Hjärt-Lungfondens huvudman fick gå när han efterlyste forskning på sambandet kost-hälsa

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 11 mars 2014
- Torbjörn Sassersson
Lars Bern - Foto: Torbjörn Sassersson, NewsVoice.se

Hjärt-Lungfondens huvudman Lars Bern, även känd som vice ordförande i Cancerfonden, föreslog 2011 att Hjärt-Lungfonden skulle satsa på forskning på sambandet mellan kost och hälsa. Det var inte populärt. Han var då inte längre önskvärd.

Text: Torbjörn Sassersson | Uppdaterad* kl 16:20, 13 mars 2014

Lars Bern - Foto: Torbjörn Sassersson
Lars Bern – Foto: Torbjörn Sassersson

Lars Bern skriver på sin blogg hur hans förslag tog avstamp i den svenska debatten om mättat fett, Atkins-, LCHF- och GI-kost.

”Min idé var att man på detta sätt skulle etablera en forskning utan inflytande från stora ekonomiska intressen inom läkemedels- och livsmedelsindustrin.”

Lars Bern fick då träffa två nyckelpersoner inom Hjärt-Lungfonden vilka med enad front ifrågasatte behovet av forskning på sambandet mellan kost och hälsa. Ordföranden i fondens forskningsnämnd professor Jan Nilsson och fondens generalsekreterare Staffan Josephson, som gjort sin karriär inom läkemedelsindustrin, reagerade alltså negativt.

”Det var redan från början uppenbart att jag trampat in på minerad mark. Herrarna drog hela den sedan fyrtio år etablerade uppfattningen, om att man redan visste att det var mättat fett som var det hälsovådligaste vi kunde stoppa i oss med tanke på hjärtat och blodkärlen.”

Något intresse för någon oberoende kost/hälsoforskning i fondens regi fanns inte.

Lars Bern skriver att han då plockade fram en lång rad vetenskapliga studier som motsade den rådande föråldrade fetthypotesen, som var dogm inom Hjärt-Lungfonden. Bern återkom vid fondens årsmöte år 2012 med en motion där han föreslog att Hjärt-Lungfonde borde starta en insamlingskampanj för oberoende forskning rörande sambanden mellan hjärtkärlsjukdomar och kost.

Styrelsen avslog motionen med motiveringen att en sådan insamling skulle skada fondens anseende.

Lars Bern hade tidigare redan kritiserat fonden för en oförmåga att absorbera modern forskning och att den borde frigöra sig från omoderna uppfattningar styrda av industrins intressen.

Bern skriver sedan att han därefter inte var önskvärd och att man inte nominerade honom för återval för en ny treårsperiod.

Lars Berns slutsats blev för att säkra folkhälsan måste det tas politiska beslut om att inrätta en oberoende forskning där Big Pharma och Big Food hållas helt utanför, men han frågar sig om politiker, som ofta saknar naturvetenskaplig utbildning och som ofta är beroende av rådgivare med band till industrin, klarar av att fatta rätt beslut.

”Kanske måste vi medborgare ta saken i egna händer och skapa en ny fond, utan de låsningar som av allt att döma finns hos Hjärt-Lungfonden?”, avslutar Bern.

Källa: Oberoende forskning om kost och hälsa, behövs den?

*Replik

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq