Socialdemokraternas två huvudnamn i valet i Stockholm – Carin Jämtin och Thomas Bodström – uppmanar alla Stockholmare som deltar i kvällens Earth Hour att passa på att byta ut några glödlampor mot energisparlampor.
Text: Carin Jämtin, generaldirektör för SIDA och Thomas Bodström, advokat (Advokatbyrån Thomas Bodström). | Artikeln publicerades ursprungligen i Newsmill 2010-03-27 | NewsVoice fick tillstånd att återpublicera artikeln.
I dag är det dags för den årliga ”Earth Hour”. Under en timme väljer människor över hela världen att släcka ljuset för att visa sitt stöd för klimatfrågorna och för att uppmana makthavare att agera i frågan. Efter misslyckandet i Köpenhamn i december är klimatfrågorna nu viktigare än någonsin. Vi behöver bli fler som aktivt tar ställning för en radikal klimatpolitik som skapar förutsättningar för en hållbar framtid och samtid.
För vi behöver tuffare mål i klimatpolitiken inte bara globalt, utan också här i Stockholm. Stockholm är Europas miljöhuvudstad 2010 och det förpliktigar. De borgerliga i Stockholm har ställt klimatmålen så lågt att de nästan kommer att uppnås utan att några fler åtgärder genomförs. Det duger inte.
Klimatutmaningen är en framtidsuppmaning för Stockholm. Stockholm har mycket att vinna på att bli en föregångare i energieffektiviseringar och miljöteknik. Det är en chans som inte får slarvas bort, så som faktiskt görs i dag. Vi socialdemokrater vill höja klimatambitionerna betydligt. Vårt mål för utsläppen av växthusgaser 2015 är två ton mot de borgerligas tre ton, därför att vi vet att det går att kombinera ekonomisk utveckling med miljömässigt tänkande.
Ett sätt att som stockholmare börja den omställning som vi nu har möjlighet till är att delta i Earth hour och på så vis trycka på för att klimatfrågan ska tas på större allvar. Ett annat sätt är att själv aktivt försöka få ned sin energiförbrukning och sina utsläpp av växthusgaser.
Vi vill uppmana alla Stockholmare som deltar i Earth hour att passa på att byta ut några av sina gamla glödlampor mot nya energisparlampor och sedan återvinna de gamla glödlamporna. Energisparlampor är några tior dyrare i inköp, men om hänsyn till energiförbrukningen tas så blir en energisparlampa 60 kronor billigare om året än en vanlig 60 watts glödlampa.
Om 100,000 stockholmshushåll byter ut två 60 watts glödlampor mot energisparlampor så innebär det minskade koldioxidutsläpp med ungefär 4 200 ton om året, motsvarande det årliga utsläppet från 700 svenskar. Det kommer naturligtvis inte lösa hela klimatproblemet, men alla insatser behövs om den klimatutmaningen som vi nu alla står inför ska bli en framtidsuppmaning för ett grönare och starkare Stockholm.
Text: Carin Jämtin (generaldirektör för SIDA, tidigare Socialdemokraternas kandidat till finansborgarråd i Stockholms stad) och Thomas Bodström (advokat och innehavare av Advokatbyrån Thomas Bodström samt htidigare Socialdemokraternas förstanamn på riksdagslistan i Stockholms län.)