Så här vilseleder SR och Martin Wicklin om ”cloud seeding”

publicerad 2 juli 2014
- Gästskribent

Genier och FoliehattarANALYS. Lördagen den 28 juni sände Sveriges Radio programmet ”Giftet i luften”. Programmet var det första i en ny serie med det märkliga namnet ”Genier och foliehattar – en nyfiken och skeptisk resa ut i förnuftets utmarker”, men redan i första avsnittet vilseleds lyssnarna genom jonglering med data och direkt felaktiga påståenden. 

Text: Mona Nilsson, Torbjörn Sassersson | Bild: Faksimil från SR.se hemsida. 

SR-programmet ”Gifter i luften” är producerat av Tredje Statsmakten Media AB, ett externt privat produktionsbolag som även producerar det mediegranskande programmet ”Medierna”. Bakom bolaget står grundarna Martin Wicklin, Petter Ljunggren och Lars Truedson (VD) och det var även Martin Wicklin som producerade programmet om cloud seeding.

Mona Nilsson ringde upp Martin Wicklin två dagar innan programmet sändes. Intrycket under samtalet var att Martin Wicklin missuppfattat vad Naturvårdsverkets mätningar, vilka redovisades i Riksdagens utredningstjänsts (RUT) rapport om cloud seeding [se även artikel] av metaller i regnvatten, egentligen visade. Mona Nilsson sände därför direkt efter samtalet ett mail till Wicklin.

I mailet uppmärksammades Martin Wicklin på att rapporten saknade mätningar över tid av de tre ”cloud seeding-metaller” som upprepade undersökningar funnit i regnvatten efter misstänkt cloud seeding. Det var också dessa metaller som riksdagsledamoten Jan Lindholm (MP) specifikt efterfrågat i sin frågeställning till RUT dvs: aluminium, barium och strontium.

Mailet  till Martin Wicklin:

26 juni 2014 kl 19:01
Till: ’martin@tredjestatsmakten.se’
Ämne: Riksdagens urredningstjänst – Naturvårdsverket
Prioritet: Hög

Hej Martin

Jag sänder ett längre mail senare men vill allra först kolla en viktig sak:

Du hänvisade till Naturvårdsverkets rapport om analys av aluminium i regnvatten. Jag förmodar att du hämtat det från riksdagens utredningstjänst rapport.

Naturvårdsverkets tabell saknar såväl aluminium och barium samt även strontium – de två-tre mest vanliga metallerna i [cloud seeding] och som man i upprepade mätningar sett förhöjda halter av i USA och i Europa.

Jag kan inte se att dessa mätningar på något sätt skulle utgöra belägg för att det inte släpps ut barium och aluminium.

Ett tips så ni inte lämnar felaktig info i programmet på lördag!

Med vänliga hälsningar Mona Nilsson

RUT metaller i regnvatten åren 1986-2009

Tabellen för innehållet av metaller i regn åren 1986-2009 saknar helt de kritiska metallerna strontium, barium och aluminium. Källa: RUT

 

I RUT:s korta rapport om fyra sidor som Wicklin borde läst, står det även tydligt:

”Vad gäller de andra metaller som nämnts i debatten såsom aluminium, barium och strontium görs inga mätningar i regnvatten.”

Trots det och trots att Wicklin uppmärksammades i god tid på avsaknaden av mätningar av de tre mest diskuterade ”cloud seeding-metallerna”, bland annat aluminium, säger Wicklin i slutet av SR-programmet ”Gifter i luften”:

Martin Wicklin: Han (Bo Nyström, RUT-utredare) studerade halterna av aluminium och arsenik som faller ner, då finns det sån’a här tidsserier som löper sedan, om man går tillbaka 20 år, så kan man se om det ökar eller minskar med den här typen av metaller.

Bo Nyström: En sådan här grundläggande hypotes är väl att om det sprids ut metaller på det här viset uppe i atmosfären så, kan man inte påvisa det nere på marken så borde man kanske dra slutsatsen att den här typen av verksamhet faktiskt inte förekommer.

Tove Palén: Och vad blev resultatet då? Hittande han en ökad mängd av aluminium då?

Bo Nyström: Nä, det gjorde vi inte.

Martin Wicklin: Nej, tvärtom så var trenden för alla dom här 10 metallerna som man tittade på, trenden var minskande.

Inkompletta datatabeller och smart vilseledning

Det här betyder i klartext att Martin Wicklin vilseleder lyssnarna. SR och RUT sprider uppfattningen att de kritiska ämnen som uppmätts i nedfall från misstänkt cloud seeding förekommer i tabellerna fast de egentligen inte finns med bortsett från aluminium som man hittat i mossa, men då endast i Skåne under bara ett år dvs 2010. Ett enda år är ingen tidsserie.

Redovisningen av mätdata av de kritiska metallerna aluminium, barium och strontium finns alltså inte med i någon tidsserie. Både tabell 1 och 2 som visar tidsserier är tomma på dessa metaller. Alltså kan vi inte veta något om halterna av de kritiska metallerna ökar eller minskar.

Ref: Riksdagens utredningstjänsts rapport om cloud seeding

Martin Wicklin Årets Folkbildare enligt Vetenskap och Folkbildning

År 2012 fick Martin Wicklin och Tredje Statsmakten pris som Årets Folkbildare av skeptikerföreningen Vetenskap och Folkbildning (VoF).

Motiveringen var i huvudsak:

”Lars Truedsson och Martin Wicklin från Medierna i P1 får priset “Årets Folkbildare” och 25000 kronor från föreningen Vetenskap och Folkbildning. Med tanke på de många dåligt underbyggda påståenden som sprids i samhället är Vetenskap och Folkbildning mycket tacksamma för dem som ständigt håller mediesverige under lupp och ringer i larmklockan när redaktionerna slinter på faktagranskningen.”

”I en tid av allt snabbare nyhetsflöden håller Medierna fanan högt för vetenskap och korrekta statistiska tolkningar. De är en av Sveriges viktigaste folkbildare, eftersom de förutom sina granskningar också pedagogiskt förklarar vad som gått fel och lär såväl journalister som allmänhet att undvika liknande misstag i framtiden.”

Årets folkbildare 2012, föreningen Vetenskap och Folkbildning (VoF).

I SR:s sändningstillståndsregler framgår vad gäller saklighet:

Uppgifter som är av betydelse ska vara korrekta. Inslag får inte vara vilseledande, till exempel genom att väsentliga uppgifter utelämnas.

När det gäller opartiskhet gäller följande om programledares ställningstagande i en kontroversiell fråga:

Programledare, reportrar och andra som kan uppfattas som företrädare för programföretaget får inte göra värderande uttalanden eller ta ställning i kontroversiella frågor.

Programmet hade en förlöjligande och suckande ton. Det saknade den objektivitet som ska känneteckna granskande program som sänds i public service-kanaler. Medborgare pekas ut som foliehattar. Foliehattar och förlöjligande är föreningen Vetenskap och Folkbildnings signum och hör bättre hemma där. Programserien ”Genier och foliehattar” verkar vara ytterligare en grindvaktande VoF-produkt som får tillgång till public service kanaler.

NewsVoice har sökt Martin Wicklin och Tredje Statsmakten för en kommentar utan resultat.

Text: Mona Nilsson, Torbjörn Sassersson

Relaterat

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq