Fängelsedomen mot Swedbanks VD Birgitte Bonessen kan ha prejudicerande effekt i Europa

Christian Pavón Christian Pavón (Pavon.se) är en Europarättsjurist med intresse för politik, juridik, kultur och geopolitik. Han är frilansare och en del av NewsVoice redaktion. Stöd Christians arbete genom att swisha till: 0730 975 418
publicerad Idag 19:13
- Christian Pavón, jurist
Aktiespararnas vd Joacim Olsson och Birgitte Bonnesen. Foto: Janerik Henriksson för SVT
Aktiespararnas vd Joacim Olsson och Birgitte Bonnesen.

NewsVoice skrivande jurist Christian Pavón skriver att domen mot Swedbanks fd verkställande direktör Birgitte Bonessen, som i förra veckan vecka dömdes till fängelse i 15 månader, kan ha en prejudicerande effekt i Europa.

Birgitte Bonessen tillbakavisar alla anklagelserna i en intervju för Uppdrag Granskning om att banken ägnat sig åt penningtvätt och röjande av insider-information.

Bonessen anklagats för att medvetet ha mörkat om Swedbanks kopplingar till Swedbanks filial i Estland där penningtvätt bedrivits, en tvätt som utöver Swedbanks filial även omfattade Danske Bank i Baltikum.

En polisutredning som senare kom att läggas ned i Estland berördes också samma ovannämnda kopplingar som nu Birgitte Bonessen blivit fälld för.

På Uppdrag Gransknings frågor om samröre i denna baltiska penningtvätt svarar Bonessen:

”Vi har kollat på alla de kunder som har kommit ut från Danske Bank. Det finns inga av dem som har varit eller är kunder i Swedbank.”

Detta citat visade sig utgöra huvudfundamentet för åklagaren Ted Murelius framläggning av fallet inför Tings- och Hovrätten, men där Tingsrätten friade Bonessen, fälldes hon senare i Hovrätten.

Åklagare Ted Murelius menade att det rörde sig om ett grovt brott och Hovrätten höll med i den bedömningen och dömde henne till fängelse för grovt svindleri.

Denna dom kan liknas vid domen emot pensionsbolaget Allra och dess huvudman, däribland VD:n Alexander Ernstberger som dömdes för bedrägeri till flera års fängelse. I denna dom valde också Tingsrätten att fria, men i bägge fallen fällde Hovrätten.

Finansinspektionens Generaldirektör Erik Thedéen valde att försvara Swedbank i en intervju med en SVT Aktuellt-journalist: ”De svenska bankerna har inte de här omfattande utländska kontona i sina banker i Baltikum”.

Tingsrätten valde också att bortse från 8 intervjuer där Bonnessen förnekar penningtvätt och marknadsmanipulation via medvetna insiderläckor i syfte att störa marknaden. Uttalanden som efteråt visat sig vara direkta lögner. Dessa intervjuer bortsåg dock inte Svea Hovrätt ifrån, vilket var huvudorsaken till att det blev en fällande dom.

Denna dom har också möjligheten att ge ringar på vattnet då svenska domar gällande ekobrott tenderar att respekteras i övriga delar av västvärlden.

 

Källor


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq