Shanghai uppmuntrar etableringen av helt utlandsägda sjukhus i Kina, enligt ett dokument som offentliggjorts av den lokala kommunstyrelsen, rapporterar China Daily.
Initiativet riktar sig till viktiga ekonomiska zoner som Lingang Special Area, Hongqiao Business District och Eastern Hub International Business Cooperation Zone. Varje område kommer att vara värd för upp till två utlandsägda medicinska anläggningar.
Denna policy ligger i linje med en bredare nationell strategi som tillkännagavs i slutet av november, som öppnade upp större städer för liknande investeringar, inklusive Peking, Guangzhou, Shenzhen och andra.
Pilotprogrammet syftar till att berika Shanghais mångfald av sjukvårdstjänster och förbättra dess affärsmiljö genom att locka utländska investeringar och expertis. Satsningen ses som ett steg mot en högkvalitativ utveckling av medicinska tjänster som tillgodoser allmänhetens olika vårdbehov.
Utländska investerare förväntas bidra med avancerade managementkoncept, innovativa servicemodeller och medicinsk teknik i toppklass för att komplettera och höja den lokala sjukvårdskapaciteten. De tillåtna kategorierna av sjukhus omfattar allmänna, specialiserade och rehabiliteringsanläggningar, som alla klassificeras som tertiära medicinska institutioner.
Det finns dock vissa begränsningar; utländska investerare får inte etablera sjukhus som är inriktade på psykiatrisk vård, infektionssjukdomar, hematologi, traditionell kinesisk medicin eller etniska minoriteters medicinska metoder.
Dessutom får dessa institutioner inte utföra vissa högriskoperationer eller etiskt känsliga ingrepp, t.ex. organtransplantationer, assisterad befruktning och experimentell tumörcellsterapi.
Policyn tillåter också att vårdpersonal från Hongkong, Macao och Taiwan anställs, även om minst hälften av sjukhusets personal och ledning måste komma från det kinesiska fastlandet. Branschexperter som John K. Hsiang från Jiahui Health har efterlyst ytterligare lättnader i policyn, till exempel korttidsarbetstillstånd för utländska sjuksköterskor och tekniker och en mer strömlinjeformad process för erkännande av yrkestitlar för utländska läkare.
Detta tillkännagivande kommer efter att Parkway Shanghai firade sitt 20-årsjubileum i Kina med en ceremoni i december 2024.
Prem Kumar Nair, koncernchef för IHH Healthcare, uttryckte optimism inför framtiden och lyfte fram tillväxtpotentialen efter de nya policyimplementeringarna.
”När den lokala regeringen fortsätter att öppna upp med nya policyer för utländska investeringar i hälso- och sjukvårdssektorn är vi övertygade om att Parkway Shanghai kommer att uppleva ännu större möjligheter till tillväxt ”, sa Nair under tillkännagivandet av ett nytt flaggskeppscenter för öppenvård som planeras i centrala Shanghai 2025.
Denna utveckling följer på öppnandet av Parkway Shanghai Hospital 2023, som representerade en betydande investering på 1,61 miljarder yuan (220 miljoner USD) och spänner över 84.400 kvadratmeter, vilket ytterligare understryker Shanghais åtagande att bli ett nav för avancerade medicinska tjänster.
Många ser samarbetet för att öppna upp sjukvårdssektorn som ett strategiskt steg för att främja medicinsk innovation och skapa ett dubbelt sjukvårdssystem där både offentliga och privata sjukhus kan tillgodose de varierande behoven hos Shanghais invånare och utlandsstationerade.