VALET 2018. Miljöpartiet ställer sannolikt inte upp i fullmäktigevalet i över 50 av landets kommuner. Det är rekordmånga, jämfört med de andra riksdagspartierna. Opinionssiffrorna är låga för partiet och medlemskåren har halverats under den pågående mandatperioden. Partiet har svårt att hitta lokala företrädare, rapporterar Sverige Radio.
I mer än 50 kommuner har Miljöpartiet, som det ser ut nu, inte beställt några valsedlar till fullmäktigevalet, enligt Valmyndigheten.
Krister Haagman, som är Miljöpartiets ordförande i Hjo, som är en kommun av flera där partiet ger upp, säger:
”Det första och viktigaste skälet är att vi har tappat två tredjedelar av våra medlemmar och vi har alltså inte folk till att fylla på en kommunlista”.
Samma läge är det för MP i Högsby. Gunilla Schollin-Borg har suttit i kommunfullmäktige för MP i 30 år och hon hittar ingen som vill ta över.
Lova Olsson på Sveriges Radio skriver i sin artikel:
”Många miljöpartister säger att de har tappat sugen. Det finns ett missnöje med de kompromisser som partiet har gått med på i regeringsställning, som en tuffare migrationspolitik och försäljningen av Vattenfalls tyska kolgruvor”.
SR ställde den ledande frågan/påståendet:
”Men man vet ju inte längre vad partiet står för, då man kompromissat så mycket?”
Amanda Lind, Miljöpartiets partisekreterare svarar:
”Det är klart att det är problematiskt. När vi tog det migrationspolitiska beslutet som var ett tufft beslut, valde vi att vara kvar för att kämpa för en humanare migrationspolitik. Där ser vi lagen om ensamkommande som nu ger tusentals unga en möjlighet att stanna är ett resultat av att vi var kvar och kämpade”.
Miljöpartiet är det fjärde största partiet i riksdagen, med 25 mandat av 349, efter att ha fått 6,89% av rösterna i riksdagsvalet 2014. Frågan är nu om MP klarar 4%-spärren.
Källa: MP saknar kandidater i över 50 kommuner
Sammanfattning: NewsVoice | #Valet2018