Josef Persson fortsätter sin artikelserie om ryska flygplan över svensk territorium, om ett ökat ryskt hot från luften, verkligt eller inte. I denna artikel bjuder Persson på nya dråpliga reflektioner kring incidenter och propagandan mot ”Ivan”, den interna beteckning som svenska militären har på Ryssland.

Text: Josef Persson | Läs även del 1

Det är rätt ovanligt att jag brukar läsa vad min granne refererar till som ”ljugmedia”, men efter ”incidenten” med att jag råkat läsa om denna händelse så blev jag nyfiken och gjorde en liten djupdykning i det ”ökade ryska hotet”. Ryssland är tydligen på krigsstigen och det rejält. Lite dystert? Eller kanske ren rappakalja?

”Antalet kränkningar i Sverige ökar år för år” proklamerar Expressen den 19 november 2016. Det är ju inte alls sant för den som lärt sig räkna till 20 och kan grundläggande statistik. Och man kan fråga sig om försvaret verkligen inte dokumenterat kränkningar innan 2009?

Bild: ÖB, Micael Bydén – Pressfoto: Försvarsmakten

29 plan utan transpondrar över svenskt luftrum 2015 – inget var ryskt

Men ryssarna är ju ändå värst, tills det kommer fram att alltså USA är värst. Innan statistiken blev offentlig 1 oktober 2015 uppger ÖB Micael Bydén det året att ”Ryssland sticker inte ut alls”. Kanske därför att det 2015 inte skedde någon rysk kränkning alls? Luftfartsverket noterade det året 29 flygplan som flög utan transpondrar i svenskt luftrum. Såtillvida inte Sverige givit tillstånd till ryskt stridsflyg att flyga utan transpondrar i svenskt luftrum så är alltså inget av de 29 planen ryska militära plan.

Det ÖB inte tycker om är alltså ”Rysslands beteende i luften”. Bland annat flyger de alltså utan transpondrar. Efter ännu en ”incident” med ett ”ryskt militärt plan” 2014, så sa Margot Wallström ”dessvärre är det inte ovanligt att även svenska plan flugit utan transpondrar och det gör Nato-plan också”. Efter upprepade förfrågningar om ett klargörande ändrar sig Wallström och säger att det sker i ”låg omfattning”. Vem kan kontrollera hur mycket? Men det sker alltså, enligt samtliga källor.

Mikael Holmström lättkränkt fobiker

Men Ryssland fortsätter bete sig ”märkligt”, ”ovanligt” och ”provocerande”. Ja, bland annat flyger de ”rakt mot” svensk gräns, och så vänder de. Hmm, kanske för att de inte kommer längre? Men ÖB Micael Bydén försäkrar att ”Sverige inte vikt ner sig”. På långfredagen den 29 mars 2013 vek dock försvaret ner sig för det sunda förnuftet och gav Sveriges ”incidentberedskap” (startklara Gripen med piloter i standby) semester, men då skedde en ”extraordinär händelse”.

Ryssen kom nämligen på natten, skräck och fasa, och Gripen kunde alltså inte kissa in reviret. Svenskarnas ”vi ser er, vi möter er, vi har koll på er” bröt ihop och Mikael Holmström på SvD blev djupt kränkt. Svenskt territorium kränkte man dock inte, närmare än tre mil kom man aldrig svensk territorialgräns.

Visserligen rapporterade också en rysk nyhetsbyrå om den kommande övningen, det bloggades om den och Nato var underrättade. Deras 24 timmars incidentberedskap var i luften så fort ryssen visade sig och lämnade sitt territorium. Om FRA tittade på nyheterna istället för att kränka svenska medborgare skulle världen kanske vara en bättre plats? Åtminstone mindre ”extraordinär”. Men visst ryssen övade anfall mot två svenska mål, vad skulle de annars öva mot?

