I februari i år dök det upp spännande nyheter om att isbjörnarna i östra Kanada ökar vid Davis sund, Arktis. Uppgifterna kommer från en expertgranskad vetenskaplig studie som publicerades i Journal of Wildlife Management.
Text: Peter Pettersson, Anarchos | Foto ovan: Wikimedia | Karta nedan: Wikipedia
Slutsatsen i denna studie, som avslutades 2007, är att trots att havsisen har minskat sedan 1970-talet, har antalet isbjörnar per kvadratkilomter (densiteten) i Davis sund [Davis Strait] inte bara ökat mer än andra subpopulationer med säsongsis, utan subpopulationen kan till och med ha nått gränsen för sin ”bärförmåga”, vilket inom ekologin är det maximala antal individer av en viss art som varaktigt kan livnära sig av resurserna inom ett visst geografiskt område.
Med tanke på de ständiga varningarna under årens lopp om att isbjörnarna i Arktis snart kan vara utdöda på grund av det påstådda klimathotet, måste detta betraktas som en positiv nyhet.
Men var finns allt jubel över denna nyhet i medierna?
Denna expertgranskade vetenskapliga studie publicerades redan den 19 februari 2013, men inget pressmeddelande verkar ha utfärdats, och om det stämmer, kan man inte undgå att undra varför.
Text: Peter Pettersson, Anarchos
http://www.saabhistory.com/2008/04/04/the-nine-cylinder-saab-steam-engine/
Om vi tar vara på ideerna så kan ju miljön bli lite hjälpt av detta. Förutom detta så skall man nog ta reda på vad geoengineering har för inverkan innan man drar för stora slutsatser av mänsklig inverkan.
Uppföljning på gamla länken.
http://www.nyteknik.se/nyheter/fordon_motor/bilar/article263828.ece
Ta allt som massmedia rapporterar med en nypa salt. Hur överlevde isbjörnen som art när det fanns skogar på södra Grönland för cirka tusen år sedan. Var säkert mindre is på den tiden också. Troligen var det färre isbjörnar under den perioden, men de dog inte ut.
Det var ju en glad nyhet, men trots allt så minskar havsisen, som det även står i artikeln och på sikt hotar det ju isbjörnarnas existens och även hela ekosystemet.