Askersunds kommun utnyttjar funktionshindrade medborgare som slavar

Granskning och debatt

publicerad Idag 12:53
Askersunds kommun och Återbruket Bumerangen
Kommundirektör Joakim Ljungqvist och föregående Kommundirektör Marie Hillman samt Återbruket Bumerangen. Montage: NewsVoice.

Askersunds kommun driver en secondhand-affär som kallas Återbruket Bumerangen och som drivs av funktionshindrade i kommunen. Kommunen använder funktionshindrade som gratis arbetskraft och hänvisar till tryckfrihetsförordningen, för att förhindra att den kommunala verksamheten ska kunna granskas.

Enligt gällande lagstiftning har de svenska kommunerna en skyldighet att tillse att funktionshindrade får en meningsfull tillvaro. För sådana verksamheter ska kommunen stå för kostnaderna. I Askersund drivs secondhand-affären av funktionshindrade.

Till verksamheten kan medborgarna donera saker, som sedan säljs i verksamhetens butik. Under många års tid har Askersunds kommun dock lagt beslag på de intäkter som verksamheten har, samtidigt som kommunen osant påstår att verksamheten skulle vara en ren förlustaffär.

Enligt gällande lagstiftning får en kommun inte bedriva någon affärsverksamhet, från vilken intäkterna exempelvis går till löner till kommunens anställda. Baserat på denna lagstiftning kom Askersunds kommun på den geniala idén att intäkterna skulle gå till fritidsverksamhet för kommunens funktionshindrade.

Återbruket Bumerangen

I och med det så behövdes det även ett namn på verksamheten, så det utlystes en medborgartävling, och namnet blev Återbruket Bumerangen – ett fyndigt namnförslag, för som bekant så är en bumerang ett kastvapen som kommer tillbaka till kastaren, om det inte träffar villebrådet.

Till Återbruket Bumerangen kom det in föremål, som de funktionshindrade sorterade, renoverade och sålde, och lönen för deras möda bekostade resor, julbord och annat till alla funktionshindrade i kommunen. Alla de 60 funktionshindrade i kommunen arbetade dock inte på Återbruket Bumerangen, men alla 60 skulle få ta del av de förmåner som verksamheten inbringade.

De funktionshindrade, som arbetade inom verksamheten, kände en enorm stolthet, eftersom deras arbete bidrog till en väldigt uppskattad fritidsverksamhet, och julbordet blev varje år den verkliga höjdpunkten.

Askersunds kommuns ekonomi har misskötts under många års tid, och för att kunna fylla gapande hål i budgeten, så kände sig kommunledningen plötsligt tvungen att hitta pengar någonstans.

Askersunds kommun beslutade därför att intäkterna från Återbruket Bumerangen skulle gå till att betala de funktionshindrade handledarnas löner, men enligt gällande lagstiftning kan en sådan typ av affärsverksamhet – där intäkterna går till handledares löner – inte bedrivas av en kommun. Det är nämligen olagligt.

Under många år gick alla intäkter till fritidsverksamhet för de funktionshindrade, vilket baserades på ett avtal mellan kommunen och medborgarna. Det var dessutom medborgarna som kom på det fyndiga namnet. År 2022 fick kommunen problem med sin ekonomi, och man beslöt då att ta intäkterna från Bumerangen, och det fortgår än i dag.

Ännu är inte 2024 slut, men som det nu ser ut, så kommer intäkterna för de senaste tre åren att överstiga 1,5 miljoner. Endast åtta procent av dessa används för att ge de funktionshindrade en meningsfull tillvaro. Resten lägger kommunen beslag på.

Återbruket Bumerangen använder sig av kommunens organisationsnummer och har ett eget kassaregister. En utskrift från Återbruket Bumerangens kassaregister visade år 2022 på intäkter på 571 849 kronor, men av dessa fick de funktionshindrade endast ta del av 40 000 kronor. År 2023 var intäkterna drygt 600 000 kronor, men de funktionshindrade fick ändå endast 40 000 kronor.

Det som har donerats till Återbruket Bumerangen skulle oavkortat ha gått till fritidsverksamhet för de funktionshindrade – inte till handledarnas löner. Sådana löner ska betalas med skattemedel.

  • Vad är det som pågår i Askersunds kommun?
  • Varför vägrar kommunen att presentera årsredovisningar för Återbruket Bumerangen och förklara vart verksamhetens överskott tar vägen?

Askersunds kommun svarade inte på medborgaren Göran Grauers begäran, men efter många påtryckningar fick han till slut ett brevsvar som bekräftade att intäkterna från Återbruket Bumerangen bland annat går till löner till handledarna – ett uppenbart lagbrott.

Av kommunens egen redovisning framgår det klart och tydligt att intäkterna från Återbruket Bumerangen var 443 284 kronor, men det stämmer inte alls överens med kassaregistret, eftersom det skiljer 128 565 kronor mellan verksamhetens kassaregister och kommunens redovisning.

  • Om det är så att de funktionshindrade har fått 40 000 kronor av intäkterna, så är differensen mellan kassaregistret och det som kommunen har redovisat ändå 88 565 kronor – vart har de pengarna tagit vägen?
  • Har överskottet från verksamheten gått till fina middagar eller till spa-resor för kommunens politiker och tjänstemän?

Handledarna (personalen) på Återbruket Bumerangen har krävt en förklaring från kommunens sida, men de har endast bemöts med tystnad.

Kommunens hantering av Återbruket Bumerangen innebär att de funktionshindrade utgör gratis arbetskraft samt att intäkterna från deras arbetsinsats går till att betala handledarnas löner, vilket i sig är olagligt.

Göran Grauers bad JO – Justitieombudsmannen (riksdagens ombudsman) – att granska Askersunds kommun, men JO svarade att JO inte skulle ta upp det till granskning.

Det fanns alltså inget intresse från JO att utreda något som mycket väl kunde utgöra både illegal affärsverksamhet, bokföringsbrott och skattebrott. Det faktum att Askersunds kommun använder funktionshindrade som gratis arbetskraft utgör även det ett brott – mot de mänskliga rättigheterna, och den redovisning från år 2022, som Göran Grauers har fått, visar otvetydigt att kommunen har brutit mot ett flertal lagar.

Av Askersunds kommun har Göran Grauers ännu en gång begärt att få en utförlig redovisning om Återbruket Bumerangens räkenskaper och verksamhet. Göran Grauers ville nämligen få reda på i vilken affärsform som återbruksverksamheten drivs, och han ville få ut verksamhetens bokföringen – Återbruket Bumerangen har ju ett eget kassaregister – så, då måste det ju även finnas en separat bokföring, eller finns det inte ens någon sådan?

Med hänvisning till att det skulle bli alltför kostsamt och arbetskrävande har Askersunds kommun vägrat att lämna ut Återbruket Bumerangens bokföring, och till grund för sitt beslut har kommunen hänvisat till tryckfrihetsförordningen.

”Det här är helt absurt”, säger Göran Grauers. ”När medborgare vill få reda på hur en kommun har använt intäkterna från de föremål som medborgarna har donerat till Återbruket Bumerangen, så hänvisar kommunen till att tryckfrihetsförordningen ger kommunen rätt att inte behöva lämna ut räkenskaperna.”

Kommunens beslut överklagades till Kammarrätten i Göteborg (Ärende 6140-23). Kammarrätten återremitterade ärendet till socialnämnden, och Göran Grauers begärde då ånyo att få ut kommunens handlingar, vilket kommunen ännu en gång nekade honom, med hänvisning till att han skulle ha utökat sin begäran, vilket var en ren lögn, och Askersunds kommun hänvisade ånyo till tryckfrihetsförordningen, en av våra svenska grundlagar.

Det blev ett nytt överklagande, till Kammarrätten i Göteborg, men den gången biföll Kammarrätten kommunens begäran (Ärende 7665-23), så inte ens kammarrättens två olika rätter var eniga i exakt samma ärende. Den ena gången sade de si, och den andra gången sade de så. Detta visar verkligen vilken rättsröta det är som vi lider av i Sverige.

Myndigheterna gör som de vill, och även domstolarna gör som de vill – de gör vad de kan för att skydda myndigheter, kommuner, regioner och staten. Ofta struntar de helt i de lagar som våra riksdagsmän har stiftat, och domstolarna legitimerar myndigheternas brott.

I ärendet ansökte Göran Grauers slutligen om prövningstillstånd i Högsta förvaltningsdomstolen (Ärende 823-23), men HFD beviljade, som vanligt, inte något prövningstillstånd. Det borde ha varit en självklarhet att HFD skulle ha tagit upp ärendet till prövning, eftersom Askersunds kommun hade förhindrat insyn i sin verksamhet och dessutom hade begått flera olika brott.

Göran Grauers lämnade nyligen in en ny anmälan till JO, men inom 24 timmar fick han till svar att JO inte skulle komma att inleda någon granskning.

Askersunds kommun fortsätter obehindrat att utnyttja funktionshindrade medborgare som slavar, för att använda överskottet från slavarbetet till att täcka andra kostnader. De funktionshindrade som tillbringar sin tid på Återbruket Bumerangen har för övrigt inga anställningsbevis, och de saknar dessutom helt åt hållet fastställda arbetsvillkor.

En polisman, som Göran Grauers har talat med, tyckte att Göran skulle göra en polisanmälan till ekobrottsmyndigheten, och en sådan polisanmälan är nu upprättad.

 

Text och granskning: Michael Zazzio


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq