Monsanto försöker ta kontroll på grödor genom patent

publicerad 3 maj 2013
- av NewsVoice

ärtorVid arkeologiska utgrävningar har man funnit att ärtor odlades redan på stenåldern. Tänk om någon skulle få för sig att säga att den äger rätten till ärtan, att den har patent på ärtan, då skulle vi ju skratta. Skratta över att det inte går att äga något som har funnit sedan urminnes tider. Men det är precis det som händer nu.

Text: Anna Hagg Drougge

Storföretag som Monsanto och Syngenta ansöker om patent för olika grödor hos EPO (European Patent Office). Detta är mycket oroande då de två företagen redan tillsammans äger 50 % av fröerna för t.ex. tomat, paprika och blomkål. Detta krossar det system som är baserat på småböndernas och odlarnas fria handel av växter och fröer.

Det går fortfarande att stoppa dennna utveckling genom att protestera. Att göra det idag för att slippa kommande frågor från våra barn och barnbarn när de frågar varför mångfalden på vår mat har minskat, varför man inte får odla vad man vill och varför det är så dyrt att köpa fröer och äta mat.

Här går det att skriva under med sitt namn för att protestera

Källa

Monsanto vs Mother Earth