Kina fortsätter att bygga framtidens samhälle inom ramen för vad de kallar – en gemensam global framtid för mänskligheten – tillsammans med de länder som delar visionen. Media spelar en viktig roll för arbetet. NewsVoice rapporterar direkt från en stor infrastruktur- och mediekonferens i Chengdu, Kina.
Den kinesiska drivkraften att bygga ett globalt välfärdssamhälle verkar ostoppbar trots Västs försök att bromsa Kina. Väst vill genom organ som: [West] World Economic Forum, se en annan utveckling. Två nya världsordningar verkar konkurrera, Väst mot Öst tillsammans med Global South.
De äldre generationerna leder arbetet i Kina och de yngre generationerna tränas att bli framgångsrika utvecklare och arvtagare. Det är lätt att förstå varför en Västallians känner oro inför att köras om på den globala scenen när de ser hur dedikerat Kina är.
Företrädare för den kinesiska utvecklingen försöker lugna sina västliga kollegor och bjuder istället in dem att delta i en gemensam global utveckling tillsammans med länderna inom The Global South, BRICS+ och infrastukturprojektet Belt and Road.
Vilken ”ordning” kommer det att bli globalt undrar nu många. Kommer världen att få uppleva två parallella världsordningar? En avgörande framgångsfaktor är sannolikt vilken ”ordning” som inkluderar krig och vilken som bygger på fred.
Konferensen 2024 Media Cooperation Forum on the Belt and Road Agenda har samlat 300 journalister från 70 länder. Det krävs en kortege av bussar för att transportera alla deltagare från hotellet till Tianfu International Convention Center, en mycket stor och ny konferensanläggning i Western China International Expo City, i Chengdu, en modern stad med 8 miljoner invånare.
Dessa 300 journalister har unika mediepositioner utifrån de kinesiska perspektivet eftersom många av dessa arbetar för fria och oberoende medier.
Den kinesiska ledningen tror starkt på att en rättvis rapportering av dagens Kina och landets infrastrukturprojekt som genom Belt and Road (BRI), sträcker sig 1000-tals mil genom Kina och in i andra länder, över hav och genom berg, över broar och sund. Kina vill att Väst ska haka på dessa utvecklingsprojekt som enligt visionen kan lyfta regioner och hela kontinenter till nya nivåer av folkliga, tekniska, miljömässiga, industriella och kulturella nivåer. Media spelar här en viktig roll.
BRI:s företrädare poängterar att BRI inte bara handlar om att bygga megastrukturer för transporter utan om att lyfta hela regioner ur fattigdom. Kinas folk vet vad fattigdom innebär då de fortfarande finns kvar minnen av dåliga tider under 1900-talet. Genom BRI-liknande projekt har Kina lyft sitt eget land ur fattigdom och det arbetet fortlöper än i dag.
Västliga medier har dock bemött BRI-projektens byggande av maritima sjöfartsleder, järnvägar, broar, tunnlar och motorvägar med tvivel. En del västjournalister har till och med beskrivit dessa farleder som kinesiska invasionsstrukturer, men de missar en sak, dessa farleder är inte enkelriktade från Kina till Väst. De är dubbelriktade.
Det kinesiska framgångstänkande som fysiskt realiseras i snabb takt bemöts alltså i Väst av en viss negativ publicitet riktad mot Kina för att bromsa utvecklingskraften, säger ministrar från regeringsskikten och företrädare från bland annat People’s Daily som kan liknas vid ett statligt svenskt SVT eller en ledande svensk dagstidning med mediestöd.
Dagstidningen People’s Daily är en av tre arrangörer som ligger bakom jättearrangemanget som samlat journalister från 70 länder. NewsVoice är en av de fåtal skandinaviska medier som fått och sedan accepterat en inbjudan från People’s Daily. Andra inbjudna journalister vid de större mediekanalerna i Skandinavien får inte åka ner till Chengdu av sina ledningar eftersom Kina bojkottas.
Oavsett om en tidning i Väst tror eller inte tror på Kinas avsikter kan det betraktas som irrationellt att inte skicka ner medierepresentanter. Tvivlet har istället placerat pressfriheten i Väst i en igentejpad låda.
People’s Daily, Kinas ledning och västs journalistkollegor i Kina tror emellertid på att kommunikation med Kina och faktabaserad journalistik kan råda bot på de västliga ledningarnas kinatvivel.
I NewsVoice granskning av dagens Kina och landets visioner kan du läsa mer om våra intryck. Du kan sedan skapa dig en egen uppfattning om Sveriges ledning bör samarbeta med Kina, om svenskarna bör träffa och samtala med kineser eller till och med åka till Kina för att bilda sig en fri uppfattning.
Relaterat
- Global Times: Media role to boost BRI cooperation highlighted at Xi’an forum against hegemonic voices
- The Star (Malaysian channel): 2024 Media Cooperation Forum on Belt and Road held in Chengdu