EU-parlamentariker: “Maffian finns inom alla EU-institutioner”

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 21 november 2013
- NewsVoice redaktion

mafiaEuropeiska ekonomier är djupt infiltrerade av maffian men regeringarna vill inte låta medborgarna veta det, anser en italiensk journalist med maffian som specialitet.

Text: Lotta Svedin | Återpublicerad med tillstånd av Epoch Times

”Tyvärr sitter maffian redan i kontrollrummet när det gäller Europa. De har kontakter med personer inom alla EU-institutioner”.

Sonia AlfanoDet sade den italienska EU-parlamentarikern Sonia Alfano, till Euronews enligt europaportalen.se. Hon är ordförande för det särskilda utskottet för organiserad brottslighet, penningtvätt och korruption.

En rapport som bland annat granskat maffiaorganisationer i EU, visar att maffian finns i stora delar av Europa. Det är inte enbart en italiensk företeelse på Sicilien och i södra Italien.

Enligt rapporten kostar maffian, som är en del av den organiserade brottsligheten, företagen i EU uppskattningsvis 670 miljarder euro per år.

ArcanumSkolan 2024

Rapporten som kom i slutet av oktober varnar för risken att undervärdera ”[maffian] dess komplexitet, stora organisatoriska resurser och deras förmåga att anpassa sig till olika geografiska och sociala miljöer”.

Ledamöterna i specialutskottet menar att maffian väljer en ”infiltreringsstrategi” i syfte att skapa enorma vinster samtidigt som de förblir osynliga. De använder sig inte så mycket av militär kontroll.

”När jag talar om maffian talar jag inte om den militära grenen, de som utför lönnmord, stölder och utpressning. Jag pratar om tjänstemannamaffian som arbetar inom institutionerna, i offentlig förvaltning, i alla institutionella organisationer som ständigt har att göra med EU. De som vet vilka knappar de ska trycka på”, sade Sonia Alfano.

Den italienske journalisten Roberto Saviano som länge granskat maffian håller med Sonia Alfano. Enligt europaportalen.se sade han till Euronews:

”I dag påverkar de kriminella organisationerna främst Europa. Till exempel är de tyska, brittiska och spanska ekonomierna djupt infiltrerade av maffian utan att regeringarna i dessa länder låter medborgarna veta om det. Maffian är närvarande och intecknar vår kontinents framtid.”

Europaparlamentet anser att det bör avsättas medel på EU-nivå för projekt och åtgärder som kan bekämpa maffians utbredning i EU.

Det finns redan lagstiftning men den har inte genomförts i alla medlemsländer, så rapportens syfte är att nästa parlament ska sätta press på medlemmarna för att få fram nya lagförslag och se till att den efterlevs.

Text: Lotta Svedin


Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq