Analys: The Happening – biofilm

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 13 juni 2008
- NewsVoice redaktion
The Happening, biofilm

BIOFILM. Nu har Night Shyamalan gjort en sån där svårplacerad film igen. Är det en kalkonfilm, en thriller eller en skräckkomedi? Den enda film som han producerat som accepteras av alla som en bra film verkar vara “Sjätte sinnet”. Filmen “Signs” klassades som kalkonfilm. “The Unbreakable” är betydligt bättre, men många säger “nja” efter att ha sett den. “The Village” är lite speciell och “The Happening” likaså.

Så vad händer i “The Happening”?

Människor dör oförklarligt i massvis en vacker dag i Central Park, New York. Först tappar de orienteringen och blir stillastående. Därefter blir deras tal förvirrat och de förlorar inom några minuter helt talförmågan. Sedan tar de livet av sig själva. En la sig under en gräsklippare. En annan skjuter sig. Andra hoppar från byggnadsställningar.

Media ropar ut: “terroristattack!” för att sedermera ta tillbaka anklagelsen. Istället är det naturen som bär skulden. Döden kommer som en vind i gräset och Mark Wahlberg som spelar rollen som NO-lärare utan en susning tar till flykten från stan ut på landet jagad av en bris. Där stöter Wahlbergs flyktsällskap ihop med en soldat som tyvärr framstår som en förvirrad kopia av Adam Sandler i någon komedi.

En NO-lärare utan en susning

NO-läraren och hans blivande fästmö inser att folk blir bara galna om gruppen av människor är för stor. I en liten grupp ger naturen människan nåd och därför börjar man undra om filmen är en skrämselkomedi för att rekrytera “grönavågare”. Till slut finner paret en liten stuga utan el med en barsk tant. Är detta räddningen? Å nej, tanten har blivit galen bara av att leva på landet för länge och hennes lappsjuka tar sig uttryck i form av svårartad paranoia.

Teorin var förmodligen fel förresten. Tanten får en bris i huvudet och kastar sig igenom fönsterrutor till dess att hon förblöder. NO-läraren och hans sedan länge eftersuktade kärlek beslutar sig för att ge efter för “the big love”. De går ut och kysser varandra i en bris, men det hände inget. De bet inte ens tungorna av varandra. De åkte istället hem för att starta om ett nytt liv. Naturen avslutade närmligen sin charmoffensiv.

Paret flyttar hem till New York och livet återgår till det normala för de som överlevde. En vetenskapsman pratar om naturens nyckfullhet på TV. Slutet allting gott, eller?  Nej, i slutscenen får vi nu en annan central park fast i Paris. En fransman börjar upprepa sig och bete sig underligt. I nästa sekund stannar alla upp i parken och blir stående helt blickstilla. En kvinna skriker.

Vad tusan handlade filmen om egentligen? Filmen verkar handla om “the depopulation program”, en modern myt som syftar till att decimera jordens befolkning från 6 miljarder till 500 miljoner för att skapa en mer kontrollerbar världspopulation och optimera nyttjandet av naturresurserna. Tanken är att “människorna” aldrig ska förstå vad som hände. Plötsligt händer det bara, alla dör, “The Happening”.

Alternativt handlar filmen om “ascension” även kallat uppstigningen en annan möjlig urban legend som säger att år 2012 skiftar jorden till en högre frekvens (nu Schumanfrekvensen) och då flippar folk och blir tokiga. Det gäller främst de som inte mediterat tillräckligt mycket och/eller är “materialister”.

Betyg 3 av 5.

Text: NewsVoice

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq