Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

40%

40.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 23/4 kl 09:30.

Örtdirektivet gick igenom – läkeörter förbjuds i EU

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 13 maj 2011
- NewsVoice redaktion
Herbs and patient safety. Skärmdump: Wales Online

Människor har använt traditionella naturläkemedel i århundraden. Det hotas av ett nytt EU-direktiv som har trätt i kraft i EU. Ört- och näringsexperter har talat om sina farhågor för att EU: s nya regler som har införts under parollen “patientsäkerhet”, kommer att göra mer skada än nytta eftersom det tvingar folk att vända sig till internet för att inhandla preparat.

Text: Madeleine Brindley översatt med Google translate samt korrigerad och editerad av Torbjörn Sassersson. Uppdaterad 2011-05-31

EU-direktivet om växtbaserade läkemedel, som trädde i kraft i EU i början av maj 2011, innebär att vanliga och populära örtpreparat tas bort från butikshyllorna.

Enligt de nya reglerna måste växtbaserade läkemedel som säljs över disk ha tillstånd. Det  ställs krav att växtbaserade läkemedel måste registreras och godkännas innan försäljning. För att en produkt ska vara berättigad till en licens måste den även ha funnits på marknaden i 30 år, varav 15 inom EU. Hittills har 100 växtbaserade produkter registrerats enligt THR-systemet, som drivs av Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency (MHRA).

Richard Woodfield chef vid MHRA menar att  THR-systemet innebär att konsumenterna får tillgång till att ett brett urval av säkra växtbaserade läkemedel. Woodfield menar att tecken tyder på att marknaden kommer att vara livlig och konkurrenskraftig. Den största skillnaden för konsumenterna är att de i framtiden kommer att ha möjligheten att göra bättre val när de vill använda dessa läkemedel, enligt Woodfield.

Paul Gimson, direktör för Royal Pharmaceutical Society i Wales, sa att godkännandet av EU-direktivet var ett “positivt steg”. Han tillade att när Ibuprofen bevisat att det botar smärta, har naturläkemedel inte bevisats fungera – bara att de har använts som en traditionell lösning.

“Detta kan vara förvirrande för patienterna när man köper något – att göra anspråk grundade på tradition är inte samma sak som att läkemedel klarat av kliniska prövningar.”

Stöd för de nya EU-reglerna har dock mött motstånd.  Kampanjgruppen Avaaz har uppmanat den europeiska kommissionen att stoppa “förbudet” mot växtbaserade läkemedel. Mer än 750.000 människor har undertecknat deras petition (vid sidan av andra, reds anm).

Dr Nicola Gale som arbetar för Complementary and Alternative Medicine Birmingham Research Alliance, sa:

“Motivet för att EU-direktivet är övertygande – det finns säkerhetsrisker med örter grund av deras potentiella interaktion med konventionella läkemedel.

“Men örter är den traditionella medicinen i väst – de är en del av vårt kulturarv och har använts i många århundraden för att hantera allt från mindre hälsoproblem till allvarlig sjukdom.”

“Tanken att människor skulle behöva rådgöra med sin läkare för att få tillgång till dessa örter eller att det skulle bli en dramatisk begränsning av örter tillgängliga har orsakat omfattande protester över hela Europa med anklagelser om att främja en nanny state, som begränsar individens val och spelar i händerna på läkemedelsföretag söker vinster från patentering växtbaserade behandlingar.”

Vicky Perks, en klinisk näringsfysiolog säger:

“Oavsett vad någon säger, handlar det inte om säkerhet – säkerhet fanns redan på plats för konsumenterna.”

“Om man köper något i en butik så omfattas det av konsumentlagstiftningen, allt i den produkten måste vara säkert för konsumenterna.”

“Det finns en respit för alla som går till en legitimerad örtmedicinare,  men det gäller inte kinesiska läkemedel – vet vi egentligen vad som finns i de medicinburkarna?

“Jag skulle uppskatta hårdare lagstiftning på vissa områden, men den här lagstiftningen är dåligt genomtänkt.”

“Det hade varit en bättre idé om de företag som tillverkar dessa produkter måste ha tillstånd snarare än produkten själva.”

Licensiering är bara ett sätt att generera extrapengar för staten. Det kostar 50.000 pund för att licensiera en produkt – kostnader som är okej för läkemedelsindustrin, som tjänar miljarder på en enda produkt, menar Vicky Perks.

“Men det är inte samma sak i den här branschen eftersom många av företagen som gör produkterna är små och har liten omsättning. Många kommer att säga att de helt enkelt inte har råd att göra detta.”

Den brittiska örtmedicinföreningen anser att minst 50 örter, inklusive Horny Goat Weed (så kallade naturliga Viagra), hagtorn, som används för att behandla kärlkramp smärta och Wild Yam, inte längre kommer att återfinnas i hälsokostaffärer.

Liz Sanders, en örtmedicinare i Trecastle,  sa:

“De nya reglerna tar bort den personliga valmöjligheten och valfrihet. Många produkter kommer inte längre att finnas i hälsokostaffärer och människor kommer att vända till internet – jag skulle inte köpa något medicinskt över internet eftersom du helt enkelt inte vet vad du får.”

MHRA har utfärdat riktlinjer för personer som vill köpa olicensierade naturläkemedel online: “Det bästa råd till konsumenterna när det gäller att köpa växtbaserade läkemedel via Internet är att vara uppmärksam och försiktig.

Det finns en internationell handel med produkter av dålig kvalitet, en handel som är oreglerad med olicensierade växtbaserade produkter. Några av dessa har visat sig innehålla förbjudna substanser eller tungmetaller som är giftiga, enligt Sandlers och hon tillägger:

“Dessa nya regler kommer verkligen att påverka de människor som vill använda växtbaserade läkemedel, men inte har råd med konsulter för att se en örtmedicinare. Det är särskilt tråkigt för växtbaserade läkemedel som traditionellt har varit en fattig mans medicin.”

“Om folk inte har pengar till att se en ordentlig herbalist kommer de att försöka göra det själva.”

“Denna typ av läkemedel kan knuffas bort från folk i allmänhet när det borde vara i nivå med ortodox medicin.”

Numera otillåtna naturläkemedel som redan står på hyllorna ute i butikerna får säljas till dess att de tar slut. (reds anm)

Källa: Wales Online Fears that EU rules on herbal medicines may put patients in danger


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq