Två norska forskare menar att svampsporer och bakteriesporer är den enklaste förklaringen till att människor drabbas av Parkinsons sjukdom. Både svampar och bakterier bildar tåliga sporer som kan överleva i kroppen i åratal. Om kroppens immunförsvar har försvagats av ålder eller annan påverkan kan sporerna ”vakna” till liv igen och påskynda sjukdomsprocessen.
Text: Birthe Storaker
Paret Ketil och Johanna Berstad, som är läkare respektive tandläkare, har granskat en hypotes som ställts av den amerikanska läkaren Lawrence Broxmeyer som handlar om att Parkinsons sjukdom är en kronisk infektion som antagligen inte är orsakad av virus utan istället av bakterier.
Forskningsparet har gått igenom publicerad forskning på Parkinsons sjukdom och fann då att de kan bidra till hållbarheten i denna infektionshypotes. De har även satt samman resultat från annan forskning till en helhetsmodell som syftar till att beskriva sjukdomsprocessen. Paret har gjort en mycket övertygande genomgång av facklitteraturen och arbetet är sannolikt en av de viktigaste som publicerats om sjukdomen på senare tid.