Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 19/4 kl 01:30.

25th Hour – filmen

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 2 maj 2007
- NewsVoice redaktion

David Benioff skrev manuset även till “Stay”, en film om efterlivet. Det betyder att manusförfattaren har insikt och förståelse av den inre verkligheten, av subtilare existensnivåer. Det antyder ett “djup” och av den anledningen tror jag att filmen 25th Hour handlar mer om än en kille som ska in på kåken.

Jag såg om filmen ikväll och fick en känsla av ett subliminalt politiskt budskap i filmen som handlar om patriotism. Bush-regimen kritiseras under en sekund i filmen. Jag tänker på scenen på baren när han (Edward Norton) håller den långa inre monologen: “sure they knew” och han menar Bush och 911.

I slutet av filmen flaggar man bokstavligt för den amerikanska patriotismen, den som innefattar att man tar ansvar för sitt liv och erkänner sina svagheter och misstag, en patriotism som ger utrymme för en nystart i livet för att man inser att man varit kriminell och då missat en ren chans. Att dra västerut är en stark symbolik, att bygga nytt, nybyggarandan att skapa ett nytt USA och när tiden läkt alla sår så kan du hämta hem det förlorade i det här fallet din andra hälft och dina förfäder väntar på dig i himlen.

Tagline: Can you change your whole life in one day? [nu filmaffischen]

Svaret är: ja, enligt filmen, men den sista scenen lämnar dig hängande i en ovisshet. Varför får vi inte veta om han gjorde det? Kanske för att du filosofiskt måste ta beslutet, du som ser filmen.


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq