Att få vänta timme efter timme på sjukvård när man söker på akuten har svensken sensationellt stor förståelse för. Den foglige svensken tror att skälen är läkarbrist eller att personalen ar för mycket att göra. Alla dessa ursäker är bluff. Det handlar om prioriteringar, och om sjukhusledningarna bara hade ett intresse av att korta köerna till 15-30 minuter så kan man ordna detta på några veckor.
Min nu 93-åriga mor åkte till Karolinska Universitetssjukhuset för en tid sedan. Hon hade ett nytt hälsoproblem och sökte därför på akuten. Hänvisad till ett rum log hon där precis hela dagen utan att bli undersökt av någon läkare. Från 10-tiden på morgonen till 19-tiden på kvällen. Ingen mat och inget vatten. Inget besked gavs om när en läkare skulle dyka upp. Till slut åkte min äldre bror dit och tog hem mor därifrån. Så att hon åtminstone skulle få mat.
En släkting till mig lider sedan några år av anorexi och bulimi. Distriktsläkare skrev till sist vårdintyg för tvångsvård och skickade honom vidare till akuten, denna gång på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge. Återigen satt patienten där hela dagen utan mat och vatten, trots att just denna patient hade behov av specialkost på grund av grav undervikt (33 kilo). Tvångsvården förbjöd honom att gå hem. Om anhöriga inte kommit med mat hade det kunnat gå riktigt illa. En stressad läkare dök till slut vid 20-tiden på kvällen bara för att skriva hem min släkting med remiss någon annanstans.
Mönster av lång väntan och dålig omvårdnad
Känns mönstret igen? Om du inte själv sökt på akuten så har du säkert hört någon släkting som gjort det. Så länge jag varit med i vården, och det är nu 35 år, har det varit samma visa. Patienten får vänta timme efter timme. Personalen är inte ens särskilt trevlig. Servicen och informationen är usel. Omöjligt att få besked om när doktorn kan komma. Om det dröjer 5 minuter eller 4 timmar kan ingen förutsäga, ja inte ens våga gissa.
Politiker har uppmärksammat frågan och infört målet att patienten inte skall behöva vänta mer än fyra timmar på akuten. Jag läste nyligen att väntetiden på Södersjukhuset var mer än fyra timmar i över 60% av fallen. Tålmodigheten med detta eviga väntande är stor, mycket stor. Alla tycks ha förståelse för att folk på sjukhus har så mycket att göra. Eller har de det?
Under alla år inom vården har jag förvånats över att den här bluffen inte avslöjas. Därför skall jag berätta sanningen för dig nu. Att minska väntetiden på akuten till max 15-30 minuter vore inget problem för sjukvården. Jag tycker faktiskt att man kan förvänta sig samma hjälpnivå inom vården som på banken eller vilken annan serviceinrättning i samhället som helst. Så varför inte här?
Låt mig förklara varför det tycks vara omöjligt.
Förfogar över tusentals läkare
Ett sjukhus som Karolinska Universitetssjukhuset i Solna och Huddinge har vardera drygt 1,000 läkare och ännu fler sjuksköterskor anställda. Om man vill eliminera köerna på akuten vore det bara att kommendera ner så många som behövs för att lösa problemet. Varför låter man då bara några få läkare arbeta med de akutsökande, när man förfogar över tusentalet personer? Det vore uppenbarligen möjligt att på bara några veckor skriva om personalens scheman så att köerna försvinner – för alltid. Varför gör man då inte så?
Jo, det finns främst två orsaker.
Det viktigaste skälet är oro för att korta köer skulle locka fler patienter till akuten. Och det vill man inte. Det finns en djupt grundad uppfattning inom sjukvården att patienter söker vård på akuten fastän de inte borde vara där. Under mina månader på akuten som, för att vara ärlig, dock är länge sedan, fann jag själv inga patienter som sökte sig till akuten för att vara ogina. Man sökte sig dit av genuin oro för sin hälsa, även om jag som kunnig i sjukvård retrospektivt såg att många besök var ”onödiga” eller kunde skötas någon annanstans. Men det förstod inte patienten i sin avsaknad av sjukvårdsutbildning.
Medveten strategi med långa köer
En medveten strategi – även om man självklart inte erkänner det öppet – är att köerna skall vara så långa, kring-servicen så dålig och beskeden till patienterna så knapphändiga att allmänheten nästa gång söker sig någon annanstans. Och det är framför allt till primärvården som sjukhusen vill att man skall ta sig. Enda undantaget må vara om man råkat ut för en ren olyckshändelse.
Ett annat skäl till att väntetiderna är så långa på akuten är att det bland läkare är impopulärt att arbeta där. Därför placeras mest unga läkare under utbildning där. Och visst är det en bra plats att lära sig sjukvård på, men avsaknad av erfarenhet medför också att sjukbesöken tar längre tid och kanske också begås fler fel.
Prioriteringar
Så, käre läsare, det handlar om prioriteringar. Sjukhusen vill att du inte alls skall söka dig till akuten när du är sjuk, och därför tråkar man bort dig därifrån. Det är den bistra sanningen. Att ha korta köer strävar man inte efter. Kanske på pappret, för att det skall se bar ut, men inte i verkligheten när dörren till press och allmänhet är stängd. Då strävar man inte alls efter att eliminera de timslånga väntetiderna.
Vad som skulle hända om väntetiden på akuten bara var 15-30 minuter fasar sjukhusen för. Även om inget sjukhus, vad jag vet, prövat vad som skulle hända om man drastiskt bestämde sig för att inga timslånga köer får finnas.