Medeltidsveckan i Visby – Kapitelhusgården tog mig tillbaka till medeltiden

publicerad 12 augusti 2012
- av NewsVoice
Kapitelhusgården servitör Visby 2012

Kapitelhusgården 2012 Visby

Jag besökte Visby under ett par kvällar i augusti och båda slutade på Kapitelhusgården, ett levande museum mitt i Visby, men jag skulle hellre kalla platsen för en “tidsmaskin”. Här finns 1500-talet i koncentrerad form vid en förtätad tidpunkt på året, medeltidsveckan i Visby.

Text och foto: Torbjörn Sassersson | Uppdaterad 12 okt 2012 [länk till Tengil]

Platsen var välfylld till 95% av medeltidsklädda människor. Här serverades mat lagad på epokens vis, eller vad sägs som en svartrostad helkyckling fylld med grönsaker? Alla kycklingar som serverades hade en fackla i rumpan som släcktes av servitörens mun efter att han blåst några puffar av eld. Här kan man dricka mjöd, specialimporterad från Polen. Jag testade Apis som kostar 83 kr för 20 centiliter. Apis mjöd köps in för 660 kr i sexpackformat, berättade den linneklädde mannen bakom disken.

Mjöden gör en glad och välmående, sa han, och jag instämmer. Jag sov riktigt gott den natten, så även min fru (som provsmakade). Vem vet, kanske mjöd, vikingarnas öl, bär med sig medicinska egenskaper.

Love Sjögren, Medeltidsveckan 2012 VisbyInne på Kapitelhusgården grillades vitlökskryddad korv instoppad i halvgrovt bröd. Bänkarna vad fyllda med män, kvinnor och barn som hämtade från en saga. En berlinare vid namn Steffano spelade säckpipa och säcken var ett ulligt vitt får som fick pipan att verkligen bräka.

En rik nordtysk köpman från 1400-talet, förkroppsligad av en Love Sjögren, hade en guldskimrande mantel som släpade i marken. Jag trodde först det var en kung.

Stämningen val vänlig, obekymrad, glädjefull, men ändå kändes det som om jag inte passade in där i min fleece-jacka och blåa Nike-skor. Jag försökte smälta in ändå och kanske röken, det dunkla ljuset från oljelampor och eldstaden räddade mig.

Ju längre kvällen förlöpte, ju mer dunkelt det blev, desto längre tillbaka i tiden drogs man. Det måste definitivt ha varit 1500-tal fram emot 12-tiden på natten. Det doftade öl, tjära och rök blandat med sorlet från folket längs träbänkarna. Inte ens min fleece-jacka kunde hålla mig kvar i modern tid.

www.medeltidsveckan.se

www.kapitelhusgarden.se [se karta]

Läs om mjöd

Steffano, gruppen Tengil spelade under Medeltidsveckan 2012 i Visby

Steffano från Berlin spelar säckpipa. Gruppen heter Tengil. Ursäkta dålig bild- och ljudkvalitet, men man får ändå lite känsla av platsen.


Så här kan du stötta Newsvoice

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *