SVT:s ”Trädgårdskampen” – en sorglig ’game show’ långt från verkligheten

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 22 januari 2014
- NewsVoice redaktion
SVT pausbild TV1

I SVT:s nya satsning ”Trädgårdskampen” ska tio trädgårdsentusiaster göra upp om titeln Sveriges bästa trädgårdsmästare. En jury bestående av trädgårdsjournalisten Gunnel Carlson, trädgårdsdesignern Peter Englander och författaren och trädgårdsinspiratören Hannu Sarenström avgör i varje program vem som blir vinnare och vem som måste lämna tävlingen.

Känns idén igen? Just det! Expedition Robinson, m. fl. program har handlat om att iskallt knuffa ut den sämste, sedan den näst sämste, osv., just det som vi är så trötta på och som så många nu alltmer högljutt protesterar mot, både bland barn inom idrotten och vuxna i avsaknad av jämlikhet och jämställdhet.

Personligen har jag aldrig sett detta utstötningsbeteende bland trädgårdsentusiaster.

Förnedrings-TV

Trädgårdsentusiaster tål självklart att bli granskade och att glatt tävla med varandra, men man skulle aldrig komma på tanken att inte stötta, stödja, förklara och inkludera alla sina medmänniskor. Ni skulle krävt att ”örådet” skulle ersatts med absolut samvaro, och utstötningen med ovillkorad kärlek till sin granne.

Så synd, kära Gunnel Carlson, Hannu Sarenström och Peter Englander, att ni sålde er själ till det amerikanska ’game show’-formatet. Ni skulle vägrat det kommersiella och kalla, det hänsynslösa och tragiska.

Nu föll ni pladask rakt ned i en mental kompost av egoism, uteslutning, hänsynslöshet och brist på respekt. Jag ser ett begynnande haveri och undrar om statstelevisionen – precis som SJ – håller på att spåra ur?!

Om SVT [public service] fortsättningsvis ska ha mina skattepengar så ska de ska vara ett föredöme, inte inbjuda till utanförskap.

Gör om programmet så att alla får vara med från början till slutet!

Text: Olle Johansson, Hägersten

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

  • dessutom borde du inte ignorera utan eknomiskt stödja din mamma, stella. myndigheter vill man slippa att tjaffsa med, speciellt om radiotjänst . de kostar 2000kr om året.

  • Det handlar inte alls om förnedringstv. Vad som är förnedrande är Big Brother och Paradise Hotel. Det här, precis som på spåret, dibiidoo, fångarna på fortet, jeopardy, melodifestivalen handlar om kunskap i sakligt ämne, och visa sin trädgårdskonst i en kamp mellan tolv deltagare. om ni ser på Trägårdskampen innan ni kommenterar tvlicens och ah, jag vet, fanns det i tävlingen jättetrevliga och sympatiska människor. Det blev aldrig något snack om utslagning genom röstningen för det skötte experterna. Hård men rättvist.. precis som alla trädgårdsprisutdelningar skulle jag tro. Intressant därför varje vecka innebar ett nytt moment och flera konster kunde ’delas’ med tittarna. Hur tillverkas en damm, hur byggs ett fågelbo, gångarna i trädgården och plantagen, ect .

    Någonting som tvärtom visade att tävlingen handlade om trädgårdar och växtkunskap var definitivt Peter som kom till final fast han stuckade foten i första avsnitten . och var undeeerbar och njuta av !!! mer sånthär SVT!

    En nackdel var också definitivt saknaden av prispengar eller vinst av resa, utrusning.. Vinnaren fick ett plakat och visa sin trädgård på ett torg.. Kom igen… 50 000 sek kunde ni iallafall haft som prisspott.

  • För nån vecka sen damp utpressningsbrev nummer två ner från Radiotjänst. 519 kr till. Min kära moder gick så långt att hon började ringa myndigheter för att kontrollera om man inte kan göra med tv-avgiften som med andra fakturor man inte är överens med någon om – betala till Länsstyrelsen (har jag för mig att det var). Tänk om man kan göra så? Då skulle det ju märkas om allt fler som vill ha förändring helt enkelt betalar, men till en tredje part som håller på pengarna tills tvisten är löst.

    Eftersom jag nuförtiden tvingas att finansiellt stödja en produkt jag inte efterfrågar (tv), så har jag börjat titta litegrann för att se om jag rent av haft fel som förnekat mig denna förlustelse. Jag blev nyfiken på Trädgårdskampen och började titta, men jag blev fysiskt illamående – jag ljuger inte! – så efter nån kvart kunde jag inte se mer. Min lust att se till att det statliga maffiabeteendet kan få ett slut har fått en rejäl skjuts framåt.

    På tal om förnedrings-tv så är egentligen partipolitik exakt detsamma. Politik har blivit sport och underhållning, inte eftertänksam reflektion över den framtid som skulle gynna oss alla och de demokratiska grundidealen om en röst var, rätten till fullständig information etc. Att tolka demokrati som majoritets- och pöbelvälde är bara sant om man definierar demokrati som pöbelvälde. Men jordade tänkare som t ex Rolf Ejvegård påpekar att ett beslut inte är demokratiskt – även om 100 % skulle stödja det – ifall det begränsar de demokratiska rättigheterna. Läs Ejvegård – han är bra.

    Personligen lutar jag mot att vi kanske skulle sluta rösta på människor och grupper av människor, sk partier. Vi kanske skulle genomföra någon sorts röstning, lite som Thomas Arvidsson är inne på – fast med principer, inte människor. Det vore nåt. Då finge vi en lista över i vilken ordning folket vill att olika principer ska vara vägledande vid beslut. Sen är det bara att analysera olika förslag och dra korrekt slutsats med ledning av vilka principer som spelar in i ärendet.

  • Thomas, då blir det ”mobben styr” = som är demokrati. När det var ”ett bättre liv”, då hade vi ledare som var riktiga ledare, de kunde i gamla Kina kallas halvgudar. De försökte styra enligt hur de förstod och tolka det himlen, det ovan, enligt ”som ovan så nedan”.

    Ska folket styra sig själv, då är det anarki och kaos. Men nu är allt upp och ned, och vi har vår egen skugga som ledare, vi har vad vi förtjänar och beställt. Livet kan inte styras underifrån, det är döden som gör det.

  • Man kanske skulle kunna producera den ultimata TV-tävligen: ”Vem vinner valet och får styra Sverige”.
    Samtliga svenska riksdagspartier får medverka i tävligen och får presentera sina bästa politiska ideér. Sedan får tittarna ringa in och rösta. Det parti som fått minst röster får lämna tävlingen den veckan. Sedan håller man på så tills endast ett parti återstår som då vinner tävlingen och får styra landet i fyra år tills nästa tävling.

  • Maria-Pia Boëthius sa på släppfesten av Dagens ETC att SVT:s chef Eva Hamilton borde byta jobb pga hon styrt in SVT och de svenska tittarna mot ett amerikanskt utbud. Sverige behöver en ny tänkare som bättre kan förvalta folkets public service-kanal, menade Boëthius.

    Vi tvingas att betala TV-avgift för att finansiera denna TV som även ger oss förnedrings-TV. Radiotjänst ringer hem till oss, knackar på dörren för att kontrollera om vi betalt.

    Är det för övrigt ingen på SVT som tänkt på hur denna förnedrings/utslags-TV påverkar barnen och de unga? SVT lär in mobbningsbeteenden som om det vore normativt, dvs normalt för samhället, hur människor är mot varandra.

    – – – –

    Bra ide Sonnsjö! Varför inte även utslags-TV mellan cheferna på SVT. Folket kan ringa in och rösta ut. Motiveringarna varför de ska röstas ut läses upp i TV-rutan.

  • Man anar många tragiska berättelser bakom det som Bo Sonnsjö skriver, som precis som trädgårdsprogrammet i grunden handlar om människoförakt och maktfullkomlighet.

    Samma människoförakt och makt som demonstreras i vissa diktaturländer där människor inte har råd att köpa riktig mat men regimen har bestämt att det skall visas fotboll i alla TV kanaler dygnet runt.

    Det är förödande för en människa att inte vara värd att lyssnas på eller tas på allvar.

    Är det meningen att vi skall lära oss tro att vi inte är värda och lyssnas på eller skall vi läras att tro att det diskuterade trädgårdsprogrammet är god underhållning.

    Det är naturligtvis en himmelsvid skillnad mellan att man som vuxen person, inte få tala om och framföra det som är avgörande för ens liv och det som handlar om ett löjligt program som man kan stänga av.

    Men eftersom Bo Sonnsjö tar upp det förstår jag att han drar en parallell. Det gör jag också, som en tendens i tiden.

  • Apropå tävlingar om ”Vem som är bäst i Sverige på att …” skulle temat kunna vara ”Vilken försäkringsläkare är bäst på att tolka journaler och intyg – när försäkringsärenden skall avgöras?”

    Försäkringskassans och försäkringsbranschens ledningar hävdar att trafikoffer får bästa tänkbara utredningar, tack vare att deras försäkringsmedicinska rådgivare aldrig träffar den drabbade, utan enbart bygger sina åsikter på journaler och intyg. – Varefter de kan hävda helt andra samband – utan att behöva motivera skälen till att besvären inte orsakats av olyckan.

    Att den drabbade aldrig blev bra, utan tvingats åka till utlandet för korrekt utredning och operation – och därefter blivit bättre eller bra diskuteras aldrig. Utredningar och operationer i utlandet underkänns – med att metoderna inte kan accepteras av svensk vård – fastän de används inom EU och världen runt.

    Inbjud de s k ”sakkunniga” att bli Sverigemästare. Förutom titel, diplom och ära – kanske förhöjd lön hos försäkringsbolaget där denne är anställd och tjänar extra.

    Tävlingssvaren kan analysera statistiskt – ge värdefull information för vården!

    Den deltagare som misstolkat ärendet mest tvingas lämna tävlingen. – Varefter nästa omgång genomförs.

    Tävlingen behövs då t ex nackskadade i Sverige idag varken får nödvändig vård som befriar från besvär, samt förhindrar återgång i arbete.

    Vård de tvingats söka utomlands sker ur egen plånbok!

    Analysförslag från dessa specialister kan statistiskt bearbetas, varefter sjukvården kanske bättre förstår vad som felas, samt förklarar varför svensk vård inte är världsbäst!

    Den statistiska bearbetningen av tävlingsresultatet kan sedan överlämnas till den politiker, som efter valet 2014 blir socialminister!

    Varför skall medicinskt okunniga domare, även ofta med uppdrag åt försäkringsbransch, behöva ägna många år åt att formulera nya principer för hur vård och försäkringssystem framöver skall fungera på bästa sätt – både för drabbades och statens ekonomi.

    Vilka brister som föreligger i rådande system framgår av tävlingen!

    Utebliven nackskadevård kostar samhället årligen miljardbelopp helt i onödan intill den stund dessa kroniskt lidande nackskadeinvalider förblir ohjälpta. – i det bästa av länder!

    Denna typ av Sverigemästartävling behövs!

  • Hannu Sarenström , Gunnel Carlsson och Peter Englander !
    Om Ni tre fantastiskt inspirerande trädgårdsentusiaster fick fria händer att utforma ett TRÄDGÅRDSPROGRAM ( i veckovisa delar ). HUR skulle Ni då utforma detta ?
    Jag och många trädgårdsintresserade ser med stor spänning fram mot Edra inlägg och kommentarer !
    Med vänlig trädgårdshälsning Ulf T.

  • Den här debatten har förts ända sedan Expedition Robinsson sände sitt allra första program för många år sedan. Ända fram till dess gick alla former av tävlingar i TV ut på att man korade en vinnare. Expedition Robinsson ändrade fullständigt på detta och i stället korade man nu en förlorare i varje program tills en person fanns kvar och då automatiskt blev vinnare av hela tävlingen. Det handlade inte längre om att låta någon vinna utan om låta så många som möjligt förlora. Det blev helt enkelt bättre TV på det sättet ansåg man. Detta har sedan blivit den vedertagna standarden i alla tävlingar i TV sedan dess. Så även i Trädgårdskampen. Detta är numera antaget standardformat i TV-branschen och verkar ha accepterats av tittarna och protesterna har dött.

  • Håller fullständigt med dej Margareta. Detta är ju ett direkt plagiat på Robinson och en nedvärdering av de som försöker göra något fint av en jordplätt. Inte trodde jag att dessa 3 duktiga och kompetenta trädgårdsexperter skulle låna sej till ett så förnedrande program.

  • Lämna ett svar