Västs isolationspolitik fungerar inte medan den Globala Södern växer i styrka

Analys

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad Idag 4:25
- NewsVoice redaktion
Durban, Sydafrika
Durban, Sydafrika.

Medan Väst fokuserar på krig, exploatering, konkurrens och en omvärldspolitik som aradoxalt ”isolerar” västländerna från resten av världen fortsätter den Globala Södern, som representerar mer än 80% av världens befolkning, att satsa på handel och infrastrukturprojekt som lyfter Södern till en högre levnadsstandard.

Kishore Mahbubani, som är Distinguished Fellow på Asia Research Institute vid National University of Singapore och författare till ”The Asian 21st Century” konstaterar följande i sin artikel, ”Measuring the power of the Global South”:

”Det är förvisso sant att 88 procent av världens befolkning bor utanför västvärlden i det som nu kallas det globala syd. Många länder i det globala syd, i Latinamerika, Afrika och Asien, är inte längre passiva deltagare på världsscenen utan agerar på många sätt oberoende av västvärlden.

Tecken på detta framträdde för mer än ett decennium sedan när USA, som världens mäktigaste land, ledde en global kampanj för att övertyga länder om att inte ansluta sig till Kinas Belt and Road Initiative. Ändå gjorde mer än 140 länder just det.”

Vid toppmötet Voice of Global South i januari 2023 sa Indiens premiärminister Narendra Modi:

”Vi, den globala södern, har de största intressena i framtiden … Eftersom den åtta decennier gamla modellen för global styrning långsamt förändras bör vi försöka forma den nya ordningen.”

Den Globala Södern ökar i styrka

USA har inte lyckats övertyga Brasilien, Argentina, Egypten, Thailand, Indonesien och Demokratiska republiken Kongo att försöka isolera Kina. Resultatet blir istället att Väst isolerar sig själv från resten av världen.

Så här skriver Anthony Rowley i juli 2024 i sin opinionsartikel, ”How emerging nations are already dethroning the West”:

”USA och vissa europeiska länder kan komma att lämna sitt nuvarande tillstånd av politiska bråk för att upptäcka att världen har förändrats medan de var upptagna med annat, och att de inte längre är ansvariga för den. Makten rör sig söderut.”

Inte alla länder i Väst är dock säkra på att Väst ska lyckas med Washingtons ”Rules Based Order” och kampen om världskontroll.

Italiens premiärminister Giorgia Meloni undertecknade den 28 juli 2024 ett avtal för att ”återuppta” banden med Kina. Det politiska draget kommer några månader efter att Italien hoppade av Kinas Belt and Road-projekt. De två länderna enades nu istället om att samarbeta kring grön teknik, inklusive elbilar och förnybar energi.

Deutsche Welle skriver att Meloni försöker återställa relationerna med Kina då ”rädslan för ett handelskrig med EU” kopplats samman med ”ett fortsatt intresse för att attrahera kinesiska investeringar inom biltillverkning och andra sektorer”.

”De kinesiska investeringarna i Italien utgör ungefär en tredjedel av de italienska investeringarna i Kina”, sa hon och tillade att hon gärna skulle se att detta gap minskade, skriver EuroNews.

Kan Meloni-regeringens samarbetsbeslut indikera att ledare i Väst börjat inse att isolationspolitik och försök att skada Kinas export genom handelstariffer inte fungerar för Europa?

En annan sak som har stor betydelse är att röster i Väst nu höjs vilka förkastar påståendet att Kina enbart försöker skapa skuldfällor för de länder som ansluter sig till BRI.

Sujit Kumar Datta skriver i sin bokrecension ”Debunking the myth of BRI’s ‘debt trap’” om den nya boken ”The Reality and Myth of BRI’s Debt Trap” att BRI-projekt bidrar till infrastrukturell utveckling i utvecklingsländer, men också i vissa fall kan öka risken för skuldsättning och ett politiskt inflytande från Kina.

Kumar Datta konstaterar ändå att BRI-länder utvecklas genom BRI-projekt:

”Nya järnvägar, vägar, hamnar och annan infrastruktur byggs, vilket bidrar till den ekonomiska utvecklingen i länderna. Handelsförbindelserna mellan länderna ökar genom BRI-projekten.

Som ett resultat av detta blir landets ekonomi dynamisk och möjligheterna till internationell handel ökar. Den ekonomiska utvecklingen i länderna påskyndas genom BRI-projekten. Nya jobbmöjligheter skapas och människors inkomster ökar.”

Det här verkar betyda att de stora förlorarna – när utvecklingsländer i den globala södern växer i styrka – är de Västländer som har ambitioner att fortsatt exploatera dessa sydländer i tex Afrika, Sydamerika, Asien och Mellanöstern.


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq