Sverige tar nya steg mot en utarmad och isolerad monovårdkultur

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 8 mars 2019
- Torbjörn Sassersson
Ursula Flatters tvingas ta beslutet att lägga ner Vidar Rehab – Foto: skärmdump från SVT.se
Ursula Flatters tvingas ta beslutet att lägga ner Vidar Rehab – Foto: skärmdump från SVT.se
Ursula Flatters tvingas ta beslutet att lägga ner Vidar Rehab – Foto: skärmdump från SVT.se

DEBATT. Sverige bygger en isolerad och utarmad monovårdkultur när det antroposofiska sjukhuset Vidar Rehab tvingas att stänga och när en statlig utredning dessutom försöker frånta barn och ungdomar möjligheten till alternativ vård vid svåra sjukdomar. Två slag mot Sveriges vårdfrihet.

Text: Torbjörn Sassersson

Vidar Rehab avvecklas

Den 1 mars slutade det antroposofiska sjukhuset Vidar Rehab (tidigare Vidarkliniken) att ta emot patienter och under resterande del av mars avvecklas verksamheten. Detta är slutet på en 33 år lång epok av vård på Vidar Rehab i Järna, skriver SVT.

Anledningen är att avtalet om vård mellan flera regioner och kliniken inte förnyats. Konsekvensen blev att verksamheten tappade 70% av patienterna och över 100 anställda har fått sluta.

Den liberala landstingspolitikern Anna Starbrink ligger bakom beslutet, men föreningen Vetenskap och Folkbildning har bedrivit påtryckningar på bla politiker för att få bort antroposofin ända sedan 1980-talet, enligt dokumentation.

Vidar vårdcentral i Järna centrum kommer fungera som vanligt, skriver SVT.

Nytt statligt beslut ska frånta unga möjligheten till alternativ vård

En statlig utredning som senast den sista mars 2019 ska presentera ett betänkande förväntas höja åldersgränsen för alternativmedicinsk behandling från 8 till 15 år, enligt uppgifter till tidningen Läkemedelsvärlden.

En viss uppmjukning av förbudet kan innebära att det ska vara fortsatt okey att behandla symptom vid ej allvarliga sjukdomar, som tex nästäppa. Utredarna vill i första hand förbjuda alternativbehandling för att bota allvarlig sjukdom.

“Om alternativ behandling då skulle ersätta etablerad behandling till ett barn vore det oerhört allvarligt”, säger Jonas F. Ludvigsson, professor vid institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik på Karolinska institutet.

Han tillägger:

“Det ska inte vara straffbart att ge ett annars friskt barn kamomillte mot nästäppa.”

Ludvigsson representerar Svenska läkarförbundet och Svenska läkaresällskapet i utredningen.

Patienter måste lämna landet för att slippa svensk monovårdkultur

Medan ansvariga beslutsfattare anser att de skyddar befolkningen från vård som de påstår saknar evidensbaserad grund blir i själva verket resultatet att svenska folket får allt färre valmöjligheter när de söker vård. Alla ska med en tratt föras ned i en begränsad box som innehåller ett teknokratiskt tänkande och väldigt få vårdverktyg, vilket oftast handlar om att hämma symptom istället för att bota sjukdomar i läkemedelsindustrins drömland.

Vårdsverige ett slutet system som består av flera slutna system

När undertecknad vid ett tillfälle påpekade inför en barnmorska på Danderyds sjukhus i Stockholm att den svenska sjukvården tycks vara ett slutet system gentemot andra länder, svarade denne att: “varje sjukhus i Sverige är ett slutet system”.

Det slutna svenska sjukvårdssystemet består i så fall av flera i sig separata slutna system, som styrs av framför allt överläkare som inte vill medge att det finns alternativ funktionell medicin som har både evidens och beprövad erfarenhet i ryggen.

På PubMed, världens största bibliotek över medicinsk forskning, finns 1000-tals vetenskapliga rapporter som visar att “alternativa” metoder och preparat fungerar bra. Att inte nyttja denna guldgruva är resultatet av faktaresistens och ett isolationstänkande.

Om Sverige forsätter på denna väg kommer landet bli en isolerad monovårdkultur och patienter tvingas resa utomlands för att få bättre vård. 

Text: Torbjörn Sassersson, redaktör

Källor och relaterat

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq