Sveriges mediakris innebär besparingar och nedläggningar på grund av dålig ekonomi. Även Journalistförbundets satsningar drar ner. Förbundet meddelar att de lägger ned tidningen Finansliv. Det drabbar även tidningen Journalisten eftersom de delar på resurser.
”De senaste veckorna har varit en tuff tid för Journalisten. Detta eftersom Finansförbundet har beslutat sig för att lägga ned vår systertidning Finansliv, som produceras av Tidningen Journalisten AB och vars ekonomi är sammanflätad med vår”, skriver Axel Andén chefredaktör på Journalisten.
”Jakten på nya intäkter och samarbetspartners har redan börjat” och ”det stod tidigt klart att ungefär hälften av de nästan tio heltidstjänsterna på de två redaktionerna skulle försvinna.”, skriver Niklas Lindstedt på Journalisten.
Resultatet blev i slutänden att en redaktion helt försvann och en annan decimeras med 50%.
”Det känns som en ond dröm. Allt har nog inte sjunkit in ännu, men det är en viss tröst att de individuella överenskommelserna blev anständiga” – Axel Andén
Andén säger att Journalisten går från 4 till 2 reportrar, men att göra lika mycket journalistik som tidigare kommer inte att vara möjligt. För att komma tillbaka till samma kapacitet har tidningen omedelbart startat processen med att hitta nya intäktskällor och en möjlighet är att finna en ny partnertidning.
Sveriges mediakris
År 2016 gick bolaget Tidningen Journalisten AB nästan i konkurs, men räddades av ett tillskott på nästan en halv miljon kronor från Journalistförbundet som är ägare. Tidningen fick även ett koncernbidrag på en miljon kronor, skriver Niklas Lindstedt.
I dagens situation riskerar inte Tidningen Journalisten AB konkurs, men en tidning offras, Finansliv.
Det finns nu en oro hos Journalisten att tidningens kvalitet kan sjunka.
”Det viktigaste är att vi inte tummar på kvaliteten, det är överordnat allt annat. Vi på Journalisten ska även i fortsättningen vara ett föredöme och inte ta genvägar och ägna oss åt hafsjournalistik”, säger Axel Andén.
Journalisten rapporterar varje vecka om hur olika svenska tidningar reduceras eller läggs ner. Sveriges mediakris har förvärrats sedan covidåren och den gäller även så kallade alternativmedier.
Relaterat
- Twitter (X.com): #sverigesmediakris
- Stöd NewsVoice