Pål Jonson vill investera i ukrainsk produktion av långdistansvapen i proxykriget mot Ryssland

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad Idag 10:35
- NewsVoice redaktion
Riksdagsledamot Elsa Widding och Försvarsminister Pål Jonson.
Riksdagsledamot Elsa Widding och Försvarsminister Pål Jonson.

Den ”militära affärsministern” Pål Jonson presenterade nyligen Sveriges ambitiösa planer för att stödja Ukrainas militära angreppsförmåga genom massproduktion av långdistansrobotar och långdistansdrönare. Förslaget innebär stora vinster för vapenindustrin om det godkänns av Riksdagen.

Den 22 november, välkomnade Sveriges försvarsminister Pål Jonson sin ukrainska motpart, försvarsminister Rustem Umjerov, till Karlbergs slott i Stockholm.

Detta nya initiativ är tänkt att bli en del av det kommande 18:e stödpaketet som Sveriges regering planerar att lansera i början av 2025. Det planerade stödpaketet kommer att integreras i Sveriges treåriga stödprogram, som avsätter 25 miljarder kronor årligen mellan 2024 och 2026 för militärt stöd till Ukraina, skriver Regeringskansliet i ett pressmeddelande den 26:e november.

Under mötet hölls bilaterala möten med representanter från den svenska försvarsindustrin för att utforska potentiella samarbetsmöjligheter. Dessa möten följdes av en pressträff där detaljerna kring det framtida stödet offentliggjordes.

Elsa Widding kritiserar kraftigt Pål Jonsons försvarspolitik som innebär att Sverige utsätts för risken att bombas av Ryssland eftersom vi skickar vapen och stödjer vapenproduktion i Ukraina samtidigt som vi tömmer våra egna vapenlager.

Om riksdagen godkänner, kommer stödet att omfatta betydande finansiella bidrag till Ukrainas försvarsindustri för produktion av avancerade vapensystem som sedan doneras till Ukrainas militärmakt, allt för de svenska skattebetalarnas pengar utan att Regeringen fått det svenska folkets medgivande.

Utöver bilaterala insatser, övervägs också internationella samarbeten med allierade för att stärka Ukrainas kapacitet inom långdistansvapen i det nya angreppskriget mot Ryssland.

Anfallen mot Ryssland sker i samarbete med länder som USA, Frankrike, Storbritannien, vilka sedan en tid via Ukraina bombar Ryssland med kärnvapenkababla långdistansvapen.

Denna satsning signalerar Sveriges fortsatta engagemang för att stödja Ukraina i landets angreppskrig mot Ryssland och det visar även på en ökad strategisk allians mellan NATO-länderna.

 

Källor

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq