Mer kväve ger bättre skördar – EU försöker minska användningen

Klimatdebatt

publicerad 30 mars 2024
- Tege Tornvall
Farming, jordbruk. Foto: Thomas Pierre. Licens: Unsplash.com
Jordbruk...
ArcanumSkolan

Med EU-regler försöker flera europeiska regeringar få sina jordbrukare att använda mindre kväve och ammoniak (väte + kväve) för att gödsla sina åkrar. 

Kväve och ammoniak sprids i naturen från gödningsmedel och från boskapens urin och avföring. EU fruktar försurning av mark och vatten, men kväve och ammoniak ger också större skördar.

Mindre kväve och ammoniak ger i stället mindre skördar. Det passar regeringar som vill minska antalet jordbruk och jordbrukets yta. Det gäller främst tättbefolkade Nederländerna. Där är drygt hälften av ytan jordbruk.

Med allt fler invandrare behöver Nederländerna stora ytor för fler bostäder och för vindkraftverk för all el som de behöver. Precis som i Sverige är invandrare också välkomna som röstboskap.

I förbränningsmotorer för fordon ger ofullständig förbränning kväveoxider (NOx) i avgaserna  Det är inte nyttigt att inandas på nära håll, men NOx sprids snabbt i luften och späs till ofarliga halter.

Däremot är det näring för träd och växter längs vägarna. Gran och tall växer längs skogslänens vägar. Lupiner frodas i dikesrenar och borde egentligen skördas som välkommen biomassa.

Med modern teknik kan avgaser från bensin- och särskilt dieselmotorer nästan helt renas. De kan också nästan helt förbränna sitt bränsle och släppa ut nästan bara vatten och koldioxid.

Larm om skadliga effekter av kväveoxider är därför överdrivna, och EU:s försök att minska bilars NOx-utsläpp är mestadels missriktade.

Fordonstrafik i jämn fart ger minimala halter av hälsofarliga utsläpp. Det gäller därför att hindra köer och krypkörning, men det vill inte bränslebilens fiender. De vill med köer och trängsel tvinga bilister att i stället gå till fots, cykla eller åka kollektivt.

Eldrivna fordon ger inga utsläpp under färd, men deras tillverkning och material kräver stora resurser och ger även miljöskadliga effekter. Den el de behöver frestar också på natur, resurstillgång och samhällsekonomi.

 

Relaterat

ArcanumSkolan

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

  • Måste ju vara perfekt att få igång WWIII så man snabbt kan minska befolkningen samt den industriella omställning kommer räcka till dom överlevande.

  • Det här med gödsel och kvävehantering är ju inte helt enkelt. Det gäller ju att undvika läckage. Med moderna metoder går dock läckaget att begränsa. Kvävenedfall tycker jag författaren tar för lätt på. Det kan ju leda till att blåbär och smultron trängs undan av mer högväxande växter.

  • Vågar redan skriva:
    2024 års skörd kommer maximalt att bli 2/3 av skörden 2023 som redovisades som under 20 % av normskörden för Sverige.
    Den så kallade “PRODUKTIONSAPPARATEN” dvs jordens hävd på alla områden är våldsamt eftersatt
    på grund av 17.333 kränkningar och ingrepp (bl.a. lagar och förordningar)som skett av s k POLITIKER!

  • Dom flesta kan inte försörja sig själva idag och på sin jord, sin mark. Dom har varken jord eller mark Hur har det kunnat bli så?

  • Jag som lantbrukare anser att man skall bruka sin jord maximalt , alltså lägga på NPK efter jordens bördighet , ju frodigare gröda desto mindre ogräs tryck = mindre ogräsbekämpning ! Alltså klimat smart !

    • En sådan monokultur utarmar jorden på de mineraler mm som människan behöver. Detta har forskare påvisat redan 2005.
      men blunda gärna, det är ju det egoister gör!

  • Socialisterna tror att de kan plåga, kränka och straffa ut bönderna.
    Vilka är det som drabbas?
    De som veks sig och röstade på socialisten och som numera bor i en hyreskasern av trä eller betong.

  • Ja onekligen så vill man stoppa allt liv!

    Kväve och väte i sin naturliga form,avföring och urin, är ju utmärkt för jorden. Men i många fall inte tillräckligt det heller.

    Men att ta bort även konstgödsel?

    Jordarna håller idag otvivelaktligen på att utarmas, och med det blir maten som odlas på dem näringsfattigare och näringsfattigare. Framförallt på vissa spårämnen som man inte återför marken.

    I naturen är ju allt ett kretslopp. Man behöver inte gå till Livsmedelsverkets hemsida för att förstå det. Smaka på en billig växthus odlad tomat, vatten i röd förpacknig. Och smaka sen på en solmogen självodlad tomat.

    Finns hur mycket info som helst om saken för den intresserade. Välkände Per Shapiro hade väl tex ett avsnitt som behandlar frågan lite.

    https://folketsradio.podbean.com/e/kossan-miljobov-eller-hjalte/

    Annars finns väl flera bra dokumentärer på youtube, men minns inte vilken som är bäst?

    https://www.youtube.com/watch?v=ntJouJhLM48

    Modernt monocrop jordbruk är förödande för våra jordar och maten som kommer därifrån. Och att inte ge tillbaks någonting till jorden kommer snabba på ökenprossesen ännu mer. Att maten idag är näringsfattigare än den varit är inte konstigt, och vetenskapen finns där för den som vill läsa.

    Eller så kan man ju tro på myndigheter om man vill det. Ta sin 59e booster, äta sin pågens limpa strösslad med insekter. Posta fina bilder på sin miljövänliga resa till jobbet #klimatsmart på instagram. Medans man knaprar sina antidepressiva och funderar på om man skall ta sitt liv imorgon eller övermorgon….

    • Har för mig att en tandläkare i USA (kommer inte ihåg vad han hette) redan någon gång kring 1920 skrev en bok där han tog upp utarmade jordar. Det som fick honom att forska i ämnet var att han i arbetet såg att tandhälsan försämrades som han trodde berodde på mineralbrist och gjorde kopplingen till introduktionen av konstgödsel. Har för mig att han också reste runt och studerade tandhälsan hos naturfolk i relation till deras kost och där såg han en stor skillnad mot det i arbetet. Det är ju typ hundra år sedan så det är inte konstigt att det under den tiden har uppstått en hel del nya s.k. sjukdomstillstånd.

  • Gör som man gjorde i Japan efter WW ll. Man splittrade upp storgodsägarnas marker och delade ut dessa till småbönder och matproduktionen ökade enormt.
    I Kina fordom var det obligatoriskt lämna natturin till insamling till gödsel..Gissa vad urin innehåller!

    • Ja ge alla människor lite mark att förvalta och kultivera och leva på. Och jorden kommer blomstra. Med sunda metoder naturligtvis.

  • I skolan kan man ju ange tex “minus fläsk” för barnen. Kan man ange “minus insekter och dyngbaggar”?

  • det som den glade skribenten glömde bort är att gödning är ett sätt att försöka undanhålla att marken är i stort fri från näring. Detta har följts upp av EU genom att tillåta att t.ex tomater kallas för tomater bara de SER UT SOM tomater. De behöver inte innehålla minsta näring.
    Troligen har skribenten aldrig odlar tomater själv, för då skulle artikeln ovan aldrig ha skrivits.
    Forskare påvisade vid en konferens hösten 2005 på Sth Universitet att halten näring i frukt och grön sjunkit med 80% sedan 1980. Vi måste idag äta 4ggr mer volym för att få samma mängd näring som 1980.
    Vaknade du till?

      • Niclas, slatan. I vid mening är näring födoämnen, olika för djur och växter. Det som driver ämnesomsättningen.

        Jag odlar inte utan använder ordet i vid mening. För växter är det t.ex. kväve, kalium och fosfor – gödningsämnen. Genom fotosyntes omvandlar växter med solsken och vatten koldioxid till närande glukos samt syre till atmosfären.

        Att frukt och grönsaker skulle innehålla mindre näring numera är omtvistat. Så här skriver Livsmedelsverket på sin hemsida:

        “Livsmedelsverket får ofta frågan om grönsaker, frukt och spannmål blivit mindre nyttiga med tiden. Men att svara på frågan är inte så enkelt.

        Vissa livsmedelstabeller och studier tyder på att näringsinnehållet minskat, andra inte. För att ta reda på hur det faktiskt är krävs välplanerade försök under många år.”

        Om näringsinnehållet verkligen märkbart minskat, borde det märkas på djurs och människors välbefinnande. Tvärtom har världens befolkning enligt FAO fått det bättre. Frånsett Covid, Ukraina, Gaza och andra kriser tycks färre lida nöd och svält – påpekat av salig Hans Rosling.

        • tydligen var du inte med på forskningskonferensen på Sth Univ hösten 2005. Du missade tydligen en hel del. Där påvisade forskare att näringsinnehållet i frukt o grönt minskat med 80% under tiden 1980 – 2005. Och att de då såg ut att fortsätta.

          • Det finns kärnfria vindruvor, kärnfria meloner, kanske flera frukter som är kärnfria. Är dom kanske gmo odlade, förädlade verkar dom i alla fall vara.

      • intressant att du inte förstår det av dig själv! Behöver du utbildning
        rekommenderar jag Universitetet.

        • Förstår VAD? I ditt svar finns inte ett enda sakargument, bara förklenande omdömen om mig. Som 81-åring om sex dagar är jag för gammal för universitetsstudier men har följt och studerat klimatfrågan sedan 2006. En universitetskurs i sig, om man så vill.

          Jag har hunnit med två kritiskt granskande klimatböcker och varit svensk medarrangör i fyra nordiska klimatkonferenser. Jag fortsätter! Vem är du? Jag debatterar ogärna med anonyma, särskilt inte om de inte ger handfasta fakta,

          Vad betyder “försöka undanhålla att marken är i stort fri från näring”? Då är det väl såm ycket större skäl att tillföra den näring – och vatten, förstås.

          • deltog i en forskarkoneferens med livsmedelsindustrin 2005 på Sth Univ och där redovisades det du inte vill veta av – näringshalten i frukt o grönt hade då sjunkit med 80% från 1980. Räcker det som fakta? Eller ljög forskarna?

    • Många förstår inte att vi ska äta för att få i oss näring, inte enbart för att bli mätta. Mätt för stunden kan man bli av näringsfattig mat. men i längden orsakar det sjukdomar.

  • Tornvall levererar med eftertryck det tackar jag för . Var härförleden på ett studiebesök på Ringhals och kom där i ordväxling med informatören om Ringhals/Vattenfalls negativa inställning och påhopp om klimatet . Jag refererade då till Tornvall , vem är det frågades och jag sa att det är en påläst journalist/skribent/författare svaret blev ett hånflin och kommentaren
    journalist i nedsättande ord . Sa till honom att vi kan diskutera efter informationen men han försvann i ett moln av “växthusgas” .
    Glad Påsk önskar Sjöström

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *