Frukt och grönt sprayas till evigt liv

publicerad 9 februari 2018
- Ulla Gabay
Golden Delicious - Wikimedia Commons, GFDL 1.2

Golden Delicious - Smart Fresh

Färsk frukt och grönt kan i butiken vara upp till ett år gammal. Tack vare en ny syntetisk kemikalie som letat sig in bland våra livsmedel. Men trots att substansen är godkänd inom EU sedan 2005 känner varken KEMI eller Livsmedelsverket till den.

Text: Ulla Gabay, UllaGabay.com

I bräschen för växternas ”eviga liv” går det börsnoterade företaget AgroFresh Solutions Inc. Med storsäljaren SmartFresh™ som innehåller 1- metylcyklopropen (1-MCP), i sin grundform en gas. Produkten är ett 15 år gammalt bekämpningsmedel som globalt ökat rejält inom frukt- och grönsaksodlingen. Pesticiden hindrar den sprayade produkten från att ta upp fytohormonet Ethylene; den kemiska komponent som får den att mogna.

Smart Fresh Propack
Smart Fresh Propack

Det amerikanska företaget AgroFresh startades i december 1999 av kemiföretaget Rohm and Haas. Det köptes senare upp av den globala kemibjässen: Dow. För att därifrån 2015 säljas vidare till investmentbolaget Boulevard Acquisition Corp. Även andra kemiföretag i branschen har godkända bekämpningsmedel med 1-MCP.

Evigt liv på lagret

SmartFresh™ är enligt USDA (amerikanska jordbruksverket) en syntetisk pesticid: 1-MCP / 1-Methylcyclopropene, stabiliserad i alpha cyclodextrin. Företagets fokus ligger på hela livsmedelskedjan. Syftet är att reducera svinn på lager, under transporter och i butiker.

SmartFresh™ är globalt godkänt för: äpplen (ex Red Delicious och Gala), päron, persimon, plommon, kiwi, melon, persika, lime, mango, tomater och avokado. Substansen regleras av FIFRA och ansökan för bekämpningsmedlet SmartFresh™ godkändes 17 juli 2002 av EPA (amerikanska miljöskyddsverket). Den oberoende forskaren Susan Kegley sa till The New York Times efter att ha studerat godkännandet att det var baserat på att bekämpningsmedlet: ”troligen kommer att innebära en mycket låg risk för konsumenterna”.

Användandet av SmartFresh™ behöver inte anvisas på växtprodukterna, enbart på lådan de packas i. Användare inom odlingen uppmanas dock att skydda ögonen. Bekämpningsmedlet ska förses med varningen ”Keep out of reach for children” och med signalordet CAUTION.

Golden Delicious - Wikimedia Commons, GFDL 1.2
Golden Delicious – Wikimedia Commons, GFDL 1.2

1-MCP: Okänt på svenska myndigheter

Godkännandet av en verksam substans sker på EU-nivå av organet EFSA (European Food Safety Authority). Medan ett godkännande av själva bekämpningsprodukten i Sverige utfärdas av KEMI. Vid min kontakt med Kemikalieinspektionen visade det sig att de inte ens kände till substansen och att inga ansökningar om godkännande kommit in. Något som enligt mail till mig från Vice VD William Lucas på AgroFresh beror på att Sverige har för små odlingar.

Däremot påpekade agronom Björn Isaksson på KEMI att importen av frukt och grönt, sprayad med substansen, är fri över gränserna från de länder där den godkänts. Vilket innebär att frukt och grönt når de svenska livsmedelsdiskarna, så länge nivån av det aktiva ämnet inte överskrider EFSA:s regler.

Livsmedelsverket

Kontrollen av importerade livsmedel ska skötas av Livsmedelsverket via stickprov, för att garantera nivån på det verksamma ämnet. Vid kontakt med Petra Fogelberg vid Livsmedelsverkets område för livsmedelskontroll fick jag veta att 1-MCP inte ingår i verkets analysmetoder och därmed inte heller i kontroller av bekämpningsrester.

Enligt Livsmedelsverket behöver de flesta livsmedel som kommer från länder utanför EU inte kontrolleras vid den svenska gränsen. 

Godkänt inom EU

Bekämpningsmedlet SmartFresh™ är enligt William Lucas godkänt i mer än 40 länder globalt för äpplen, päron, plommon, kiwi, persimon och tomater. Och sedan maj 2005 i mer än tjugo länder inom EU för äpplen och päron. Exempel på berörda länder är: Danmark, Belgien, Frankrike, Grekland, Holland, Portugal, Tyskland, Schweiz, Ungern, Italien, Polen, UK, Spanien och Österrike. Länder utanför EU, som Sverige har mycket import av frukt och grönt från, är Israel och Sydafrika som båda finns på AgroFresh kontaktsida.

Bekämpningsmedlet 1-MPC får användas 1 – 10 dagar efter skörd. Produkterna får sprayas 1 – 3 gånger i förseglade lagervaruhus. Detta trots att det vid EFSA:s utvärdering inte fanns tillgängliga långtidsstudier över giftiga effekter (2.5), inga studier gjorda över generationer (2.6) och inga neurotoxiska studier utförda (2.7.) Inte heller fanns någon data rörande eventuella cancerrisker. Den granskande panelen kom fram till att detta inte var nödvändigt:

”… as consumer and operator exposures would be exceedingly low or non-exixtent …”.

EFSAS:s senaste utvärdering av 1-MCP gjordes 2014 och den resulterade i en förlängning av godkännandet tom 31 oktober 2017. För användning på; äpplen, päron, kvitten (används till marmelad), plommon, persimon, kiwi och bananer, samt tomater och Head Brassica Vegetables som broccoli, blomkål, brysselgroddar och kålhuvuden.

Oklara effekter på miljö och hälsa

En utvärdering efter knappt ett decenniums användande av ett bekämpningsmedel på konsumentmarknaden ger ingen säker bedömning av effekterna. Framför allt inte när myndigheter enbart anser att det inte finns några uppenbara risker för den mänskliga hälsan.

Eller lutar sig mot att inga effekter rapporterats i USA från odlare, användare, återförsäljare eller konsumenter. Många andra medel har fått dras tillbaka först efter åtskilliga decennier då de negativa effekterna kunnat slås fast; DDT är bara ett av dem.

I väntan på nytt utlåtande från EFSA har bekämpningsmedlet med 1-MCP fått förlängt godkännande tom 31 oktober 2018.

Oavsett framtida hälso- och miljörisker är det här en produkt som tar vår mat ännu längre från dess naturliga tillstånd och mognadsprocess. Sedan är frågan hur många andra kemikalier i frukt och grönt som aldrig kollas med stickprover i Sverige på grund av att de är okända för svenska kontrollmyndigheter.

Text: Ulla Gabay, UllaGabay.com

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq