25th Hour – filmen

publicerad 2 maj 2007
- av NewsVoice

David Benioff skrev manuset även till “Stay”, en film om efterlivet. Det betyder att manusförfattaren har insikt och förståelse av den inre verkligheten, av subtilare existensnivåer. Det antyder ett “djup” och av den anledningen tror jag att filmen 25th Hour handlar mer om än en kille som ska in på kåken.

Jag såg om filmen ikväll och fick en känsla av ett subliminalt politiskt budskap i filmen som handlar om patriotism. Bush-regimen kritiseras under en sekund i filmen. Jag tänker på scenen på baren när han (Edward Norton) håller den långa inre monologen: “sure they knew” och han menar Bush och 911.

I slutet av filmen flaggar man bokstavligt för den amerikanska patriotismen, den som innefattar att man tar ansvar för sitt liv och erkänner sina svagheter och misstag, en patriotism som ger utrymme för en nystart i livet för att man inser att man varit kriminell och då missat en ren chans. Att dra västerut är en stark symbolik, att bygga nytt, nybyggarandan att skapa ett nytt USA och när tiden läkt alla sår så kan du hämta hem det förlorade i det här fallet din andra hälft och dina förfäder väntar på dig i himlen.

Tagline: Can you change your whole life in one day? [nu filmaffischen]

Svaret är: ja, enligt filmen, men den sista scenen lämnar dig hängande i en ovisshet. Varför får vi inte veta om han gjorde det? Kanske för att du filosofiskt måste ta beslutet, du som ser filmen.


Så här kan du stötta Newsvoice

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *