Taiwan är varken Sveriges eller USA:s angelägenhet

Analys

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 6 juni 2024
- NewsVoice redaktion
US attacking China Taiwan
Wall Street Journal: USA planerar att attackera kinesiska trupper för att kontrollera Taiwan i krigsscenario.

Kina ifrågasätter de svenska politiker som menar att Taiwan inte tillhör Kina, men historiskt sett har Taiwan länge varit en del av Kina. Med stöd av sina militärbaser i Japan planerar USA samtidigt att konfrontera Kina för att ”hjälpa” Taiwan.

Kairodeklarationen, Potsdamförklaringen och FN:s resolution 2758 bekräftar att Taiwan är en del av Kina, förklarar den kinesiska ambassaden i ett uttalande. 183 länder, inklusive Sverige, har redan erkänt ”ett Kina-principen” (one-China principle) och etablerat diplomatiska relationer med Kina. Därmed hoppas den kinesiska sidan på en fortsatt respekt för dessa beslut.

Historia

Taiwan har länge ansetts som en omistlig del av Kina. Kairodeklarationen från 1943, undertecknad av Kina, USA och Storbritannien, fastställde att vissa territorier som Japan hade stulit från Kina, inklusive Taiwan, skulle återlämnas till Kina. Detta bekräftades ytterligare i Potsdamförklaringen 1945, som upprepade Kairodeklarationens villkor, enligt Kinas ledning.

FN:s generalförsamlings resolution 2758 från 1971 klargjorde att Folkrepubliken Kina är den enda legitima representanten för Kina i FN, vilket inkluderar Taiwan. Resolutionen uteslöt Chiang Kai-sheks representanter från FN och dess relaterade organisationer och fastställde att Taiwan inte är något självständigt land utan en del av Kina.

Dessa juridiskt bindande internationella dokument utgör grunden för den nuvarande internationella ordningen och bekräftar att Taiwan tillhör Kina, skriver den kinesiska ambassaden i Stockholm. Att utmana ”ett Kina-principen” innebär att ifrågasätta denna ordning.

Amerikansk påverkan

Den nuvarande spänningen i Taiwansundet tillskrivs Taiwans progressiva parti (DPP) och deras strävan efter självständighet samt deras vägran att erkänna ”1992 års konsensus”. Kina menar att denna rörelse undergräver freden i regionen, och oberoende bedömare anser att USA ligger bakom genom en yttre påverkan.

Det finns över 80.000 amerikanska medborgare i Taiwan. Chiu Kuo-Cheng i Taiwans ledning har tidigare bekräftat att personal från US Army Special Forces är stationerade på flera Taiwanesiska öar. De amerikanska truppernas närvaro handlar om att utbilda Taiwans inhemska styrkor i ett krig mot Kina.

Taiwan har minst två urholkade berg som är avsedda för hundratals flygplan, och landet har även tusentals missiler i underjordiska anläggningar. Över hela ön finns tunnlar som förbinder militära och statliga anläggningar, enligt en artikel i Next Big Future. Hur och om amerikansk personal kan röra sig runt i och mellan dessa baser och anläggningar är okänt för omvärlden.

År 2022 genomförde den amerikanska tankesmedjan The Centre for Strategic and International Studies (CSIS) ett krigsscenario där USA ger sig in som en motpart i händelse av Kinas återtagande av Tawian, en händelse som kan utspela sig redan någon gång under åren 2024-26.

Enligt det scenariot väntar USA med att gå in militärt först efter det att Kina invaderat Tawian. USA:s argument för att gå emellan är för att ”hjälpa” Tawian och för att ”skydda”en demokrati.

USA planerar att attackera kinesiska trupper för att kontrollera Taiwan i krigsscenario.
USA planerar att attackera kinesiska trupper för att kontrollera Taiwan i krigsscenario. Foto: Wall Street Journal

Svenska politiker

Kina anser att svenska politiker bör respektera ”ett Kina-principen” istället för att vilseleda det svenska folket vilket skadar relationen mellan länderna. Den kinesiska staten är dock fast besluten att helst uppnå en fredlig återförening med Taiwan men betonar att ingen yttre makt har rätt att ingripa i denna process.

Kina anser att Taiwan-frågan är en inhemsk angelägenhet och inte någon svensk eller amerikansk. Kina förväntar sig att Sverige bidrar till fred och stabilitet i regionen genom att fortsätta att respektera ”ett Kina-principen” och undvika uttalanden som kan skada de bilaterala relationerna.

Kina varnar att alla försök att ”använda Taiwan för att kontrollera Kina” är dömda att misslyckas och uppmanar det internationella samfundet att respektera Kinas suveränitet.

Det är cirka 1200 mil mellan USA och Taiwan, ungefär samma sträcka som mellan Sverige och Taiwan. Det indikerar att Taiwan är Kinas angelägenhet.

Avstånden mellan Sverige respektive USA och Taiwan. Källa: Google Maps
Det är cirka 1200 mil mellan USA och Taiwan och ungefär samma sträcka mellan Sverige och Taiwan. Källa: Google Maps

Analys: Torbjörn Sassersson

Relaterat

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: Taiwan