USA:s “osynliga”, skrämmande och rekordstora jagare “Zumwalt” är sjösatt

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 31 oktober 2013
- NewsVoice redaktion

Zumwalt

Krigsimperiet USA sjösätter nu världens största jagare fullt utrustad med senaste vapentekniken och ett kraftverk som kan förse 78000 hushåll med el. Priset för jättepjäsen blev 48 miljarder kronor. Nu är “Zumwalt” redo för att skrämmas globalt. 

Text: Torbjörn Sassersson | Foto: US navy

Några kommentarer från pressen:

“Lucky for America’s rivals, at about 87 percent completion, the Zumwalt is not quite ready to start making the rest of the globe flinch [rygga tillbaka] yet”. / Businessinsider.com, “The US Navy’s Most Intimidating [skrämmande] Creation Yet Just Hit The Water”

“It’s absolutely massive,” said Amy Lent, the executive director of the Maine Maritime Museum, in The Daily Mail. “It’s higher than the tree line on the other side. It’s an absolutely huge ship — very imposing. It’s massively dominating the waterfront.” / Washington Times, “USS Zumwalt hits the water as largest Navy destroyer ever”

“The concept of the Zumwalt is sort of a bridge between the traditions of the past and the new world of networked warfare and precision guided munitions,” said Loren Thompson, defense analyst at the Lexington Institute, according to Fox News. “It’s not so much a radical concept as it is an attempt to pull off a full range of missions with a ship that has one foot in the present and one foot in the future.” / RT.com, “US Navy gets largest and most expensive destroyer ever”

Snart kommer Zumwalts systerskepp:

“In November 2001, the US Department of Defense announced that the DD 21 programme had been revised and would now be known as DD(X). The programme focus would now be on a family of advanced technology surface combatants, rather than a single ship class.”

In April 2006, the USN announced that the first ship of the class will be designated DDG 1000 Zumwalt. The second ship will be Michael Monsoor (DDG 1001)”. / Naval technology, “DDG 1000 Zumwalt Class – Multimission Destroyer”

“The Zumwalt-class destroyers are a planned class of United States Navy destroyers, designed as multi-mission ships with a focus on land attack”. / Wikipedia

Klart för första attacken 2016:

“Krigsfartyget är dock inte fullt stridsdugligt än. USS Zumwalt, döpt efter andra världskrigs-amiralen Elmo Zumwalt som bland annat var först med att rekrytera kvinnlig personal till flottans krigsskepp, beräknas vara i fullskalig tjänst först år 2016”. / SvD, “USA sjösätter osynligt rekordfartyg”

Zumwalt-2Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: Zumwalt
Stöd NewsVoice 2024

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *