Boktips: “Lobbymakt i EU”

NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser.
publicerad 22 september 2013
- NewsVoice redaktion

LobbyistLobbyisterna har tagit över Bryssel. Det visst vi redan. Lobbyaktiviteterna har de senaste åren eskalerat. Det har vi märkt. Politikerna har förlorat makten till särintressen som formar politiken genom tankesmedjor, lobbyorganisationer och mäktiga intresseföreningar, men visste du att c:a 80% av de lagar som påverkar Sverige kommer från EU?

Frågan är även: vilka är egentligen krafterna som styr i bakgrunden, de som betalar lobbyisterna?

Författarna Olle Nygårds (specialiserad på näringslivsfrågor och med fil. kand i nationalekonomi) och programmeraren Minal Parekh Nygårds som är egenföretagare och javaprogrammerare lyfter på locket till Bryssels dolda makthavare: Lobbyisterna.

Skildringar ges från olika miljöer där frön till EU-lagar diskret strös ut i välplanerade strategiska kampanjer. Vi får besöka ”oberoende” seminarier hos tankesmedjor och bevittna arbetsmöten i EU-parlamentet dit lobbyister får tillträde trots politikers missnöje.

Nuvarande och tidigare EU-kommissionärerna Cecilia Malmström och Anita Gradin intervjuas samt även EU-parlamentarikerna Carl Schlyter, Christofer Fjellner, Gunnar Hökmark och Marita Ulvskog.

Författarna har även träffat den svenska makteliten i form av Erik Belfrage – svensk industriman och rådgivare till familjen Wallenberg och med aktiv roll i Bryssels tankesmedjor.

Tankesmedjan Ecipes vd och grundare Fredrik Erixon, utsedd till en av Bryssels 30 mest inflytelserika av Financial Times, hymlar inte med hur det ser ut:

“Vi får ofta erbjudanden från både stater och företag om att göra studier mot betalning där de på förhand säger vad de vill ha ut av den.”

Karl Isaksson, chef för lobbygiganten Kreab Gavin Andersons Brysselkontor:

“På samma sätt som alla har rätt till en advokat, på samma sätt tycker jag att alla har rätt till en lobbyist”.

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice