Monsanto försöker ta kontroll på grödor genom patent

NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser.
publicerad 3 maj 2013
- NewsVoice redaktion

ärtorVid arkeologiska utgrävningar har man funnit att ärtor odlades redan på stenåldern. Tänk om någon skulle få för sig att säga att den äger rätten till ärtan, att den har patent på ärtan, då skulle vi ju skratta. Skratta över att det inte går att äga något som har funnit sedan urminnes tider. Men det är precis det som händer nu.

Text: Anna Hagg Drougge

Storföretag som Monsanto och Syngenta ansöker om patent för olika grödor hos EPO (European Patent Office). Detta är mycket oroande då de två företagen redan tillsammans äger 50 % av fröerna för t.ex. tomat, paprika och blomkål. Detta krossar det system som är baserat på småböndernas och odlarnas fria handel av växter och fröer.

Det går fortfarande att stoppa dennna utveckling genom att protestera. Att göra det idag för att slippa kommande frågor från våra barn och barnbarn när de frågar varför mångfalden på vår mat har minskat, varför man inte får odla vad man vill och varför det är så dyrt att köpa fröer och äta mat.

Här går det att skriva under med sitt namn för att protestera

Källa

Monsanto vs Mother Earth

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: monsanto
 • Man tror inte att detta kan vara sant och hittills är det ‘bara’ EN MARDRÖM.
  MEN VI MÅSTE BLI FLER SOM PROTESTERAR ..NU!!
  Annars kommer våra barnbarn att få leva i den mardrömmen. Det finns redan stater i USA där folk inte får odla sina egna grönsaker. Vill vi ha det så i Europa??
  Jag har skrivit på listan (en av många i flera år!!) och skickat den vidare till facebook-kontakter och många andra.
  Man blir helt bestört att det kan finnas så makt-hungriga män-niskor som inte tänker framåt. Är de klonade ..eller vad f-n är det för fel på dem?!! Helt klart har de ‘tjall på linjen’ mellan hjärtat och hjärnan!!!
  Såvitt jag vet, är det bara Butan som beslutat att ‘go organic’.
  Visst måste det finnas andra länder som också vill ha en frisk levande landsbygd, där de som vill kan odla sin egen mat. Ett land där bin, fjärilar, blomflugor och andra insekter kan överleva och fortsätta att pollinera, så att människor kan ha frisk och hälsosam mat på borden och vackra levande växter att glädjas åt. Sunda förnuftet säger ju att om djur och natur mår bra, så mår människan också bra. Jag har sagt (alldeles för länge!) att namnet RoundUp inte kom till av en slump. Dessa företag är ‘Rounding Up Mother Earth’ och alla oss som lever på denna vackra (men nu sjuka) planet. Ggrrrr!! 🙁
  VI VILL INTE HA MONSANTO (och deras gelikar!) I EUROPA!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *