det finns en kyrkogård bredvid sjukhuset, men en karta som visades av talesmannen visade en avfyrningsplats längre bort. Vi har inte kunnat lokalisera någon kyrkogård där”.
Enligt BBC är missilfragment en viktig del av de saknade bevisen. Projektiler kan ofta identifieras genom vrakdelarna av deras skal och kan användas för att fastställa projektilens ursprung, men i det här fallet har bevisen ännu inte hittats.
Israel har hävdat att den palestinska raket som man säger ska ha träffat sjukhuset avfyrades från sydväst medan Aljazeera skriver att projektilen som träffade sjukhuset avfyrades från Israels riktning.
Forensic Architecture, en forskargrupp baserad vid University of London uppger att ”mönster av radiell fragmentering på den sydvästra sidan av nedslagskratern, liksom en grund kanal som leder in i kratern från nordost”, vilket tyder på att projektilen sannolikt kom från nordost – ”i riktning mot den israelkontrollerade sidan av Gazas perimeter”.
Uppfattningen stämmer överens med slutsatserna i en så kallad ”Doppler Effect analysis” av Earshot Audio Investigation Group, som tittade på ljudvågor relaterade till avstånd, och fann att missilen sannolikt närmade sig från nordost, öst eller sydost, men inte från väst som Israels militär hävdar.
Sociala medier på båda sidor i konflikten har granskats i sökandet efter ledtrådar medan anklagelser florerar och stämningen hettar till, skriver Al Jazeera.
Ett inlägg som sticker ut ur mängden låg kort på X. Inlägget postades av Hananya Naftali, en digital medhjälpare till Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Han skrev: ”Israeli Air Force struck a Hamas terrorist base inside a hospital in Gaza”, men inlägget raderades nästan omedelbart. Naftali på X bad snabbt om ursäkt för att ha delat ”en Reutersrapport” som ”felaktigt uppgav att Israel slog till mot sjukhuset”.
Den israeliska armén släppte en video med en inspelning av ett samtal mellan påstådda Hamas-tjänstemän, där de verkar prata om den felavfyrade raketen som hade orsakat sjukhussprängningen. Earshot hävdar att en rättsmedicinsk ljudanalys visar att ljudet spelats in på två separata kanaler och sedan redigerats ihop, vilket diskvalificerar det från att vara en trovärdig källa, skriver Al Jazeera.
Israel vill förbjuda Al Jazzera
Den israeliska regeringen har antagit en nödbestämmelse som gör det möjligt för den att avbryta utländska mediers verksamhet under konflikten med Hamas tex Al Jazeera-kanalens kontor i Israel, skriver RT.
Israels kommunikationsministerium skriver, enligt Ynet, att de nya åtgärderna ”tillåter upphörandet av verksamheten i en utländsk sändningsorganisation som skadar statens säkerhet, under krigets varaktighet”.
Enligt ministeriet stödjs ingreppet av underrättelsetjänsten Mossad, säkerhetstjänsten Shin Bet och försvarsministeriet.
Kommunikationsminister Shlomo Karhi gick till hårt angrepp mot Al Jazeera, vars reporter Shireen Abu Akleh sköts ihjäl av israeliska soldater 2022. Karhi anklagade Al Jazeeras rapporter för att ”utgöra uppvigling mot Israel, hjälpa Hamas-ISIS och terrororganisationerna med deras propaganda och uppmuntra till våld mot Israel”.
Relaterat