Men hur man än vänder och vrider på det så ingår ”den ökade ryska aktiviteten i ett större mönster” tydligen. Den 15 januari 2016 så bryter dock ryssarna det mönstret och gör något ”märkligt”. Ett ryskt jaktplan av modellen Su-27 flanker skulle förföljas öster om Bornholm på internationellt vatten, men när försvaret ”inleder visualiseringen” gör planet en undanmanöver och flyger helt sonika därifrån. Snopet? Det blir naturligtvis ”ett försök att dölja vapeninformation”, något ryssarna naturligtvis kunde dolt på sitt eget territorium. Notera att även Nato har ryska plan för realistiska övningar och alltså bevisligen flyger utan transpondrar även de.

Den smygande ryssen

Ibland är dock ryssarna ”alltmer aggressiva”. Vid en ”incident” som sannolikt skedde 16 juli 2014 så gjorde ryssen nämligen tvärtom. FRA ville inte meddela när incidenten skett, sannolikt därför att man bedrev signalspaning utanför Kaliningrad utan transpondrar? Ett ryskt Su-27 gör då vad divisionschefen på F21 i Luleå bedömer som en ”missbedömning” av sin ”närmandehastighet och rörelse”. När piloten kommer för nära, militärer brukar ha 50 meter, så girar han och svänger bort från planet. Enligt Mikael Holmström så dyker ryssen ”överraskande upp”. Lite ironiskt att man kan smyga sig på ett signalspaningsplan.

Skärmdump: Ryskt stridsflygplan, SU-27 – Foto: svenska flygvapnet, FRA, 2014

När piloten inleder giren knäpper FRA en bild, ”sekretessgranskar” den och distribuerar ut den till media. Jaktplanet flyger nu ”bara några meter från det svenska spaningsplanet”, vilket naturligtvis ”saknar vapen”. Det heter nu att den ryske piloten ”tittat ner” på FRA-planet samtidigt som han ”demonstrativt” vänder upp buken på sitt plan där det hänger sex stycken jaktrobotar. Puh, ingen dold vapeninfo här inte.

Hotet från ovan – en rysk söndagsfika

Skärmdump: ”Rysk militär sköt föremål mot svenska plan” – DN.se, 2015-07-01

Ja, ryssarna har till och med anfallit svenskarna ett par gånger och skjutit ”föremål” på dem. 1 augusti 2015 är Mikael Holmström framme igen med en artikel för DN. ”Rysk militär sköt föremål mot svenska plan”. I artikeln återges ett par incidenter, bland annat en den 22 augusti 2014 då två Gripenplan skickas upp för att identifiera ett transportplan av typen Antanov-26 som flyger över Östersjön på internationellt vatten utan transpondrar.

”När svenskarna kommer nära skjuter planet ut röda och vita signalfacklor”.

Hur tolkar man det här? Ett ryskt partytrick från ett obeväpnat transportplan, ett desperat försök att ge sig tillkänna? Var det natt? Det blir hets mot folkslag. En fackla är ”stor som en ståltermos”, och slår den i huven eller sugs in i motorn ”så blir det haveri”.

På Saab Technologies hemsida för Gripenplanen finns reklamfilmer som kan få vilken krigsherre som helst att dregla. Man skryter om världens bästa missildetekteringssystem bland annat. Vad tjänar det till om planen inte kan undvika ett fallande söndagsfika med väl tilltagen belysning. Hur nära var Gripenplanen?

USA kränker mer än Ryssland

Funderar över om jag är orättvis i mina bedömningar och okunnig? Vad vet jag? Kanske är ryssen aggressiv? Kanske med rätta? De senaste åren har alltså USA kränkt Sverige mest. Ett land i fjärran med cirka halva Rysslands areal men cirka tio gånger deras försvarsbudget. Eller ”anfallsbudget” kanske man ska säga? Ryssland har två militärbaser i annat land, på initiativ av det landet. USA har, ja det får vi aldrig veta, men över 700 stycken, enligt vissa över 800.

Innan statistiken över kränkningarna släpptes från försvaret sa man att ”inte heller något Nato-land sticker ut”. USA måste vara allra trevligaste stormakten i världen och osynligaste! I kriget mot Afghanistan dog fler amerikanska soldater av självmord än de som dog i kriget. Säger väl allt om den humanitära stormakten…

”12 av 16 kränkande länder är alltså Natoländer” enligt Mikael Holmström.

Men enligt ÖB Micael Bydén så är det alltså ”i mångt och mycket” Ryssland som driver på ”utvecklingen i vårat närområde”. En liten paradox med tre övriga länder jämte Ryssland som inte är Nato-länder. Eftersom Bydén efter några år som flygattaché i Washington DC nu sannolikt är CIA:s man i fält är kanske hans åsikter inte så oväntade? Fredrik Reinfeldt är numera ”konsult” åt Bank of America, och Sveriges främste ubåtsspanare, Carl Bildt, har blivit utmålad som CIA-agent och Bilderbergare. Någon behöver nu fylla platsen om skrämselpropagandan ska kunna fortgå.

Sett till ytenhet att försvara har faktiskt Sverige en cirka tre gånger så stor militär budget som Ryssland. Medlemskap i Nato innebär en önskan om en fördubbling av den budgeten. Vem är krigshetsaren? Naturligtvis kan Putin ge sig på Nato, om han är självmordsbombare med storhetsvansinne.

Krim…

Själv har jag aldrig fått klart för mig vad den notoriske Putin gjort sig skyldig till egentligen. Den ”olagliga annekteringen” av Krim och Ukrainakrisen naturligtvis. Att ta ett land i besittning, med eller utan våld, hur kan en annektering vara annat än olaglig? På Krim röstade de förvisso, först för utträde ur Ukraina och sen för ingång i Ryssland, men tydligen under ”militär närvaro och hot”. De har haft militär närvaro i cirka 50 år säger man. Jag förstår inte det där. Ukraina förstår jag dock, jag förstår att inget i vår nyhetsrapportering behöver vara sant.

För några år sedan gick ett rykte här i Dalarna om en hackare som tagit sig in i försvarets datasystem. De upptäckte honom men anhöll honom inte, vilket hade varit formellt korrekt. Man kraschade hans dator, och nästa och nästa och så även hans väns dator. Känslig information? Vandringssägen? Informationen han fick ut beskrev Ukrainakrisen och den beskrev Ukrainakrisen två år innan den hände…

Utrikesminister Margot Wallström har ju också bevisligen ljugit om händelsen, eller så ljuger hennes källor. Erik Johansson vid Granskning Sverige verkar vara den enda som ställt relevanta frågor. Har även sett en amerikansk medborgare i direktsändning på plats i Ukraina som direkt hon började förklara att ryssarna (separatisterna?) faktiskt hjälpt dem, klipptes bort omedelbart för reklam. Vad som egentligen hänt/händer lär vi aldrig få veta av systemmedia.

Ryskt homofobi större problem än ryska flygplan

Det enda jag kan finna hos Putin är vad som verkar vara en ovilja mot homosexualitet. Homofobi eller religiös övertygelse? Är det ett problem för Sverige borde vi väl börja på hemmaplan med Svenska kyrkan. Istället för 60 stycken nya Gripen ”next generation” för 35, 6 miljarder, kan vi väl återkalla försvarets 150 man på Gotland och byta ut dem mot försvarets biffigaste homosexuella från ”du nya, du fria”. Så placera ut dem på gudstjänsterna i Sverige. Så fort en ”incident” eller ”kränkning” sker, så kallar man in HBTQ-armén som får inleda en ”visualisering” av prällen. Bör fungera avskräckande.

Slutkläm

Naturligtvis vore det lämpligaste att inleda en dialog med Ryssland om en fredlig och avväpnande lösning. Men det skulle väl föranleda lite obekväma frågor. Varför utvecklar ni Europas största militära drönare, Neuron? Rapporter som ”the drone papers” visar att upp till 90 % av drönarnas offer är civila. Varför är ni ett av världens absolut mest militariserade land när det kommer till elektromagnetisk krigföring? Vill man verkligen ha kärnvapen på Gotland? Enda orsaken till att man nu stationerar ut personal där.

Sverige står nu inför ett ”ökat ryskt hot”. Vad hotet består av får vi dock aldrig veta och källorna är alltid ytterst hemliga, alltså CIA sannolikt. De som fann massförstörelsevapen i ett land som inte hade några, men som vägrar inspektera Israel som sannolikt haft dem i 30 år.

Om en hobbyhackare kan ta sig in i försvarets datorer, om en 15-årig unge kan ta sig in i FBI:s datorer och om Ryssland  kan hacka sig in i en amerikansk valmaskin som inte ens är ansluten till nätet, vem vill då regeringen dölja informationen för? Det i ett land där den enda det är okay att hata öppet är ryssen.

Nu även Trump, och de båda verkar dessutom komma överens. När världens två största kärnvapennationer går hand i hand verkar hela systemmedia trumpna.

Vi lever i en informationstidsålder utan dess like, men vår regering ska vi leva i blind tro inför. Diktatur är kanske inte så dumt ändå? Övergrepp begås kanske? Men man vet av vem. Länge leve Putin som är skyldig till allt ont i världen. Tur att vi har något nytt hot nu när Saddam, Gaddafi och de andra är borta, annars kanske krigsindustrin kollapsar. Bäst vi säljer mer vapen till länder som Saudiarabien så vi själva har råd att producera mer försvarsmaterial och kan skydda oss mot religiösa diktaturer utan mänskliga rättigheter där man halshugger folk på torget och hänger upp dem i lyftkranar som avskräckande exempel.

Text: Josef Persson | Läs även del 1

Referenser

Andrej Nikolajevitj Tupolev, Nationalencyklopedin

Wikipedia: Tupolev Tu-160 Tupolev Tu-22M Boeing 757

Wikipedia: ÖB Micael Bydén

Heavy bomber Tu-160 ”White swan” wings of Russia documentary

www.youtube.com/watch?v=fvvYOdATPrw

Incidenten 20160926
Morgonbladir kl. 05:30 http://www.mbl.is/frettir/innlent/2016/09/26/sprengjuflugvel_undir_islenskri_thotu/
DN kl. ? http://www.dn.se/nyheter/sverige/passagerarflyg-mot-stockholm-stordes-av-ryska- bombplan/
Expressen kl. 12:18 http://www.expressen.se/nyheter/bombplan-flog-under-plan-mot-arlanda/ Göteborgsposten kl 12:19 http://www.gp.se/nyheter/sverige/ryska-bombplan-fl%C3%B6g- under-civilflyg-p%C3%A5-v%C3%A4g-till-sverige-1.3818174
Aftonbladet kl 12:20 http://www.aftonbladet.se/nyheter/article23596653.ab

http://www.expressen.se/nyheter/okat-ryskt-hot-mot-sverige-holls-hemligt/

Sveriges riksdag ”Transpondrar och svenska plan”

www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/skriftlig-fraga/transpondrar-och-svenska- flygplan_H211155

DN 20150701 http://www.dn.se/nyheter/sverige/rysk-militar-skot-foremal-mot-svenska-plan/ SvD 20130422 www.svd.se/ryskt-flyg-ovade-anfall-mot-sverige
Expressen 20120120 http://www.expressen.se/nyheter/fra-brot-mot-regler-flera-ganger-i-fjol/

Expressen 20160121 http://www.expressen.se/nyheter/ryskt-jaktplan-gjorde-marklig- manover/

Ryskt jaktflyg nära FRA-plan
SvD 20141002 www.svd.se/fra-om-ryska-jaktflyget-nytt-och-mycket-mer-narganget Aftonbladet 20141002http://www.aftonbladet.se/nyheter/article19635411.ab Expressen 20141002 http://www.aftonbladet.se/nyheter/article19635411.ab

Saabs nya Gripen next generation www.youtube.com/watch?v=oKIQyPOiRuE

Kränkningar av svenskt luftrum

http://www.dn.se/nyheter/sverige/landerna-som-kranker-sveriges-territorium/ http://www.expressen.se/nyheter/antalet-krankningar-i-sverige-okar-ar-for-ar/ http://www.dn.se/nyheter/sverige/nio-krankningar-av-svenskt-luftrum-i-ar/ http://www.aftonbladet.se/nyheter/article21551558.ab

Eric Johansson Granskning Sverige om Margot Wallström Elitens lögner för att förhindra att fred bryter ut 2 www.youtube.com/watch?v=GHfrrFQa-41

Neuron bl.a www.youtube.com/watch?v=fXSnpYYEYwY Inside Saudi www.youtube.com/watch?v=eyFkxDchY0g

Regler för kommentarsfältet: Du har personligt ansvar för vad du skriver. Nedsättande kommentarer raderas. Max ca 300 ord och tre externa länkar. Läs mer

12 KOMMENTARER

 1. En lysande genomgång av hur vansinnigt makteliten i Sverige beter sig…precis samma med invandringen! Man ljuger så man blir blå i ansiktet och MSM hänger på utan kritisk granskning.

 2. Helt underbart skrivet! ”Så rädd jag blir för RYSSEN!” USA med CIA, ja, jag kan kalla dem hycklare för det precis vad de är. Sveriges regering då? De som åker till de värsta DIKTATURERNA i världen och slickar röv för att få sälja svenska vapen. Vilket hyckleri!

 3. Putin är inget hot mot Sverige. Hotet mot Sverige och vårt Pursvenska folk är 7 Klövern, Media och Finanseliten.

 4. Nu blir propagandacentralen i Moskva glad över ännu en ”nyttig idiot” presterat ett alster som förvarar Ryssland. Ännu ett ”annonsbidrag” kan nog Newsvoice vänta sig inom kort.

 5. Låt oss se Marcus kommentar här ovan. Klassisk desinformationsförsök av Natos vänner här i Sverige. Mata inte dessa troll från Nato.

 6. Hej Marcus. Att föra fram ett lands eventuella dråpligheter är inte det samma som att försvara ett annat.
  Och jag vill gärna veta varför jag är ”nyttig idiot”. Ingen vill väl vara en idiot, inte ens en nyttig sådan.
  Kontakta Thorbjörn så får du mitt telefonnummer så kan du få upplysa mig om varför jag är idiot. Tar gärna emot konstruktiv kritik. MVH skribenten

 7. @Marcus

  Ryssland har nog annat att sätta pengar på än en artikel i svensk alternativmedia med några hundra till tusen läsare. Och för varje dollar ryssarna lägger på propaganda, lägger det amerikanska imperiet fem eller tio..

 8. För mig är det uppenbart att Sveriges officerskår behöver uppgraderas med mer lämplig, analytisk och balanserad personal som kan fokusera på bättre saker än förbi-flygande ryska flygplan på internationellt vatten.

  Generöst förresten att ryssarna valde att flyga fram och visa upp raketerna under vingarna. 🙂

  Jag anser att vi nu har vi en inre säkerhetssituation att fokusera på och går det som i Syrien med den extrema islamismen lär inte USA eller Nato vara till någon större hjälp, men kanske Ryssland.

 9. Det här visar hur fullständigt sinnessjuka svenska etablissemanget är. Tack för en bra genomgång hur media ljuger för oss!

 10. Angående artikelns uppgifter att ngn i Ukraina avbröts när en person sade att ”Ryssarna hjälpt oss”..
  Det är ingen hemlighet att dom har haft hundratals instruktörer och ett tusental frivilliga soldater varav många rekryterats bland de miljoner Ukrainare som stuckit till Ryssland. Det som Nato hävdar utan bevis är att dom också haft mängder av reguljära ryska styrkor/ eller elitsoldater – Spetsnaz – förband där. Donbass-separatisterna hävdade å sin sida att dom diskret släppte iväg många Nato-soldater från en inringning dom befann sig i när många ur Kiev-styrkorna dödades. Är det sant så har Usa och Ryssland kanske på ngn nivå enats om att dölja varandras medverkan. Det är annars märkligt att Usa/Nato inte visat ett enda trovärdigt bevis på sina upprepade anklagelser.

 11. saxat från NEO:
  Now with completion of the Sino-Russian railway and port links, major new economic gains for the entire vast resources-rich part of northern Russia will open. The Eurasian land mass, despite, or actually because of, the foolish Western economic sanctions, is becoming one of the most beautiful economic development areas of our poor planet. It is a model the warring West might consider as alternative to their many wars.
  http://journal-neo.org/2017/03/21/strategic-china-russia-arctic-cooperation/
  Några timmars bilfärd genom Finland och du är i ett enormt utvecklingsområde, Murmansk.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here