Boktips: “Lobbymakt i EU”

  4

  LobbyistLobbyisterna har tagit över Bryssel. Det visst vi redan. Lobbyaktiviteterna har de senaste åren eskalerat. Det har vi märkt. Politikerna har förlorat makten till särintressen som formar politiken genom tankesmedjor, lobbyorganisationer och mäktiga intresseföreningar, men visste du att c:a 80% av de lagar som påverkar Sverige kommer från EU?

  Frågan är även: vilka är egentligen krafterna som styr i bakgrunden, de som betalar lobbyisterna?

  Författarna Olle Nygårds (specialiserad på näringslivsfrågor och med fil. kand i nationalekonomi) och programmeraren Minal Parekh Nygårds som är egenföretagare och javaprogrammerare lyfter på locket till Bryssels dolda makthavare: Lobbyisterna.

  Skildringar ges från olika miljöer där frön till EU-lagar diskret strös ut i välplanerade strategiska kampanjer. Vi får besöka ”oberoende” seminarier hos tankesmedjor och bevittna arbetsmöten i EU-parlamentet dit lobbyister får tillträde trots politikers missnöje.

  Nuvarande och tidigare EU-kommissionärerna Cecilia Malmström och Anita Gradin intervjuas samt även EU-parlamentarikerna Carl Schlyter, Christofer Fjellner, Gunnar Hökmark och Marita Ulvskog.

  Författarna har även träffat den svenska makteliten i form av Erik Belfrage – svensk industriman och rådgivare till familjen Wallenberg och med aktiv roll i Bryssels tankesmedjor.

  Tankesmedjan Ecipes vd och grundare Fredrik Erixon, utsedd till en av Bryssels 30 mest inflytelserika av Financial Times, hymlar inte med hur det ser ut:

  “Vi får ofta erbjudanden från både stater och företag om att göra studier mot betalning där de på förhand säger vad de vill ha ut av den.”

  Karl Isaksson, chef för lobbygiganten Kreab Gavin Andersons Brysselkontor:

  “På samma sätt som alla har rätt till en advokat, på samma sätt tycker jag att alla har rätt till en lobbyist”.

  Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
  Prenumerera
  Notify of
  guest

  4 Kommentarer
  Nyast
  Äldst Mest röstad
  Inline Feedbacks
  Se alla kommentarer
  VoxEx
  VoxEx
  Gäst
  23 april 2014 kl 21:01

  Tack för oerhört intressant läsning. Är så glad att det finns såna som ni!! Önskar fler kunde vakna upp och se vartåt vi är på väg..försöker prata med folk men möts av förlöjligande, hela tiden. Men droppen urholkar stenen sägs det..så vi får kämpa på vi som insett hur det ligger till.

  ruben
  ruben
  Gäst
  23 september 2013 kl 16:43

  Håller med Perra J. Mikaels kommentar var jättebra och värd en egen artikel.

  Perra J
  Gäst
  23 september 2013 kl 13:39

  Underbart, Mikael!
  Det är skönt att se att det finns flera som fattar! När man försöker nämna dessa ting du nämner, möts man så ofta av kompakt tystnad, att man gärna tappar sugen.

  Men det krävs också i de flesta fall att, om man ska kunna ta detta till sig, går igenom RÄDSLA. Det är min erfarenhet. För min del började mitt “nya liv som medveten” (om man kan kalla det så) med att jag såg Zeitgeistfilmerna, och krisade ihop totalt. Jag mådde otroligt dåligt under ca tre veckors tid, men kom så sakteliga ut ur det.

  Och jag inser också att folk har sin syn på verkligheten, som de ytterst ogärna vill ifrågasätta, och försöker man provocera dem lite, upptäcker man att de är livrädda, i vårat fria demokratiska Sverige där man får säga och tycka vad man vill.

  Men människors syn på auktoritet är ungefär densamma som den varit de senaste 2000 åren. Det är det det handlar om: Rädsla för auktoritet (eller åtminstone överdriven respekt). Men det betyder också att vi på någon nivå har låtit någon form av auktoritet ha ansvaret för våra liv, och vi har så länge byggt hela vår identitetskänsla på detta. När så denna auktoritet “sviker” – och vi plötsligt själva måste ta anvar över våra liv – rämnar vår verklighetsuppfattning.

  Men detta är bara ett stadium, bortom det finns något annat…

  (Läs gärna ett blogginlägg som anknyter till det du tar upp):
  http://perraj.wordpress.com/2012/09/26/den-vedervardiga-hampan/

  Mikael Jansson
  Mikael Jansson
  Gäst
  23 september 2013 kl 07:03

  Politisk lobbyverksamhet Genom ca 15000 lobbyister i Bryssel och nästan lika många i Washington utövar de en ofantlig manipulation av politiker både direkt men också indirekt genom nämnda PR-verktyg. Den lilla maktelit som i realiteten styr majoriteten av företagen i västvärlden prioriterar makt och vinst, inte människor, djur och naturens bästa. Det är inte alls konstigt att de frågor som är viktiga för planeten inte kommer på den politiska agendan. Konfiskering, hot och uppköp Tusentals uppfinningar som skulle kunna ha gynnat mänskligheten har genom åren blivit konfiskerade av regeringar, nedtystade genom hot eller uppköpta av olika företag för att hindra konkurrens och öka maktelitens inflytande. Ett frapperande exempel är JP Morgans och Rockefellers behandling av Nikola Tesla. När Tesla kom med sin växelströmsgenerator, som var vida överlägsen Edisons likströmsgenerator, motarbetades han frenetiskt av JP Morgan. Ett annat exempel. Vid 1900-talet början fanns det fler än 25% elbilar i USA. De fungerade utmärkt, var tysta, saknade krånglande växlar, behövde ingen vev för att starta, gav inga avgaser och kunde gå 13 mil per laddning. Man laddade dem i hemmet och de uppskattades. Rockefeller som startat oljeutvinning på 1860-t blev otroligt rik och ägde alla raffinaderier i USA. Genom bl a Ford, ett dotterbolag, ville han konkurrera ut elbilarna. Genom massproduktion kunde tillverkningkostnaderna sänkas. Startmotorn kom och folk började köra längre sträckor. Andra biltillverkare såg Fords ökande vinster och slutade tillverka elbilarna. På några få år lades elbilsproduktionen ner och de flesta elbilarna köptes upp och skrotades. Rockefeller gjorde andra samhällsfientliga saker också. Han köpte upp järnvägsföretag, rev upp rälsen och startade busslinjer. Han såg till att etanol förbjöds som drivmedel. Så kunde han tjäna ännu mer pengar och behålla oljan som världen viktigaste produkt. På detta sätt har dålig luftmiljö, hälsoproblem och många andra negativa bieffekter drabbat mänskligheten i ofantlig skala. Se gärna ”Who killed the electric car” på Youtube som handlar om elbilssatsningen i USA i mitten av 1990-talet som även den kvävdes av oljeindustrin på ett mycket ojust sätt. En annan kontroversiell film är ”Thrive” som även den kan ses på Youtube. Första gången man konfronteras med s.k. konspirationsteorier är det svårt att tro att det kan vara sant, men ju mer man undersöker bakgrunden desto sannolikare blir dessa förskräckande berättelser. Det finns massor av liknande fall som är kända och okända som handlar om vapen, läkemedel, kemikalier, jordbruk, finans, etc. Ett helt annat civilisationsavgörande exempel är att det… Read more »