Torbjörn Sassersson: Konsten är att arbeta med positivt spinn i en cynisk värld

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 13 september 2012
- NewsVoice redaktion
Torbjörn Sassersson

Torbjörn Sassersson, spinndoktorJag har kallats Alternativmedicinens spinndoktor i en intervju i septembernumret av tidningen 2000-Talets Vetenskap. Vad gör en spinndoktor? Det finns spinndoktorer som arbetar med positivt spinn och det finns spinndoktorer som arbetar med negativt spinn. Jag vill påstå att jag arbetar med positivt spinn. Skillnaden är etiken.

Text: Torbjörn Sassersson

Ordet spinndoktor (spin doctor) härstammar från USA och beskriver en individ, ofta en expert av något slag, som arbetar professionellt med att nå mediauppmärksamhet för idéer inom politik, vetenskap, samhälle eller näringsliv. Det kan även gälla marknadsföring av produkter och tjänster och då kallas det även för strategisk marknadskommunikation. På Wikipedia beskrivs spinndoktor som något negativt, men jag håller inte med.

Negativt spinn

En spinndoktor som arbetar med negativt spinn använder ofta mindre hederliga metoder i sin kommunikation som tex att använda starkt subjektiva val av citat och fakta, ryktesdestruktion, pseudoskepsis, försåtlig retorik, falsk folkbildning och metoden att finmåla fula företeelser genom tex greenwashing.

Positivt spinn

En spinndoktor som arbetar med positivt spinn ska i min mening arbeta med hederliga, insatta, gränsöverbryggande och faktabaserade metoder med ett upplysande syfte som ska ge mottagaren bättre möjligheter att avgöra sakfrågor och därför lättare kunna ta meningsfulla beslut.

Positivt spinn kan avslöja falsarier i samhället och kasta ljus på objektiva fakta. Det är svårt för det är enklare att bryta ned och förleda än att bygga upp och upplysa. Negativt spinnande är därför egentligen “a piece of cake”. Utmaningen i att verka som positiv spinndoktor ligger i paradoxen att med hederliga metoder arbeta i en cynisk värld som allt mer tycks handla om pengar, makt och kontroll, kort och gott, isolerade egenintressen hos de få. Här gäller det att själv inte bli en “bad boy” i ens försök att lyfta fram det sköna, det rätta och det sanna, kanske man lite dramatiskt kan säga.

Spinndoktorernas eviga kamp om opinionens förtroende

Förenklat kan man säga att i vår värld kämpar ständigt spinndoktorer i olika läger mot varandra. De som arbetar med negativt spinn arbetar nästan alltid för det stora kapitalet, de stora bolagen, för dominerande politiska krafter, för de har pengarna att betala för spinn. Spinndoktorer som arbetar med positivt spinn står i regel på den vanliga (lilla) människans sida, för alternativen, för de vägar som profitörerna inte gillar.

Jag sällar mig till den skaran som arbetar med positivt spinn och har egentligen alltid stått där redo att delta i en debatt eller i ett projekt. Jag är säker på att den som står närmast objektiviteten är vinnaren. 

Det är mer intressant med positivt spinn, anser jag, för där finns de smarta och naturliga lösningarna på de stora problemen, lösningarna som gagnar de lilla människans hälsa och välfärd, en sund kultur, miljön och naturresurserna.

Text: Torbjörn Sassersson, kontakta mig för att skapa positivt spinn om alternativmedicin eller tangerande ämne.

2000-Talets Vetenskap

Skeptikerskolan.se lär dig att bli en skeptiker (positiv spinndoktor) som förkastar pseudoskeptiker (negativ spinndoktor)

 


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
  • En mycket tydlig och bra redogörelse för den positiva, folkbildande och uppbyggande spinndoktorn Torbjörn Sassersson. All Heder. Rekommenderar dig till Doktorshatt.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *